Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Bibi Breijman: ‘Dit is toch niet het voorbeeld dat ik mijn kind wil geven’

Bibi Breijman: ‘Dit is toch niet het voorbeeld dat ik mijn kind wil geven’

Bibi Breijman: ‘Dit is toch niet het voorbeeld dat ik mijn kind wil geven’

Bibi Breijman (29) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (2) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Duckface-vrees

“Terwijl ik door ‘verkennen’ scrol op Instagram, of waar dan ook, lijkt alles veel te mooi. Duckfaces en een hoop gladde onzin. En hup, daar verschijnt ongevraagd een onderkin op mijn scherm, ingezoomd, en dus nog groter. Maak ik nog een foto ook! Verschrikt bekijk ik de selfie. Is dit echt mijn neus? En die pigmentvlek op m’n bovenlip: die lijkt verdacht veel op de snor van Freddy Mercury. Ik geloof m’n eigen ogen niet. Het komt vast door het slechte licht. Dat ene ooglid rechts hangt wat lager dan het ooglid links. Dat is me nooit zo opgevallen. Had ik het maar eerder gezien. Dan had ik er wat aan kunnen doen, een simpel botoxje misschien?”

“Na al dat swipen door een perfecte wereld voelt niets aan mezelf meer oké. Ik wil de ongewenste selfie wissen, maar de telefoon valt uit mijn handen. Als ik hem snel weer oppak, zie ik dat de foto is verstuurd naar mijn hele telefoonlijst inclusief de groepsapp van de buurt! Terwijl de blauwe vinkjes blijven verschijnen, wil ik niets liever dan alles verwijderen en zelf voorgoed verdwijnen.”

‘Ben ik nog wel aantrekkelijk? Houdt hij wel van theezakjes? Blijft hij zo nog wel bij mij?’

“Ik was nooit ontevreden, maar nu voelt alles niet strak genoeg als ik naar beneden kijk. Na mijn zwangerschap heb ik heel wat extra putjes in m’n bovenbenen. Hoe zijn die bij Sylvie zo snel verdwenen? Welke dokter was het? En kan ik daar ook naartoe? Met al die gedachtes in mijn hoofd sta ik voor de spiegel en trek ik mijn T-shirt omhoog. Zo, die hangen er ook niet meer zo vrolijk bij. Ben ik nog wel aantrekkelijk? Houdt hij wel van theezakjes? Blijft hij zo nog wel bij mij?”

“Terwijl ik steeds meer wegdrijf van mijn ooit zo comfortabele zelfbeeld strekt mijn kind haar armpjes uit en pakt me stevig vast. ‘Wat ben jij mooi mama,’ met haar warme handjes aait ze zacht mijn wangen. Ik schiet vol, wat ben ik nou aan het doen? Waarom haal ik mezelf zo naar beneden? Dit is toch niet het voorbeeld dat ik mijn kind wil geven: onzeker en nooit tevreden. Ik wil haar juist leren dat je niet perfect hoeft te zijn, dat je mooi bent zoals je bent, ook al is je kont nog zo klein. En steken je heupen niet zo uit als die van Beyoncé of Kim K. Ieder z’n eigen ding, maar ik doe er niet meer aan mee.”

Lees ook
Bibi Breijman: ‘We lijken te zoeken naar alles waarin we zouden kunnen verschillen’

“Ik ben me ervan bewust dat deze kritische blik gelijk opgaat met het fluctueren van mijn hormonen. Over een week ben ik heus wel weer de oude. Tot die tijd moet ik mezelf maar eens flink volstouwen. Met een overvloed aan zelfmedelijden strompel ik de keuken in en trek ik alle kastjes open. Wanhopig op zoek naar zo veel mogelijk dopamine. Ik pak een chocolaatje en nog een, nou vooruit nog eentje dan, fack it ik neem de hele zak mee. Plof neer op de bank en veeg de tranen van m’n gezicht. Het gaat alweer beter. Mijn vriend loopt de kamer in en zucht: ‘Is het weer zover? Kijk nou ’s even om je heen naar al het moois wat je hebt. Niemand is perfect en ik vind je heerlijk zoals je bent.’ Ik knik en het lijkt alsof mijn alter ego zachtjes tegen mij spreekt: ‘Kom op meid, leg jij die telefoon maar ff lekker weg deze week.'”

Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 31-2021. Deze editie ligt van 4 t/m 10 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Bart Honingh | Styling: Martine Reurings | Visagie: Mitzy Malu Mudde