Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Column Bibi Breijman: ‘Als een non met aluminiumfolie op haar hoofd ren ik de kapper voorbij richting de deur’

Column Bibi Breijman: ‘Als een non met aluminiumfolie op haar hoofd ren ik de kapper voorbij richting de deur’

Column Bibi Breijman: ‘Als een non met aluminiumfolie op haar hoofd ren ik de kapper voorbij richting de deur’

Bibi Breijman (30) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (2) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Grote beurt

Dit weekend ben ik alleen. Omdat ik toe ben aan een grote beurt, breng ik mijn dochter Teddy naar mijn ouders. Die grote beurt klinkt heel spannend, maar stelt niet zo veel voor: een kappersafspraak om mijn grijze haren weg te werken. Die grijze haren heb ik dankzij een genetisch gelukje al vanaf m’n achtste jaar. Mijn moeder trok de eerste grijze haar er vol verbazing uit tijdens een Disney-optocht.  Misschien een gevolg van te veel piekeren over mijn eerste ontmoeting met Aladdin, maar dat is weer een ander verhaal.

Hijgend en bezweet storm ik (twee minuten) te laat de haarsalon binnen. “Sorry!” roep ik naar het meisje achter de balie. Vier grijze koppies kijken geïrriteerd mijn kant op. Misschien was ik iets te luidruchtig, maar ik ben gewoon zo trots dat ik het toch nog heb gered. Eenmaal zittend met mijn haar in de verf, wil ik mijn moeder een appje sturen om te vragen hoe het met Teddy gaat. Ik voel een grote shock door mijn lijf trekken als mijn telefoon niet meer in mijn tas blijkt te zitten. “Holy fack,” mompel ik net iets te hard in mezelf terwijl ik als een opgefokte grensdouanier al mijn spullen op het plankje voor me leg.

Opeens schiet me te binnen dat ik op de fiets naar de kapper mijn telefoon in een  ‘superhandige’ navigatiehouder op het stuur heb geklikt. Vloekend spring ik de kappersstoel uit. Als een non met aluminiumfolie op haar hoofd ren ik de receptionist voorbij richting de deur terwijl ze me naroept:  “Zal ik u niet even ontdoen van uw mantel?” Mijn kapperscape wappert als bij een superheld in de wind, alleen voel ik me verre van een superheldin.

Door het rennen zakken de zilveren folies langzaam over mijn ogen en ik realiseer me ineens ook dat de mantel ongeveer twintig centimeter langer is dan ik, waardoor ik struikel en op de grond val. Daar lig ik dan languit voor mijn fiets, in een flinke regenplas. FML zeg ik tegen mezelf – Fuck My Life, voor wie het wil weten.

Ben ik een keer een weekendje kinderloos voor een grote beurt, lig ik er zo bij. Het geluid van binnenkomende appjes normaliseert mijn hartslag. Gelukkig. Beschaamd maar opgelucht loop ik langs de grijze koppies terug naar mijn stoel. Niks aan de hand, keep it cool, spreekt de voice-over in mijn hoofd me bemoedigend toe.

Ik ga zitten, pak mijn kopje muntthee en zie tien nieuwe berichten van mijn moeder. Ik open ze vol verwachting om een glimp van mijn dochter op te vangen. “Ah wat lief, is dat je dochtertje?” De kapster plukt aan mijn folies en kijkt mee op mijn scherm. “Ja, dat klopt,” antwoord ik, waarop ze vriendelijk vraagt of ze haar eens mag zien.

Lees ook:
Column Bibi Breijman: ‘Mami, ik moet poepen,’ volgt al snel. Ook dat nog, denk ik’

Er verschijnt een play-button van een filmpje dat ik trots start. Door de salon galmt keihard een kinderstem, die roept:  “HOLY FACK!” Als een bezetene druk ik op het volumeknopje, maar het is al te laat. Alle grijze koppies zijn weer op me gericht. Met één opgetrokken wenkbrauw. Ik voel de afkeuring. Van ongemak begin ik maar te lachen. “Jeetje,” zeg ik schaapachtig,  “van wie heeft ze dat nou weer?”  De blik van de vrouw naast me probeer ik te ontwijken. Mijn voice-over kiest ervoor om te zwijgen.

Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 36-2021. Deze editie ligt van 8 t/m 14 september in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

fotografie: Bart Honingh