Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Column Lisa Loeb: ‘Kennelijk is het heel choquerend om een zelfverzekerde vrouw met een mening op tv te zien’

Column Lisa Loeb: ‘Kennelijk is het heel choquerend om een zelfverzekerde vrouw met een mening op tv te zien’

Column Lisa Loeb: ‘Kennelijk is het heel choquerend om een zelfverzekerde vrouw met een mening op tv te zien’

Sinds een paar weken staat een prachtige trofee prominent op mijn piano. Ik mag mezelf namelijk De slimste mens van 2021 noemen. Al jaren was ik fan van deze kennisquiz en ik wilde dan ook heel graag meedoen. Met als doel om te winnen natuurlijk.

Ik was echt zo’n mee-speler vanaf de bank: bij elke aflevering riep ik de goede antwoorden naar de tv, ergerde ik me aan mensen die de puzzel niet snapten en zei ik heel hard ‘Pas! Pas dan!’ als een kandidaat er te lang over deed. En ik kan bevestigen: het is echt moeilijker als je er zelf zit. Gelukkig wist ik mijn zenuwen onder controle te houden en heb ik uiteindelijk de prijs in de wacht gesleept! Toch kwamen er bij de deelname aan De slimste mens dingen kijken die ik van tevoren niet had kunnen vermoeden.

De rest is vast dom

Zo dacht ik altijd dat De slimste mens een kennisquiz is maar het bleek eigenlijk een Missverkiezing te zijn. Althans, voor de vrouwen. Als je meedoet aan zo’n programma weet je dat je een bak Twitter-ellende over je heen kunt krijgen maar dat het zó vaak over mijn uiterlijk zou gaan vond ik echt absurd. Mijn hele verschijning werd langs de online meetlat gelegd: ik ben te blond, ik moet maar een beugel nemen, die rode lippenstift leidt zo af, kan ik niet een keer een broek aantrekken, ga zo maar door. Daarnaast is het kennelijk nog steeds heel choquerend om een zelfverzekerde vrouw met een mening op tv te zien, want ook daar gingen de toetsenbordridders op los. Van ‘ze is wel erg aanwezig’ tot: ‘wat een kutfeminist’. Met als hoogtepunt ‘als jij gewonnen hebt, dan moet de rest wel echt dom zijn geweest’. Terwijl het bij de mannelijke kandidaten hoogstens ging over dat ze hun tijd te lang hadden laten zakken of dat het raar was dat ze niet wisten hoe de huidige Kamervoorzitter heet.

Het is bekend dat we op tv veel meer mannen dan vrouwen zien. Aan talkshowtafels, in hoofdrollen in series en films: mannen zijn in de meerderheid. En dat in 2021. Slechts 36% van de mensen op tv is vrouw, en dat aantal daalt naar 23,2% wanneer het gaat om deskundigen in het nieuws of in talkshows. Laat staan vrouwen van kleur of mensen die niet in de hokjes man/vrouw passen, die cijfers zijn helemaal dramatisch. Daar komt dan ook nog eens bij dat vrouwen veel meer shit over zich heen krijgen als ze op tv durven te verschijnen, laat staan een mening hebben.

Lees ook
Lisa Loeb is Flairs nieuwe columnist

Nooit

Hoe vaak zien we een talkshowtafel gevuld met enkel vrouwen? Televisieseries met sterke vrouwen in de hoofdrol? Een Albert Heijn reclame met een feministisch tintje? Haast nooit.

Daar staat tegenover dat redacties van talkshows als reactie vaak geven dat ‘vrouwen niet willen’ of dat ze ‘geen vrouwen kunnen vinden’. Ik zou ze graag de raad van mijn oma willen geven: ‘als je iets niet kunt vinden, dan moet je beter zoeken.’

Laat ik ten slotte een oproep doen. Vrouwen: wees aanwezig. Laat je zien. Uit je mening. Heb schijt. Doorbreek dit gebrek aan zichtbaarheid voor vrouwen. En verwijder Twitter, het wordt daar toch nooit gezellig.

Op de basisschool werd ze gepest en kreeg ze zelfs een ‘zangverbod ‘opgelegd door de juf: dit jaar werd ze genomineerd voor het beste kleinkunstlied, won ze de finale van programma De Slimste Mens, werd columnist, tekende een boekcontract en tourde met de try-outs van haar eerste soloprogramma Extase. Cabaretier Lisa Loeb (32) is here to stay, al kan ze dat soms bijna niet geloven. Want 2021 was dan wel het jaar van haar doorbraak, ze deelde daarin ook publiekelijk haar angststoornis en depressieverleden. En dat blijft ze doen, al is het maar omdat het ‘gewoon’ bij haar hoort.