Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Bibi Breijman > Bibi: ‘Ik weet niet wie die waterschoenen ontwerpt, maar ze hebben er duidelijk lol in om je voor lul te laten lopen’

Bibi: ‘Ik weet niet wie die waterschoenen ontwerpt, maar ze hebben er duidelijk lol in om je voor lul te laten lopen’

Bibi: ‘Ik weet niet wie die waterschoenen ontwerpt, maar ze hebben er duidelijk lol in om je voor lul te laten lopen’

Het is een heerlijke dag. Mijn moeder en ik liggen op een strandbedje op een klein privéstrand bij ons vakantiehuis. Af en toe knijpen we elkaar even, omdat we haast niet kunnen geloven wat het uitzicht ons biedt.

De Snorkels

Het is pas zeven uur in de morgen en de zon heeft haar weg al recht voor ons boven de zee gemaakt. Het felblauwe water bestaat uit wel dertig verschillende tinten. Het is bijna te mooi om waar te zijn. “Heb jij die lelijke waterschoenen al uit je koffer getoverd?” grap ik naar mijn moeder.

We hebben er wekenlang voorpret van gehad. Ik weet niet wie die schoenen ontwerpt, maar ze hebben er duidelijk lol in om je voor lul te laten lopen. Ik kwam zelfs paarse waterschoenen voor mannen tegen waarbij je elke teen in een apart plastic teentje kunt steken. Uiteindelijk slaagde ik bij de good old Bristol en kocht ik voor mezelf, Ted en W basic zwarte.

Mijn moeder wijst trots naar haar strandtas en daar liggen de krengen. Waterschoenen en een immens groot masker waarvan ik bijna bang word als ik ernaar kijk. “Mam, is dat een nieuwe fetisj of zo?” Ik bekijk het masker van dichtbij en zie niet direct waar het voor bedoeld is. Is het een gasmasker, een bondage-apparaat of iets tegen astma? Het blijkt een soort snorkel te zijn.

Dat is natuurlijk best leuk, want je hebt hier supermooie vissen. “Is dat wel veilig?” vraag ik terwijl ze het masker opzet. Ik bekijk mijn moeder met haar hoofd in het gele plastic geval, ze probeert te praten. Het masker beslaat terwijl mijn moeder doorpraat. “Doe dat masker effe af, mam!” Een halfuur later zitten we in de auto op zoek naar nog zo’n ding.

Ik ben om en wil graag de vissen van dichtbij zien, dus we gaan er ook een voor mij halen. Na vier winkels hebben we eindelijk beet. De lokale speelgoedwinkel heeft er een voor kinderen van twaalf tot achttien jaar, maar ik ben al sinds mijn eerste paspoort niet meer gegroeid, dus hij zal wel goed zitten. Een uurtje later lopen we als twee trotse snorkels die het dik voor elkaar hebben de zee in.

Lees ook
Bibi: ‘Het enige waar ik nog in loop, zijn lelijke, strakke pyjama’s en joggingbroeken, het is geen gezicht’

Ik worstel mezelf over het scherpe koraal de wilde stroom in. De golven klappen om de haverklap tegen mijn dikke buik. Ik voel me net een zeeschildpad op zoek naar grip. Precies op dat moment komt er een immens grote boot aanvaren met een groep professionele duikers. Voor mij zie ik ook mijn moeder worstelen met de steeds groter wordende golven die de boot veroorzaakt.

Onze snorkelmaskers beslaan van de hitte en trekken vacuüm van de slappe lach die we samen krijgen. “Au, au”, hoor ik mijn moeder zeggen. Haar benen zitten onder het bloed van het scherpe koraal. Terwijl ik terug kruip, ruk ik het net gekochte masker van mijn gezicht. “Mam, kom eruit en haal dat masker van je kop.” Ze roept iets onverstaanbaars terug.

Aan de andere kant van de stroming zwemmen de duikers sierlijk tussen de mooiste vissen. Zij hebben beet. Een van de mannen op de boot wijst naar een plek in de zee en roept: “ZEESCHILDPAD!” Terwijl mijn moeder gehavend uit het water strompelt, nog steeds met dat gekke masker op, neem ik me voor om thuis naar lieshoge waterschoenen te zoeken. Bij dat masker staat waarschijnlijk toch alles.

Bibi Breijman (30) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (3) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven. Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 15-2022, vanaf morgen in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Beeld: Dorian Jurne