Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Bibi Breijman > Bibi: ‘Na een paar weken liep hij bruin aan en was hij op sterven na dood. Een treurig gezicht’

Bibi: ‘Na een paar weken liep hij bruin aan en was hij op sterven na dood. Een treurig gezicht’

Bibi: ‘Na een paar weken liep hij bruin aan en was hij op sterven na dood. Een treurig gezicht’

Het lijkt alweer veel te lang geleden. Het gevecht met de lampjes, de uitslag op mijn handen van prikkende dennennaalden, het gevloek nadat de hele boom eindelijk is versierd en blijkt dat de lampjes het van meet af aan niet deden. Hoeveel optuigfrustraties ook, als hij eenmaal staat ben ik alle pijn al snel vergeten. Het klinkt bijna als de woorden die ik gebruikte na mijn bevalling.

Verlatingsangst

Zo is het elk jaar rond deze tijd weer hetzelfde feest. Mijn lakse alter ego krijgt het maar niet voor elkaar afscheid te nemen van de vrolijk versierde kerstboom. Dit jaar lijkt het wel erger dan anders. Ik was helemaal nooit zo van dat kitscherige kerstgedoe, maar de afgelopen jaren kan het me niet over de top genoeg zijn.  Misschien komt het door de rare lockdown-jaren, maar de gezellige lampjes zorgen er nog enigszins voor dat ik de donkere dagen wel lekker vind.

Om vier uur ’s middags al de open haard en kaarsjes aan. Heerlijk kneuterige kerstfilms en bankhangdagen. ’s Ochtends als we naar beneden komen, doen Tedje en ik alle lampjes in het huis aan. In het weekend een kerstplaylist erbij en hoppetee, klaar voor weer een dag in de duisternis. Het brengt een hoop euforie.

De winter begon officieel pas toen mijn boom al ruim anderhalve week stond. Ik vind het dan ook gewoon niet eerlijk dat je op 6 januari je boom op de stoep moet gooien of in de fik moet steken, terwijl het vanaf die datum nog zo veel dagen duurt tot de eerste zonnestraal. Stank voor dank voor die boom die zo veel vreugde heeft gebracht, en een donker gat voor mij. Na de feestdagen bekruipt me dan ook een gevoel van verlatingsangst.

Ik moet het opnemen voor die boom en hem enigszins het gevoel geven dat ik hem echt wel waardeer! Knuffelen wordt het niet, want dat prikt te erg. En als je één keer niest, liggen er overal naalden, wat ook weer zo veel zooi geeft. Dus hebben we vorig jaar maar een poging gedaan om hem in de tuin te planten. Tevergeefs.

Lees ook:
Bibi: ‘Ik trek m’n allergrootste slabek open en begin te schreeuwen naar de vandalen’

Na een paar weken liep hij bruin aan en was hij op sterven na dood. Een confronterend en treurig gezicht was het. Helemaal toen ik onze hond Bobby naar de boom toe zag rennen, hij zijn poot optrok en van zich af begon te zeiken. Toch maar de prullenbak in besloten we, dus ik slepend met die gore zeikboom op zoek naar een geschikte container. Nooit meer, dacht ik.

Maar goed, nu is het allang 6 januari geweest en die boom staat er dus nog. Geen idee wat ik er mee aan moet. Hij begint wel heel zielig te hangen, dus ik hoop nu dat hij vanzelf bij me wegloopt.

Bibi Breijman (30) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (3) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven. Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 03-2022. Deze editie ligt van 19  t/m 25 januari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Dorian Jurne