Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Bibi Breijman > Bibi: ‘Tedje kwam elke braaksessie naast me zitten om mijn haar vast te houden’

Bibi: ‘Tedje kwam elke braaksessie naast me zitten om mijn haar vast te houden’

Bibi: ‘Tedje kwam elke braaksessie naast me zitten om mijn haar vast te houden’

Ik voel me sinds een tijdje weer een stuk beter. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, omdat ik bang ben dat ik een terugval zal krijgen, maar het lijkt er toch echt op dat ik HG (Hyperemesis Gravidarum, extreme zwangerschapsmisselijkheid) ook deze zwangerschap weer zal overleven.

Misselijk

Tot groot genoegen van mijn omgeving. Geen sprintjes meer met teiltjes, natte lappen of ziekenhuisbezoeken. Niet dat zij het erg vonden om me te verzorgen, maar ze voelden zich vrij machteloos. De hele dag stond mijn vriend paraat om me te bedienen. Op een gegeven moment belde ik hem zo vaak op, dat hij maar een walkietalkie kocht. “Ik kan je toch gewoon appen of bellen?” zei ik. “Nee, dit is veel handiger,” antwoordde hij.

Ach, ik gunde hem ook het enige pleziertje dat hij uit deze situatie kon halen: zijn Bassie-en-Adriaan-momentje. Dus ging ik er helemaal in mee. Uiteindelijk vond ik het zelf ook best leuk. Totdat ik ’s nachts, toen ik eindelijk even sliep en niet aan HG dacht, abrupt werd gewekt door de politie en brandweer. Ik kreeg noodmeldingen binnen op de walkietalkie. Ik schrok me rot en heb dat ding daarna niet meer aangeraakt.

Deze ervaring met de ‘bastard’ HG was achteraf gezien misschien minder zwaar omdat ik het al een keer had meegemaakt. Dan weet je iets beter hoe je ermee moet omgaan. Bijvoorbeeld dat ik, hoe moeilijk het ook was en hoe snel het er weer uit zou komen, af en toe ook echt wat moest eten. Vandaar dat W elke keer binnen vijf minuten voor mijn neus stond met m’n gewenste maaltijd. Vaak kwam die er tijdens het eten ervan alweer uit.

Na een aantal weken dag en nacht braken voelde ik dat mijn lichaam uitdroogde. Zo heb ik 24 uur aan het infuus gelegen in het ziekenhuis. Ik mocht naar huis met een aantal medicijnen die redelijk goed werkten. Tedje kwam elke braaksessie naast me zitten om mijn haar vast te houden en me over m’n rug te aaien. Dan liet ze alles vallen wat ze aan het doen was en rende naar me toe. Zo aandoenlijk. Ik denk ook dat dit een reden is dat het minder zwaar was.  Ik zag in haar waar ik het voor deed en wat voor moois ik ervoor terug zou krijgen.

Lees ook:
Bibi: ‘Suikers liet ik staan, groentes gingen naar binnen, maar mijn god, wat had ik een hoofdpijn’

Nu voel ik me na vier maanden al beter! Ik had nooit durven dromen dat het zo kort zou duren. Ik hoop dan ook dat alle HG-mama’s die een licht trauma hebben overgehouden aan hun eerste HG-ervaring hier kunnen lezen dat niet elke keer hetzelfde hoeft te zijn.

Ik ken ook de verhalen van moeders die deze ellende tot hun bevalling hebben moeten meemaken. Echt zo veel respect voor al die powervrouwen. Ik snap heel goed dat je dan denkt: nooit meer! Maar ik weet zeker dat ik het zo weer zou doen. Als het mij gegund is: groen licht voor mijn elftal!

Bibi Breijman (30) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (3) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven. Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 01-2022. Deze editie ligt van 5  t/m 11 januari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Dorian Jurne