Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Column Lisa Loeb: ‘Ik heb een angststoornis en een depressie, PTSS, burn-out en eetstoornis gehad’

Column Lisa Loeb: ‘Ik heb een angststoornis en een depressie, PTSS, burn-out en eetstoornis gehad’

Column Lisa Loeb: ‘Ik heb een angststoornis en een depressie, PTSS, burn-out en eetstoornis gehad’

Afgelopen week was het Mental Health Awareness week. Een week om aandacht te vragen voor mentale gezondheid en een oproep tot meer openheid. In het kader van die openheid ga ik met de billen bloot: ik heb een angststoornis en in het verleden een depressie, PTSS, burn-out klachten en een eetstoornis gehad. Ik zeg altijd maar zo: ik spaar ze allemaal. En: humor is het beste medicijn, maar mijn antidepressiva werkt nóg beter.

Er rust nog steeds een groot taboe op mentale problemen. Bijna één op de twee Nederlanders krijgt gedurende zijn of haar leven psychische klachten. Dat zijn veel mensen! En toch praten we er niet over. Uit angst dat anderen je niet begrijpen, je zien als aansteller of dat het consequenties kan hebben voor je werk. En aan de andere kant weten mensen niet altijd hoe ze om moet gaan met iemand die mentale klachten heeft. Wat kun je zeggen? Wat moet je juist niét zeggen? Een depressie is anders dan bijvoorbeeld een gebroken been: mensen zien het niet aan je, snappen niet precies wat het is terwijl je wel degelijk doodziek bent.

Aparte reacties

Dat kan soms leiden tot aparte reacties. ‘Een depressie? Ach, we hebben allemaal wel eens een dipje’ of ‘Kom op, schouders eronder!’. En je krijgt ook een hele rits aan mogelijke oplossingen te horen: ‘Moet jij niet gewoon op vakantie/vaker sporten/gezonder eten/meer yoga gaan doen?’ Was het maar zo makkelijk! Dan had ik een hele marathon gelopen op vakantie in Spanje terwijl ik een bleekselderij at om van mijn depressie af te komen.

Het grootste taboe lijkt te rusten op het nemen van antidepressiva. Ik merk dat ik soms terughoudend ben om dit aan mensen te vertellen, omdat ik weet wat voor reacties erop kunnen komen. ‘Antidepressiva is gewoon troep’ of: ‘Lekker makkelijk, een happy pill nemen’. Zeker in deze tijd, waarin het wantrouwen naar de wetenschap en big pharma alleen maar groter wordt. Terwijl ik oprecht kan stellen dat die medicijnen mijn leven gered hebben. Zonder kon ik niet eens naar de hoek van de straat lopen zonder flauw te vallen, met medicatie kan ik normaal functioneren en een fijn leven leiden. Ik zie het als een soort hersenprothese: er is een chemische disbalans in mijn hoofd en de antidepressiva zorgen ervoor dat mijn hersenen weer normaal werken.

Kan ik iets doen?

Het blijft dus belangrijk om erover te praten. Een depressie of angststoornis is een fysieke ziekte, je hersenen zijn ook een lichaamsdeel, hoewel we geneigd zijn om ons hoofd en ons lichaam als twee losstaande dingen te zien. Het is tijd dat we dit onderwerp uit de taboesfeer halen, zodat er meer begrip en ondersteuning komt. Zeker nu er door de coronacrisis een enorme stijging is in het aantal mensen dat met mentale problemen worstelt, en de wachtlijsten in de GGZ langer dan ooit zijn.

Mocht je je afvragen wat je nu wél kunt zeggen tegen iemand met mentale problemen? Wees oprecht geïnteresseerd, probeer het niet te relativeren of op te lossen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Wat ontzettend rot voor je dat je hiermee moet dealen. Kan ik iets voor je doen?’

Op de basisschool werd ze gepest en kreeg ze zelfs een ‘zangverbod ‘opgelegd door de juf: dit jaar werd ze genomineerd voor het beste kleinkunstlied, won ze de finale van programma De Slimste Mens, werd columnist, tekende een boekcontract en tourde met de try-outs van haar eerste soloprogramma Extase. Cabaretier Lisa Loeb (32) is here to stay, al kan ze dat soms bijna niet geloven. Want 2021 was dan wel het jaar van haar doorbraak, ze deelde daarin ook publiekelijk haar angststoornis en depressieverleden. En dat blijft ze doen, al is het maar omdat het ‘gewoon’ bij haar hoort.