Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Marije én moeder Nadia doen opnieuw een dringende oproep: ‘Geef Insiya een stem, vergeet haar niet’

Marije én moeder Nadia doen opnieuw een dringende oproep: ‘Geef Insiya een stem, vergeet haar niet’

Marije én moeder Nadia doen opnieuw een dringende oproep: ‘Geef Insiya een stem, vergeet haar niet’

Yay, de nieuwe Flair ligt weer in het tijdschriftenschap! En dat betekent óók weer een kersverse editorial van hoofdredacteur Marije Veerman (37), die met Franklin (37), zoon Kyano (12) en dochter Liv (8) in Purmerend woont.

Bring Insiya Back

“Het einde van december nadert. De tijd van het jaar waarin de dagen het kortst zijn, het zelfs overdag donker aanvoelt en we het liefst binnenblijven. Met het hele gezin op elkaar gepakt voor de open haard. Urenlang bordspelletjes spelend of kerstfilms kijkend. Het zijn van die momenten waarop het bij mij extra hard binnenkomt… hoe het moet zijn als je je kind moet missen. Als je het niet kunt zien opgroeien. Dat je geen stralend gezichtje ziet bij het optuigen van de kerstboom, geen warm lijfje tegen je aan voelt kruipen dat elke maand toch weer iets groter lijkt.”

Gewelddadige ontvoering

“Dat gevoel dat jouw wereld stilstaat, terwijl die van haar ergens anders doorgaat. Alleen, zonder jou, in een onveilige omgeving. Vier jaar geleden werd de toen tweejarige dochter van Nadia, Insiya, op gewelddadige wijze ontvoerd door mannen ingehuurd door haar vader. Ze werd uit de armen van haar oma gesleurd en schoppend en huilend in een auto gezet en naar India gesmokkeld. Het is de gewelddadigste ontvoering van een kind die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Sindsdien vecht moeder Nadia voor alles wat ze waard is om haar dochter terug te krijgen.”

Media-aandacht mijden

“Inmiddels hebben rechters in Nederland de ontvoerders veroordeeld tot hoge gevangenisstraffen en moet de Nederlandse regering volgens het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens Insiya’s terugkeer bewerkstelligen. In de afgelopen jaren heb ik regelmatig contact gehad met Nadia. Om te vragen hoe het met haar gaat en of ik iets kan doen om te helpen. Nadia gaf telkens aan dat de regering liever wilde dat ze alle media-aandacht meed, omdat ze bezig waren met stille diplomatie met India en dat ze die een kans wilde geven.”

Campagne voor Insiya

“Maar nu, vier jaar later, is Insiya nog steeds niet thuis. Flair is daarom afgelopen week een campagne gestart om de hoogste baas van Nederland daarop aan te spreken: de premier. Ook jij kunt helpen met deze campagne. Spreek de vraag ‘Beste premier Rutte, waarom is Insiya nog steeds niet thuis?’ in op video, post deze op Instagram en tag premier Rutte (@MinPres). De regering is verantwoordelijk voor de veiligheid van haar burgers. Dat is ook de reden waarom ze druk hebben uitgeoefend om destijds Arjan Erkel te bevrijden uit Tsjetsjenië en hoe ze Nederlandse gedetineerden in buitenlandse gevangenissen helpen.”

Lees ook
Hoofdredacteur Marije doet noodoproep voor ontvoerde Insiya en moeder Nadia: ‘Iedere post telt’

Moeder Nadia

“In Flair 51-52 vertelt Nadia voor het eerst het hele verhaal. ‘Ik wil mijn kind zien opgroeien. En ik wil haar mooie krullen langer zien worden en haar handjes groter. Ik wil met haar op de bank zitten met een mok warme chocolademelk en samen een tekenfilm kijken, ik wil zien hoe ze met andere kinderen speelt, weten wat voor eten ze lekker vindt, met haar lachen. Alsjeblieft. Geef Insiya een stem. Vergeet haar niet.’”

Deze editorial van Marije lees je in Flair 51/52. Dit nummer ligt nu in de winkel. Liever thuis laten bezorgen? Bestellen kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Marije Veerman (@marije.veerman)

Beeld: Esmée Franken, Instagram