Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Column Lisanne: ‘Vrouwen zijn zelfstandiger, maar hun eitjes zijn niet mee-geëvolueerd’

Column Lisanne: ‘Vrouwen zijn zelfstandiger, maar hun eitjes zijn niet mee-geëvolueerd’

Column Lisanne: ‘Vrouwen zijn zelfstandiger, maar hun eitjes zijn niet mee-geëvolueerd’

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt.

Eitjes

Onbenutte eitjes zijn vaak onderwerp van gesprek als je zo rond de dertig bent en nog geen kinderen hebt. Het Parool berichtte onlangs nog dat steeds meer dertigers hun biologische klok stil-zetten door hun eicellen in te vriezen. Per eitje is er overigens maar vijf procent kans dat er een kind uit kan komen. En dan moet het ook nog lukken, hè, dat oogsten. Ik kreeg het verhaal van meerdere vriendinnen toegestuurd, want ook ik heb overwogen mijn oogst in een afgehuurde koelcel te stoppen.

Ik werd zenuwachtig van het bericht. Kreeg het gevoel dat ik in actie moest komen. Ik heb een soms twijfelachtige maar vaak steady kinderwens, maar was vorig jaar nog vrijgezeller dan alle deelnemers van alle seizoenen van First Dates bij elkaar. Ik had geen zaad binnen baarmoederbereik. En hoewel ik vrij weinig kon doen aan die situatie, het leven is slechts tot op zekere hoogte maakbaar, kreeg ik toch vaak de clichématige waarschuwing  ‘een verstandige meid begint op tijd’. Ook de dokter zei het me. Een vriendin spoorde me aan om  “maar gauw te beginnen”. O, en:  “Als het niet lukt, is het ook wel een beetje je eigen schuld.”

Het Parool schreef dat critici onvruchtbaarheid een luxeprobleem vinden, en anderen stellen dat het invriezen van eitjes een onnatuurlijke, onethische quick fix is. Met andere woorden: vrouwen worden er soms op aangekeken dat ze hun kinderwens uitstellen. Want als je het zo graag wilt, doe je het toch nu? Dan loop je toch niet het risico dat het straks niet meer lukt? Wat het is: de wereld is veranderd en die vraagt om een andere levenswijze. Vrouwen zijn zelfstandiger dan ooit, maar hun eitjes zijn niet mee-geëvolueerd.

Relatie

Het aantal keuzes in relatievormen en partners is verhonderdvoudigd, de vijver is aanzienlijk vergroot door Tinder en consorten. We nemen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek niet zomaar met de eerste de beste geliefde genoegen. En waarom zouden we ook, als de keuze reuze is en bovendien het aantal scheidingen oploopt. Bij iemand zoeken met wie we zoiets groots willen als een kind krijgen, is een kritische houding juist gewenst. Komt bij: de bestemming van vrouwen is niet meer het aanrecht, godzijdank, maar kantoren, universiteiten, ziekenhuizen, scholen, instellingen, start-ups, grote organisaties.

Om daar te komen, moeten we vaak jarenlang studeren, alles geven – en dat doen we met liefde. Maar ook met een noodzaak in ons achterhoofd: zelfs tweeverdieners met hoge inkomens komen amper aan een huis in deze verrotte woningmarkt. Als je dan eindelijk de boel op de rit hebt, afgestudeerd, een carrière, gespaard, een huis, relatie, klaar voor een kind, dan ben je rond de dertig, eenendertig. En dan heb je het nog snel gedaan, zonder drempels, tussenstops, vertragingen – zoals ik had.

Lees ook
Column Lisanne: ‘Rouw is iets wat naast geluk kan bestaan’

Maar laten we eerlijk zijn: rond die tijd zijn je eitjes eigenlijk al over hun beste tijd heen. Financieel had ik het tot vorig jaar niet gekund, een kind. Mijn relatie is goed, maar pas een jaar gaande – ik wil nog wat geniettijd voor ons tweeën. We moeten nog gaan samenwonen. Ik hoor mensen weer in gedachten zeggen: niet verstandig. We kunnen wel blijven zeggen dat een verstandige vrouw op tijd begint, maar in mijn ogen is een vrouw verstandig als ze eraan begint als ze eraan toe is. Financieel, relationeel, mentaal. En dan hoop ik met heel mijn hart, voor elke vrouw in die situatie, dat die eitjes er dan ook nog aan toe zijn.

Herken jij je in het verhaal van Lisanne?

De column van Lisanne lees je in Flair 43-2021. Deze ligt t/m 2 november in de (online) schappen. Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

fotografie Bart Honingh