Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Dagboek Merel: ‘Het lijkt er echt op dat ze ervandoor is. Met jouw geld’

Dagboek Merel: ‘Het lijkt er echt op dat ze ervandoor is. Met jouw geld’

Dagboek Merel: ‘Het lijkt er echt op dat ze ervandoor is. Met jouw geld’

Merel Gerards is gescheiden van Bas, de vader van haar kinderen Teun en Puck. Ze heeft een relatie met Richard, van wie ze zwanger is, en werkt als leerkracht op een lagere school, waar ze de onverwacht overleden directeur vervangt. Alsof dat allemaal nog niet hectisch genoeg is, is haar dementerende moeder in de ban van de helderziende Shanta, die overduidelijk een bedrieger is. Met hulp van journalist Jason wil Merel haar ontmaskeren.

Vanaf nu kun je de perikelen in het leven van Merel niet alleen in het blad lezen, maar ook op Flair.nl.

Wat voorafging

Merel en Richard weten niet waar ze moeten gaan wonen. Merels moeder is overstuur omdat ze Shanta niet kan bereiken.

Opname van duizend euro

“Hier staat het, gisteravond, een opname van duizend euro bij een bank. In Leuven.” Ik wijs naar het scherm. “Dat is België!” Simon kijkt snel even achterom naar mijn moeder, maar vanaf de bank staart ze in het luchtledige en lijkt volledig in zichzelf gekeerd. “Poeh… duizend euro. Dat moet Shanta zijn.” “Ja, natuurlijk. Je moeder heeft blijkbaar een extra pas aangevraagd. Die moeten we als de sodemieter blokkeren. Dat kan toch, Merel?”

“Ja, op zich wel. Maar wie weet kan ze ook wireless betalen, of geld opnemen met haar telefoon.” Simon kijkt verward. “Dat komt er simpel gezegd op neer dat je je telefoon als pas gebruikt.” “Wat ze niet allemaal verzinnen. Maar wat moeten we dan doen? Straks is er geen cent meer over.” “Die volmacht moet teruggedraaid worden. Ik zal Richard zo bellen hoe het ermee staat. Laten we deze rekening nu leegmaken. Zal ik het geld overmaken naar mijn spaarrekening? Of naar jou?”

“Doe maar naar jouw rekening. Maar Paula heeft ook nog een spaarrekening. Die is gekoppeld aan haar eigen rekening, dan kan Shanta er toch ook bij?” “Ik ben bang van wel. Maar ík nu ook. Ik hevel het meteen over.” Als de transactie klaar is, zwijgen we even. “Ik moet dit aan mama vertellen.”

Volledige aandacht

Het duurt een paar minuten voordat ik mama’s volledige aandacht heb om haar te vertellen hoe Jason en ik naar Shanta’s huis zijn gegaan en dat het er uitgestorven was. De blik in haar ogen als ik zeg dat er net duizend euro is gepind, nota bene in België, breekt mijn hart. “Misschien is ze op vakantie. Het is gek dat ze dat niet heeft gezegd, maar het kán. En misschien had ze geld nodig en stort ze dat later weer terug.” “Ik denk het niet, mam. Sorry. Het lijkt er echt op dat ze ervandoor is. Met jouw geld.” “Maar waaróm dan?” Mijn moeder klinkt wanhopig. Ik haal mijn schouders op. “Ik weet het niet. Mensen kunnen slecht zijn.”

Ik ben zo bezig met mijn moeder, dat ik niet eens heb gehoord dat Richard binnen is gekomen. Hij gaat zitten. Zoals altijd in dit soort moeilijke situaties klinkt zijn stem liefdevol en kordaat tegelijk. In een crisis is hij de beste bondgenoot die je kunt hebben. “Ik heb hier papieren die je moet ondertekenen om de volmacht terug te draaien, Paula. Als je die nu tekent, zorg ik dat ze op de goede plek terechtkomen.” Hulpeloos kijkt mijn moeder naar mij. “Je vraagt je toch niet af of je ze wel moet tekenen, hè?” “Nee, ik teken ze wel.” Ze zucht diep. “Wat moeten we nu doen?” vraag ik.

Lees ook
Dagboek Merel: ‘Mama is echt helemaal overstuur’

Naar Leuven

“Ik ben bijna geneigd om naar Leuven te rijden,” antwoordt Richard. “Maar Leuven is groot en ze heeft dat geld gisteravond al opgenomen. Voor hetzelfde geld is ze allang weer gevlogen.” “Maar misschien ook niet…” peins ik. “Luister schat, ik rij er nu naartoe als jij dat wilt. Of we gaan samen. Maar ik denk niet dat het iets oplevert.” “Ik moet terug naar school, er komen sollicitanten.”

“Prima, ik ga wel. Ik stap zo in de auto. Ik heb twee afspraken die ik makkelijk kan verzetten. App mij zo de locatie van die geldautomaat door. En een foto van Shanta om aan mensen te laten zien.” Richard staat op. In de gang trekt hij mij naar zich toe. “Je bedoelde het vast goed, maar het is niet handig dat je al je moeders geld naar je eigen rekening hebt overgeheveld,” fluistert hij. “Je kunt daar echt gezeik mee krijgen.” ‘Poeh… duizend euro gepind. Dat moet Shanta zijn’

Merel Gerards is leerkracht in groep 7/8 en is gescheiden van Bas. Ze heeft twee kinderen, Teun (10) en Puck (6). In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Illustratie: Shutterstock