Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Bibi Breijman > Bibi: ‘Ik trek m’n allergrootste slabek open en begin te schreeuwen naar de vandalen’

Bibi: ‘Ik trek m’n allergrootste slabek open en begin te schreeuwen naar de vandalen’

Bibi: ‘Ik trek m’n allergrootste slabek open en begin te schreeuwen naar de vandalen’

Als een mensenschuwe vreemdeling met een te grote zonnebril op zit ik verdekt opgesteld in de speeltuin. Op deze manier kan ik oogcontact vermijden. In het begin kon ik wel klagen over dat ik niemand kende hier in Hilversum, maar ik ben erachter gekomen dat dit volle-dig aan mij ligt.

Haagse Hannie

Ik maak moeilijk nieuwe vrienden. Niet alleen in de straat waar we wonen, maar overal: bij de dokter, op de hei, bij de kinderboerderij en in de supermarkt. En dit alles binnen een straal van vijf minuten lopen van mijn huis. In het begin was het hier best even wennen, als je gewend bent aan de grote stad waar ik alles met het ov of op de fiets moest doen.

Hilversum voelt voor mij dan ook als een dorp, maar het is er gezellig. Ik ken er niemand en niemand kent mij, tenminste dat voel ik zo. Hier laat iedereen je met rust. Terwijl ik met mijn neus in de zon geniet van deze rust, bakt Teddy zandtaarten in een speelhuisje.  “Kijk mama, een croissantje!” schreeuwt ze vanaf de andere kant van de speeltuin. De ogen van andere moeders volgen haar stem en gaan mee in de richting naar waar ze roept. Zo heb ik plots de aandacht van vijf moeders. En ja hoor, bingo!

“Jij bent toch mijn buurvrouw?” roept een vrouw vanaf een ander bankje me toe. Ze komt naast me zitten en begint een gesprek. Ik zeg tegen mezelf dat ik het een kans moet geven, dus ik praat mee.  “Waar kom je vandaan?” vraagt de vrouw vriendelijk. Ik antwoord dat ik ben op-gegroeid in Den Haag.  “O, wat leuk! Kun je ook Hagenees praten?”  Mensen uit Den Haag en omstreken snappen dat je dit anders zegt, maar ik laat het voor wat het is en begin plat Haags te lullûh en bestel bij haar een “lekkah braudsjûh è met ùi”. Zo zit ik als een import-Gooische O, o, Den Haag te zingen op een bankje. Het is de eerste keer dat ik me thuis voel tussen de Gooische moeders. Ik bedank de buurvrouw voor het gezellige gesprek en ga met Ted naar huis.

Lees ook:
Bibi: ‘Tedje kwam elke braaksessie naast me zitten om mijn haar vast te houden’

Die avond ga ik vroeg naar bed. Ted is een beetje ziek geworden, dus ik ben blij dat ik een goede nacht kan maken. Een paar uur later word ik abrupt gewekt door veel kabaal in de straat. Slaapdronken spring ik uit bed en doe agressief het raam open. Als een ware dorpsgek steek ik mijn kop uit het raam en begin te roepen:  “EUI!”  Een groepje dronken jongeren trekt door de straat en sloopt alles wat het tegenkomt. De jongens naderen het huis van de vriendelijke buurvrouw.

In paniek doe ik iets wat eigenlijk niet ‘heurt’ in het Gooi en ik dus ook niet kan citeren in Flair: ik trek m’n allergrootste slabek open en begin te schreeuwen naar de vandalen. Blijkbaar schrikt het Haags ze dusdanig af dat ze het op een lopen zetten. Haags bekt gewoon lekker als je boos bent. Enigszins geschrokken van wat ik hier net in mijn nette straatje van de daken heb geschreeuwd, doe ik het raam dicht en hoop dat de buren me niet hebben gehoord.

Ach, er is toch niemand die me hier kent, stel ik mezelf gerust.

Bibi Breijman (30) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (3) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven. Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 02-2022. Deze editie ligt van 12  t/m 18 januari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Dorian Jurne