Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Column Lisanne: ‘ik had ooit een lijstje met eisen waaraan een man moet voldoen’

Column Lisanne: ‘ik had ooit een lijstje met eisen waaraan een man moet voldoen’

Column Lisanne: ‘ik had ooit een lijstje met eisen waaraan een man moet voldoen’

Journalist Lisanne van Sadelhoff (31) woont met haar hond Leo in Utrecht. Elke week schrijft zij in Flair over wat haar bezighoudt.

Lijstje

Laatst zat ik met De Brabo op het terras aan het water, ik slurpte de stralen van de laatste septemberzon naar binnen en hij zijn bier. Met dichtgeknepen ogen keek ik naar hem. Ik was zo gewend geraakt aan dat gezicht, zo vertrouwd. “Wat?” zei hij, en hij hief zijn kin een beetje omhoog. “Nee… Niks.” Maar wat ik dacht was dus dit: wat dodelijk zónde eigenlijk dat we elkaar niet eerder hebben ontmoet. Het had mijn leven in de voorgaande jaren zo veel gezelliger en leuker en fijner gemaakt, en vooral: minder complex.

Als het lot bestaat, en ware liefdes, dan hadden die in ons geval nogal vertraging.Want het is niet zo dat ik niet heb gezócht. Op het gebied van de liefde heb ik niet lopen lanterfanten, maar ik verpestte wel vaak het een en ander, sneller ook dan ik doorhad. Ik luisterde laatst toevallig weer het liedje All good things come to an end van Nelly Furtado en besefte dat dat een zeer accurate samenvatting was van mijn liefdesleven tot mijn dertigste. Ik ben heel wat jaren bezig geweest met een naarstige zoektocht naar de ware of iemand die daarbij in de buurt kwam.

Mijn vriendinnen en ik maakten altijd onderscheid tussen iemand die ‘op papier’ bij je past en iemand met wie je ‘in het echt’ de klik hebt. Het leek mij persoonlijk goed om iemand te vinden met wie het zowel op papier als in het echt goed zat en daar waren mijn vrijgezelle periodes, dates, scharrels en voormalige relaties uitstekend studiemateriaal voor. Ik pakte het grondig aan, na elke faliekante mislukking (het waren er veel) schaafde ik mijn denkbeeldige lijstje bij, met daarop de door mij gewenste (geëiste) karaktereigenschappen en uiterlijke kenmerken.

De Brabo

Ik leefde toen in de naïeve illusie dat het leven net zo maakbaar is als een Knorr-gerecht.‘Gitaar spelen’ viel in de loop der jaren van mijn lijstje af, ‘ambitie’ voegde ik toe, ‘goed tongen’ kwam na mijn zestiende toch wel steeds minder hoog te staan. ‘Goed koken’ werd een nieuwe eis en op een gegeven moment kwamen er zelfs woorden als  ‘assertief’ en ‘klimaatneutraal’ voorbij. Ja, er was een tijd dat ik een klimaatneutrale vriend wilde. Ook die term is al iets gezakt, onbegonnen werk. Het lijstje had twee functies: het moest me waarschuwen als ik de ware liefde nog niet had gevonden maar wel aan een man vastplakte, en het moest me bevestigen als ik een ware had gevonden aan wie ik nog niet vastplakte. Ondertussen gaf het me ook rust in mijn vrijgezelle periodes.

Lees ook
Column Lisanne: ‘Langzaam kroop ik onder mijn steen vandaan. Wat moest ik dán dragen?’

Wat iedereen ook suggereerde, ik was mijn tijd niet aan het vergooien, ik was bezig met zelfontwikkeling en gedegen onderzoek. Toen ik dertig was, bevond mijn lijstje zich in een vergevorderd stadium en zei ik tegen mezelf en iedereen op Tinder dat ik wel weer toe was aan een Vaste Relatie. Toen ontmoette ik De Brabo en ineens hadden we al ruim een jaar verkering, zat ik met hem aan het water, slurpte ik de stralen van de laatste septemberzon naar binnen en De Brabo bier.

“Wáhát?” zei hij. “Nou, ik had ooit een lijstje met eisen waaraan een man moet voldoen.”  “En?”  “Ik vind je perfect voor mij. Maar je voldoet slechts aan een kwart van de eisen.”  De Brabo stak een sigaret op (niet roken, stond hoog op de lijst).  “Vind je dat erg?” vroeg ik. Hij blies lachend zijn rook uit. Zijn antwoord was kort en oprecht.  “Nee.”  Voor bovenaan mijn lijstje: een man die geen fúck geeft om wat er op mijn lijstje staat.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Fotografie Bart Honingh