Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Bibi Breijman > Bibi: ‘De kamer staat blauw van de rook, dikke zwarte rookwalmen stromen uit de haard’

Bibi: ‘De kamer staat blauw van de rook, dikke zwarte rookwalmen stromen uit de haard’

Bibi: ‘De kamer staat blauw van de rook, dikke zwarte rookwalmen stromen uit de haard’

Het is al laat in de middag. Ondanks dat het buiten begint te schemeren, breng ik Teddy toch nog even naar haar bed voor een middagslaapje. Als ze na een verhaaltje lief haar ogen sluit, loop ik dubbel tevreden richting mijn bank.

Vreugdevuur

Met een theetje in de hand en tintelende ijstenen in mijn sloffen, plof ik neer. Eindelijk even een moment voor mezelf, hier verlang ik al naar sinds ik vanmorgen mijn ogen opende. Na een lange waterkoude wandeling kan ik wel wat warmte gebruiken, dus steek ik de kaarsen aan. Met mijn aansteker in de hand, staar ik een paar minuten naar het donkere hol van de open haard.

De laatste keer dat ik er zelfstandig blokken hout in gooide om een vuur te maken, leek het of ik noodsignalen de buurt in wilde zenden. Durf ik het echt aan om zonder W in de buurt dit vuur te openen? Ik heb inmiddels drie jaar kunnen toekijken terwijl hij het vuur aanstak, maar het voelt toch een beetje als een eerste rijles na jarenlang het schakelen bij je ouders te hebben afgekeken.

Ondanks mijn twijfels besluit ik aan de slag te gaan. Zo heb ik na een paar minuten een perfecte Jenga-toren gebouwd. Het brengt me terug naar de kust van Den Haag, waar de pallets van de vreugdevuren soms wel een hoogte van veertig meter bereikten. Dan moet dit me toch ook wel lukken? Ik steek het vuurtje aan en ga lekker op de bank liggen. Trots kijk ik naar mijn vreugdevuur van twintig centimeter hoog en stuur een filmpje naar W:  ‘Kijk schat, het is me gelukt!’

Na nog geen tien minuten merk ik dat mijn ogen steeds meer moeite hebben met het focussen op mijn serie. Ik moet ze af en toe dichtknijpen om het branden te stoppen. Shit, het zal toch niet weer? Ik praat mezelf aan dat het allemaal wel zal meevallen, maar moet toch even een raampje openzetten om te kunnen blijven ademen.

Lees ook
Bibi Breijman in haar laatste trimester en pronkt met ronde babybuik

Vijf minuten later staat de hele kamer blauw van de rook, het vreugdevuurtje doet me nu wat minder vreugd. Dikke zwarte rookwalmen stromen uit de haard. Met mijn sjaal voor m’n gezicht probeer ik met een pook in het vuur te porren, maar alles wat ik doe lijkt het te verergeren. In paniek bel ik toch maar even naar W:  “Je moet me toch even helpen.”

Gelukkig komt hij als de brandweer naar huis en nog geen vijf minuten later gaat de deur open.  “Jezus, wat is hier gebeurd?” vraagt hij proestend.  “Ik heb alles gedaan wat jij ook altijd doet!” roep ik verontwaardigd.  “Ik snap er echt niets van!”  “Je hebt het verkeerde hout gepakt, dit was nog nat,” antwoordt W terwijl hij zich over het vuur ontfermt.

“O,” zeg ik beduusd, maar opgelucht. Gelukkig heeft hij de vlammenzee in no time onder controle. De rook is na een uurtje uit de kamer verdwenen. Maar ik moet denk ik nog twintig keer mijn haar wassen voordat ik die barbecuelucht uit mijn vezels krijg. Het huis stinkt ook nog steeds. Het is moeilijk om toe te geven, maar sommige dingen moet ik toch maar gewoon aan hem overlaten.

Bibi Breijman (30) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (3) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven. Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 11-2022, nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier