Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Bibi Breijman > Bibi: ‘Suikers liet ik staan, groentes gingen naar binnen, maar mijn god, wat had ik een hoofdpijn’

Bibi: ‘Suikers liet ik staan, groentes gingen naar binnen, maar mijn god, wat had ik een hoofdpijn’

Bibi: ‘Suikers liet ik staan, groentes gingen naar binnen, maar mijn god, wat had ik een hoofdpijn’

Ik heb al mijn goede voornemens voor het komende jaar maar alvast opgegeten. Je leest het goed, ja: op-gegeten. Al mijn goede voornemens staan namelijk elk jaar weer in het teken van gezonder eten. Ik ben van nature nogal een zoetekauw en vervang vaak ongewild maaltijden voor snoepjes, koekjes of een latte macchiato.

De kwelling

Ik weet het: niet al te best voor je suikerspiegel en dus energielevel, maar ach, misschien is het ook niet zo gek dat je je altijd erg moe voelt in januari. Het is dan immers pikdonker als je je bed uitkomt. En vóór het donker thuis zijn na je werk, lijkt haast een onmogelijke opgave. Evenals al die kwellende voornemens: afvallen, minder vloeken, vaker bij je oma langsgaan, stoppen met roken, je kent het wel.

En dat allemaal in een maand waar een winterdepressie op de loer ligt! Wie heeft dit toch ooit verzonnen? Ik kan het  ‘goede’ er niet echt in vinden. Ze kunnen het beter  ‘kwade voornemens’  noemen. Ze zijn een kwelling en een confrontatie met je eigen doorzettingsvermogen. Zo stond ik afgelopen januari bij een dieetgroep op de stoep, in de regen, want ik moest even buiten wachten. Er mocht maar een beperkt aantal mensen binnen zijn en ik was duidelijk niet de enige die op 3 januari het licht had gezien. Doorweekt stapte ik het kantoortje binnen.  “Kleed je maar uit,” snauwde een vrouw vanachter haar mondkap. Jezus, ook dat nog, dacht ik. Maar jezus lachte me uit. Ik stapte op de weegschaal.

“Je waardes zijn gewoon goed hoor,” zei mondkapje nors.  “Dat weet ik, mevrouw, maar ik ben zo moe de laatste tijd, dus ik dacht: ik zou wel wat minder suikers willen eten en gezonder willen leven.”  Mondkapje zuchtte:  “Nou goed, als je een abonnement van drie maanden neemt, kost het wegen nog maar vijftig euro.”  “Maar ik heb thuis ook een weegschaal,” antwoordde ik verontwaardigd. Mondkapje trok een wenkbrauw op en zo verliet ik het pand met een tas vol pillen en pijn aan mijn portemonnee.In de weken die volgden hield ik me keurig aan mijn eetschema, liet ik suikers staan en gingen groentes naar binnen, maar mijn god, wat had ik een hoofdpijn.

Lees ook:
Bibi: ‘Midden op de snelweg verklapt Teddy dat ze grote zus wordt en hoort Waylon dat ik zwanger ben’

Ik vergat afspraken die moesten dienen als stok achter de deur, en dus stond mondkapje een paar keer boos op mijn voicemail. Ze had gelijk. Kon ik dit nu echt niet zelf? Gewoon wat gezonder koken en mezelf dwingen bepaalde verleidingen te negeren? Ik ben erachter gekomen dat de weg naar een gezonde lifestyle niet echt gezond is. Voor mij dan. Nu wil ik hier niemand adviseren om je broccolisoep te vervangen door een suikerspin, maar een beetje zelfacceptatie hier en daar maakt je leven een stuk makkelijker.

En je zult zien dat je jezelf verbaast. Laat die jaarwisseling symbool staan voor het streven naar een slechtere versie van jezelf. Dan kan het alleen maar meevallen en zul je trots zijn op wat je allemaal bereikt!

Bibi Breijman (30) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (3) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven. Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 51-2021. Deze editie ligt van 22 t/m 28 december in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Dorian Jurne