Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Bibi: ‘Stel je voor dat het een oplichter is met verkeerde intenties. Sta ik daar alleen met mijn 1 meter 55’

Bibi: ‘Stel je voor dat het een oplichter is met verkeerde intenties. Sta ik daar alleen met mijn 1 meter 55’

Bibi: ‘Stel je voor dat het een oplichter is met verkeerde intenties. Sta ik daar alleen met mijn 1 meter 55’

Ik ben uiterst gevoelig voor koopjes. Zodra ik iets op het oog heb, zoals een nieuwe gadget of vintage item voor in huis, ga ik stiekem ook even op bezoek bij de online-tweedehandsmarkt van Nederland.

Al gaat het in dit specifieke geval over een peperdure lens voor mijn nieuwe camera, ik kan het niet laten om toch even te kijken of er ergens een mooi tweedehands exemplaar te scoren valt. Los van dat je er veel meer voor betaalt als je iets nieuw aanschaft in de winkel, vind ik het een leuk idee dat je een item een tweede leven geeft. Duurzaam en helemaal van deze tijd.

Ik vind een tweedehands lens in perfecte staat zo’n vijftien minuten hiervandaan. Nog geen uur later zit ik samen met m’n vriendinnetje Cammie in de auto onderweg naar het woonadres van een vreemdeling. Want in m’n eentje naar zo’n onbekende MP-verkoper toegaan, vind ik dan weer doodeng. Stel je voor dat het een oplichter is met verkeerde intenties. Sta ik daar alleen met mijn 1 meter 55.

We bellen aan. Ik betrap mijzelf erop dat ik opgelucht ben zodra ik zie dat er een bakfiets voor de deur geparkeerd staat. Alsof oplichters geen kinderen zouden kunnen hebben? Kijk, daar komt een vriendelijke huisvader aangelopen met een kookschort om en een pollepel in zijn handen. Het is een veilig beeld. “Kom verder, dames!” zegt hij. Door mijn mondkapje heen bereikt een geur mijn neus. Geen idee wat het is, maar het ruikt in ieder geval erg gezond en matcht helemaal bij de bakfiets en interieur van het huis. Superhip allemaal! Op de tafel ligt de trofee, de prachtige lens. Hij ziet er inderdaad uit als nieuw, geen krasje te bekennen. “Mag ik hem even testen?” vraag ik. “Ja natuurlijk,” zegt de vriendelijke huisvader. Voorzichtig zet ik de lens op mijn camera. “Zo, zo, dat is een mooi ding dat je daar hebt, professional zeker?” vraagt hij. “O, ik doe maar wat,” zeg ik bescheiden. “Even lachen naar het vogeltje, Cammie,” zeg ik tegen mijn vriendinnetje. Camilla zet haar neplach op. Ik probeer de camera scherp te stellen, maar het lukt niet. De foto drukt niet af, wat ik ook probeer. Ik krijg het bloedheet.

Die mondkap in combinatie met een dikke sjaal en mijn slaapzakjas maakt dat mijn hoofd rood aanloopt van dit ongemakkelijke moment. Ik voel de ogen van de vriendelijke huisvader branden. “Huh, waarom doet hij het nou niet?” mompel ik, terwijl ik door mijn lens mijn vriendinnetje nog steeds met dezelfde ongemakkelijke neppe lach strak voor zich uit zie staren. “Ik heb geen idee,” zegt de huisvader verontwaardigd, “hij hoort het gewoon te doen hoor.” Minuten lijken voorbij te vliegen. Ik blijf gefrustreerd op alle knopjes tegelijk drukken, totdat het zo erg wordt dat Cammie en de huisvader het niet meer kunnen aanzien. “Zal ik even kijken?” vraagt hij behulpzaam. En klik, hij drukt op een knopje. “Hij staat in videomodus, dat heb je zeker niet geleerd bij Het perfecte plaatje hè?” Cammie barst in lachen uit. Ik besluit ter plekke dat ik voortaan toch maar voor de anonieme aankoop in de winkel ga.

Bibi Breijman (30) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (3) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven. Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 05-2022, nu in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.