Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Kirstens jongste dochter gaat bijna naar school: ‘Ik mis een soort handleiding voor moeders’

Kirstens jongste dochter gaat bijna naar school: ‘Ik mis een soort handleiding voor moeders’

Kirstens jongste dochter gaat bijna naar school: ‘Ik mis een soort handleiding voor moeders’

Kirsten Schilder (37) is de vrouw van zanger Nick (37). Samen hebben ze drie kinderen: Nikki (10), Julian (8) en Jackie (3). In Flair schrijft ze elke week open en eerlijk over haar leven. 

Nummer drie

“Eind juni 2016, net voordat de zomervakantie begon, mocht Julian voor de eerste keer wennen op de basisschool. Ik wist meteen weer zeker: ik was er nog niet klaar voor om de ‘mijn-kind-gaat-nog-niet-naar-school-fase’ af te sluiten.”

“Ik denk dat Julian twee jaar was toen Nick aangaf open te staan voor een derde kind. Ik niet. Absoluut niet. We hadden twee kinderen, wat kon ik me nog meer wensen? Ook speelde mee dat onze kinderen negentien maanden na elkaar waren geboren en Nick een ontzettend drukke periode had. Ik dacht: laat ik vooral tevreden zijn met wat we hebben en niet nog meer wensen.”

“Ik had ook geen idee hoe ik dat zou moeten doen. Ik heb maar twee handen, hoe zou dat gaan als we moesten oversteken en ik niet ieder kind een handje kon geven? Of aan tafel: Nikki zat altijd links van mij en Julian rechts. Zou ons derde kind dan niet naast me kunnen zitten? Net als op de bank, op vrijdagavond, als we samen een film keken. Hetzelfde verhaal: Nikki lag altijd links tegen mij aan en Julian rechts. Ik vond het meer dan prima zo.”

“Dat had ie niet moeten doen, voor mij was dat het startsignaal van een uur lang gesnotter”

“Maar toen kwam die bewuste eerste wendag. Aangezien ik die met Nikki al had meegemaakt, verwachtte ik niet dat ik er zo’n tweede keer nog heel emotioneel onder zou zijn. Maar daar liep ik, tegen alle verwachtingen in toch met tranen over mijn wangen, samen met alleen Nick naar huis. Liefkozend sloeg hij zijn arm om me heen. Dat had ie niet moeten doen, voor mij was dat het startsignaal van een uur lang gesnotter. Ik wilde dit niet! Althans, nóg niet.”

“Binnenkort is het moment weer daar. Onze jongste, voor altijd kleinste dochter, gaat begin april naar school. Iets waar Jackie nu al erg veel zin in heeft. Om haar optimaal voor te bereiden, ben ik begonnen met het lezen van voorleesboekjes met ‘Hoera, ik ga naar de basisschool’ als onderwerp. Ook hebben we het al uitgebreid gehad over welke lunchbox en beker ze graag wil hebben en hebben we afgelopen week een kinderschaartje aangeschaft en een aantal knip-oefenbladen geprint. Op deze manier heb ik het gevoel dat ik er voorafgaand aan die spannende basisschoolfase alles aan heb gedaan om haar voor te bereiden.”

Lees ook
Kirstens dochter wil nú jarig zijn: ‘In het donker zongen we ‘Er is er één bijna jarig, hoera hoera!’’

“Er is alleen één ding dat ik mis. Een soort handleiding, prenten- of voorleesboek voor moeders. Moeders die hun allerlaatste kind voor de eerste keer naar school moeten gaan brengen. Ondanks dat ik enorm uitkijk naar een periode waarin ik mezelf voornamelijk kan richten op alle leuke projecten waar ik nu al mee bezig ben, zie ik ontzettend op tegen dat moment. Het moment waarop Nick en ik onze drie kinderen naar school brengen.”

“Eén ding weet ik wel zeker: ik loop naar huis aan de ene kant van de weg en Nick aan de overkant. Want ik weet nog goed wat het gevolg was toen hij de vorige keer een arm om me heen sloeg. Dat goedbedoelde laatste zetje om me aan het huilen te maken, mag hij achterwege laten. Ik ga even op internet zoeken of er voor moeders met enkel schoolgaande kinderen ook zoiets bestaat als een wendag.”

Meer Kirsten? Elke twee weken komt ze met een nieuwe vlog op Flair TV

Deze column van Kirsten Schilder komt uit Flair 11-2021. Deze editie ligt vanaf 17 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Bart Honingh | Styling: Elise Verhoeven | Visagie: Linda Huiberts