Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Column Bibi Breijman: ‘Waarom zou je je gezonde tanden kapot laten slijpen?’

Column Bibi Breijman: ‘Waarom zou je je gezonde tanden kapot laten slijpen?’

Column Bibi Breijman: ‘Waarom zou je je gezonde tanden kapot laten slijpen?’

Bibi Breijman (30) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (2) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Rechte rijtjes

Van mijn achtste tot mijn zestiende heb ik rondgelopen met een beugel in mijn mond. Spinbeugels, nachtbeugels, slotjesbeugels: ik heb ze allemaal gehad. Dat het zo veel jaar duurde, lag niet aan het werktempo van mijn orthodontist. Mijn onderontwikkelde puberbrein had gewoon overal lak aan. “O ja joh, morgen een afspraak? Nou en? Ik moet nog langs de McDonald’s.”  Soms kwam ik drie maanden op rij niet opdagen bij mijn afspraak. Pas als de afgebroken slotjes wonden maakten in mijn wangen en het eten van mijn McKroket dus onmogelijk werd, besloot ik toch maar eens langs de praktijk te gaan.

Toen mijn beugel er een aantal jaar uit was, kwam ik mijn oude orthodontist tegen in de kroeg. Hij bood me een baan aan als orthodontist-assistent. Zo zat ik weer een paar jaar verstrengeld in die beugels, maar ik vond het werk geweldig. Plotseling stond ik oog in oog met pubers die hetzelfde vluchtgedrag vertoonden als ik destijds. Ik begreep ze zo goed dat ik het als mijn taak zag ze ervan te overtuigen hoe belangrijk je eigen gebit is, dat het hebben van een beugel niet draait om de esthetische verbetering, maar dat het er juist voor zorgt dat je tanden gewoon lekker op elkaar passen. Alleen dan kun je tot je honderdste met je eigen tanden zo veel bij McDonald’s kauwen als je wilt. Ik genoot, op die paar keer na dat ik werd ondergekotst.

Op een dag kwam ik in een stoffige kast mijn eigen dossier tegen. Bij de datum 06-06-2004 stond: ‘Helaas, Bibi is weer eens haar draad kwijt.’ Het klopte, ik was de draad goed kwijt, maar ik ben zo blij dat ik heb doorgezet en er het uiterste uit heb gehaald, voor het behoud van mijn eigen gebit.

Met dit beugelverleden ben ik misschien ook een tikkeltje overgevoelig als het op tanden aankomt. Ik begin spontaan te klappertanden als ik zie hoe het schoonheidsbeeld op dit gebied aan het veranderen is. Ik zie overal dezelfde tanden. Het lijkt wel of iedereen met het verloren kunstgebit van hun grootvader in naar buiten is gewandeld.

Lees ook:
Column Bibi Breijman: ‘Naakt vlucht Teddy het pashokje uit en roept: ‘Ik ga naar pappie!’’

Je lach is juist iets wat je onderscheidt van de rest. Een scheef tandje hier en daar is toch niet zo erg? Waarom zou je je gezonde tanden kapot laten slijpen tot piranha-vormige bijtspijkers en er vervolgens hetzelfde kapje overheen laten zetten dat Donny en Dave gebarterd hebben gekregen in Turkije?

Misschien is het een luguber voorbeeld, maar stel je voor: je zit achter op de scooter bij je bestie. Jullie zijn onderweg naar de  ‘2 halen, 1 betalen-actiedeal’ van dezelfdewitteneptandjes.nl. Een beetje duizelig maar breeduit lachend rijden jullie na twee uur beitelen weer richting de McDrive. Het lot bepaalt dat jullie door de duizeligheid van je bestie uit de bocht vliegen. Iedereen om jullie heen is intens verdrietig, helemaal als later blijkt dat niet meer te achterhalen valt wie ook alweer wie was. Jullie hadden immers dezelfde tandjes in laten zetten. Daar gaat je identiteit!

Het is niet voor niets dat jouw gebit staat voor wie je bent, jou onderscheidt van de rest en nét even een andere tandafdruk achterlaat in die McKroket!

Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 38-2021. Deze editie ligt van 22 t/m 28 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.