Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Bibi Breijman: ‘We lijken te zoeken naar alles waarin we zouden kunnen verschillen’

Bibi Breijman: ‘We lijken te zoeken naar alles waarin we zouden kunnen verschillen’

Bibi Breijman: ‘We lijken te zoeken naar alles waarin we zouden kunnen verschillen’

Bibi Breijman (29) is influencer en zangeres. Ze is samen met zanger Waylon, met wie ze dochter Teddy (2) heeft. In Flair schrijft ze elke week over haar leven.

Mooie verdeeldheid

“Ik ben in een melancholische bui, omdat ik last heb van al het oordelen. Ik wil weer kunnen lachen en samen dansen door de straat. Zoals bij het zomerfeest op mijn basisschool, elk jaar tot ’s avonds laat. Het feest waar we allemaal gelijk waren. In het gymlokaal een workshop: ‘Dans als een Hindoestaan’. Pria’s oma mocht het je gewoon leren, ook al kwamen je ouders niet uit haar land. Trots volgde ze dan de groep kinderen in de weerspiegeling van het raam. We waren even allemaal hetzelfde op het ritme van de muziek.”

“We volgden onze weg door het naar eten geurende gebouw. Samen met Lisa en Fatima vol verwachting glurend door het volgende raam, wachtend op wat er komen zou. Met onze stempelkaart (daar kon je al je culturele activiteiten van het zomerfeest op laten afstempelen) halfvol naar het lokaal ernaast, waar ze strakke cornrows in m’n haar vlochten. Die lieve Surinaamse vrouw trok drie keer keihard aan m’n staart en lachte me haast uit, maar ik lachte met haar mee. ‘Mi goedoe, jij lijkt wel een Chinees!’ Hahaha. ‘Veel te glad, ik pak een schaar!’ Na een uur was de klus dan toch geklaard. Trots was ze, dat het toch was gelukt met mijn Aziatische piekhaar.”

‘Ik voelde mij voldaan en rijk: verwend door zo veel verschillende culturen’

“Buiten op het schoolplein stond de vader van Saïd. Hij maakte heerlijke salade klaar. ‘Wat is dat?’ Ik kende het nog niet. ‘Dat is couscous, eet maar lekker meis, probeer het maar!’ Dat deed ik ook en ik voelde mij voldaan en rijk. Volgepropt met eten, verwend door zo veel verschillende culturen. Die ene dag per jaar waren we met z’n allen één. We dansten en zongen, lachten en waren blij. Britney Spears, Shaggy en de kusjes van Tarkan kwamen ook voorbij. Mijn beste vriendin was van Ethiopische afkomst: zij donker, ik wat bleekjes. Zij vond mij zelfs een beetje gelig, maar ik was heus niet beledigd, want dat maakte ons nou juist een wij. Zij het tegenovergestelde van mij. Mijn wereld zo anders dan die van haar. Juist als je van elkaar verschilt, vul je elkaar het mooist aan.”

“Ik bewonder jou zoals je bent. Ongeacht jouw kleur of taal. Uiteindelijk zijn we hetzelfde, en houden we allemaal juist van dat ene stukje dat we nog niet kennen. Van dat haartje dat net anders voelt dan het mijne. En van dat ene woordje dat ik niet versta. Dat recept dat jij mij ooit leerde uit jouw land. Dat vind ik zo bijzonder mooi aan jou. Bedankt dat ik een beetje proeven mocht. Bedankt dat jij me anders leerde kijken terwijl ik jouw wereld bezocht. Ik wil weer terug naar die mooie tijd op school. Waar alles kon en alles mocht: de verdeeldheid maakte leegte vol.”

Lees ook
Bibi Breijman: ‘Het maakt het gevoel dat ik faal op dit vlak alleen maar groter’

“Nu lijken we te zoeken naar alles waarin we zouden kunnen verschillen. En leggen we juist datgene onder een vergrootglas wat we eigenlijk niet willen: dat we hier en daar misschien net een beetje anders zijn. Laten we verdergaan zonder strijd, begraaf die bijl en begrijp elkaars pijn. Het mag toch wel wat minder, zonder al dat oordelen. Met een flinke scheut liefde. En als ik nu een paar etnische groepen heb gekwetst, zeg ik bij voorbaat: ‘Het spijt me.’ Uit welke keuken zal ik vanavond eens eten?”

Deze column van Bibi Breijman komt uit Flair 30-2021. Deze editie ligt van 28 juli t/m 3 augustus in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Fotografie: Bart Honingh | Styling: Martine Reurings | Visagie: Mitzy Malu Mudde