Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Bibi Breijman: ‘De discussie, over míjn tweede kind, ontspoorde volledig’

Bibi Breijman: ‘De discussie, over míjn tweede kind, ontspoorde volledig’

Bibi Breijman: ‘De discussie, over míjn tweede kind, ontspoorde volledig’

Bibi Breijman (29) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (2) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Een tweede

“Wanneer komt er een tweede? Krijgt Teddy nog een broertje of zusje? Het zijn vragen die ik regelmatig krijg. Vragen die ik volledig snap. Ongetwijfeld heb ik er ook weleens een enthousiast aan m’n vriendin gesteld. Ik zag er dus geen enkel kwaad in. Tot het moment dat de discussie zich verplaatste naar de commentaren onder een foto van mijn dochter op Instagram. Plots zag ik hoe het onderwerp mijn vrouwelijke volgers aan het hart ging. De discussie, over laten we duidelijk zijn, míjn tweede kind, ontspoorde volledig. Ikzelf was er allang geen onderdeel meer van. De discussie keerde zich tegen mijn volgers: ‘Dat vraag je toch niet!’, ‘Onbeschoft!’, ‘Heb een beetje respect, teef’. Ik had eigenlijk nooit zo in de gaten dat die vraag een ‘no go’ was onder vrouwen. Misschien naïef, maar ik ben de bekende spuit elf op het gebied van ruzies of verwijten.”

“Maar ineens drong tot me door dat het natuurlijk een ongelooflijk confronterende vraag kan zijn voor vrouwen bij wie het krijgen van een (tweede) kindje maar niet wil lukken. Des te meer besef ik me dat ik in mijn handjes mag knijpen dat het bij mij zo snel ging. Zwanger raken was zo gepiept. W en ik waren amper vijf maanden samen, toen ik een zwangerschapstest deed. Enigszins in shock vroeg ik of hij nog een keer duidelijk de bijsluiter aan me voor kon lezen. Twee streepjes!? We woonden op een neonroze glitterwolk. Dat duurde precies vijf weken en daarna knetterde ik overboord.”

“We hadden die avond nog een gesprek over hoe goed ik me voelde. Misselijkheid? Ik had nergens last van. Had ik het maar nooit uitgesproken. Een cocktail van Cif, spiritus en azijn sloop vanaf dat moment ongemerkt naar binnen. Een nieuw begin van elke tien minuten naar de wc rennen en zelfs geen slok water meer binnen kunnen houden, was aangebroken. Meerdere keren reed W me naar het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen. Uitgeput met mijn hoofd in een spuugzakje kwam de zuster begripvol aan mijn bed zitten: “Ach lieverdje, rond week twaalf stopt dit gedoe echt wel, hoor.” En ik kon alleen maar hoopvol tellen: na nog zeven weken, 49 dagen, 1176 uur is dit vreselijke gevoel voorbij?”

“De weken die volgden waren zwaar; mijn lichaam takelde af en de kringen onder mijn ogen werden vloeibaar grijs. Week twaalf brak aan, maar het spuugzakje bleef bij me tot week twintig en net toen ik er echt mentaal doorheen zat, gebeurde het, na nog één heftige braaksessie. Mijn avondeten bleef zitten! Eindelijk kon ik gaan genieten. De uiteindelijke euforie van het krijgen van onze dochter Teddy overheerste de bittere nasmaak van mijn zwangerschap.”

Lees ook
Bibi Breijman: ‘Dit is toch niet het voorbeeld dat ik mijn kind wil geven’

“Nu ik er zo op terugkijk, realiseer ik me waarom die tweede er nog steeds niet is. Diep in mij schuilt een Octo-Mommy, ik wil niets liever dan een huis vol kinderen. Maar deze mama is oprecht bang geworden. Nooit durfde ik mijn angsten voor een tweede zwangerschap uit te spreken. Ik hoor nog steeds de echo van het woord Hyperemesis Gravidarum, ofwel zwangerschapsbraken, wat klinkt als een bezweringstoverspreuk uit Harry Potter – die ik blijkbaar maandenlang verkeerd bleef uitspreken!”

Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 32-2021. Deze editie ligt van 11 t/m 17 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Bart Honingh | Styling: Martine Reurings | Visagie: Mitzy Malu Mudde