Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Column > Bibi Breijman is Flair’s nieuwe columnist: ‘Ik wil graag een tweede kind’

Bibi Breijman is Flair’s nieuwe columnist: ‘Ik wil graag een tweede kind’

Bibi Breijman is Flair’s nieuwe columnist: ‘Ik wil graag een tweede kind’

Bibi Breijman (29) heeft – weggezet als dom – jarenlang het gevoel gehad dat ze zich moest bewijzen. ‘Ik heb altijd elke kans willen aangrijpen om te laten zien dat ik meer waard ben dan wat mensen denken. Als je in het diepe durft te springen, kom je verder in het leven. De kans dat het wél lukt, is er ook.’ En dat klopt, want Bibi is Flair’s nieuwe columnist!

Is zoiets als een column schrijven dan een dikke vinger naar al die mensen met hun vooroordelen?

“Nee, dat vind ik zonde en het niet waard. Ik wil juist vanuit mijn hart schrijven over wat er in mijn leven speelt, wat mijn gedachten zijn, wat voor mij belangrijk is. Niet met de gedachte van: zo, ik ga nu even terugslaan. En nee, ik heb nog nooit columns geschreven, maar dat weerhoudt me er niet van het te doen. In die zin quote ik graag Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.’ Dat zou ieders motto moeten zijn, want als je in het diepe durft te springen, groei je ook en kom je verder in het leven. Het risico dat ik op mijn bek ga, neem ik graag. Want de kans dat het wél lukt, is er ook.”

Zijn er dingen waarvan je nu al weet: daar ga ik niet over schrijven?

“Er zijn voor mij geen no go-area’s, al zal ik wel rekening houden met Willem. Ik kan niet zomaar alles over hem schrijven, want dingen kunnen verkeerd worden opgepikt en daar heb ik geen zin in. Maar goed, hij leest mee, dus die inschatting maken we samen. Wat hij van mijn eerste column vindt? Hij moest erom lachen.”

Ben jij fulltime moeder?

“Niet helemaal, ik vind het ook belangrijk en leuk om te werken, maar ergens in mij schuilt nog wel die ouderwetse huismoedermentaliteit. Ik wil gewoon de eerste twee jaar bij mijn kind zijn. En ik zeg niet dat moeders die hun kind wel naar de crèche brengen dat niet goed doen, want dat snap ik ook, maar dit is hoe ik het wil. Mijn werk kies ik daarom heel bewust uit. Vind ik het leuk? Hoeveel tijd gaat erin zitten? Want dat is tijd die ik niet bij Teddy kan zijn. En dat is toch het allerleukste. Ik vind moeder zijn zo leuk. Het liefst zou ik tien kinderen willen.”

Je had een gecompliceerde zwangerschap. Is dat iets wat je tegenhoudt?

“Ik had hyperemesis gravidarum, extreme misselijkheid. Vijf maanden heb ik overgegeven en voelde ik me vreselijk beroerd. Toen dat een beetje minder werd, kreeg ik bekkeninstabiliteit en zat ik tot aan de bevalling in een rolstoel. Ik heb het heel lang weggelachen, want ik had er zoiets moois voor teruggekregen. Pas nu realiseer ik me hoe heftig het was. En dat het me ook wel bang heeft gemaakt. Ik zou graag een tweede kind willen, maar de angst dat ik weer zo ziek word, houdt me tegen. En Teddy is er ook nog, ik kan niet alleen maar platliggen met een peuter om me heen.”

Je kwam toen je zwanger was ook uit een burn-out, speelt dat nog mee?

“Nou, dat klinkt misschien raar, maar dat was eigenlijk een zegen. Ik vond het fijn om te kunnen zeggen dat ik zwanger was, ziek was, en dus even niks kon doen. En dan ook echt niks. Ik kon helemaal uitzoomen en thuiszitten. Begrijp me niet verkeerd, een burn-out is vreselijk, maar het was ook een kantelpunt. Ik was alleen maar aan het rennen en werken, ik liep mezelf aan alle kanten voorbij. En omdat ik zelf niet op de stopknop drukte, deed mijn lichaam dat voor mij.”

Lees ook
Albert Verlinde overlegde theaterdroom niet met ouders: ‘M’n aanmelding lag op een dag gewoon in de bus’

Heeft dat jezelf voorbijrennen ook te maken met die vooroordelen wegnemen?

“Ja. Ik heb altijd elke kans die ik kreeg willen aangrijpen om te laten zien dat ik echt wel meer waard ben dan wat mensen denken. Terugkijkend was dat niet de leukste periode, maar wel heel erg leerzaam. Ik zat ook in een relatie waar ik niet gelukkig van werd. Ook daarin was ik aan het rennen om te laten zien dat het allemaal wel goed was en klopte. Niemand vroeg of het wel goed ging, niemand zag hoezeer ik mezelf aan het voorbijrennen was. Misschien liet ik het ook wel niet zien, omdat ik het gevoel had dat dat niet kon. Toen ik Willem leerde kennen, had ik ineens iemand naast me die zei: als je valt, vang ik je op. Nou ja, dat ben ik letterlijk gaan doen. Als je relatie op die manier start, leer je elkaar wel echt goed kennen. We gingen meteen de diepte in. Na die donkere periode keken we elkaar aan en zeiden: we got this.”

Lees het volledige interview met Bibi Breijman in Flair 23-2021 , deze ligt vanaf 9 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Blabla Breijman (@bibibreijman)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Blabla Breijman (@bibibreijman)

Tekst: Saskia Smith | Fotografie: Bart Honingh