Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Yuri van Gelder uit het Olympisch turnteam gezet

Yuri van Gelder uit het Olympisch turnteam gezet

Yuri van Gelder uit het Olympisch turnteam gezet

De turner Yuri van Gelder is door zijn trainer naar huis gestuurd en zal niet meer deel kunnen nemen aan de Olympische Spelen. Hiermee wordt een lang gekoesterde droom van de turner nogal plotseling beëindigt. 

Gemiste training

Yuri had zich in Rio net geplaatst voor de finale turnen op de ringen, om dit te vieren verliet hij het Olympisch dorp voor een feestje en kwam pas ’s ochtends vroeg weer terug, hij miste toen de training die voor die ochtend gepland stond. Yuri heeft een verleden van alcohol- en drugsgebruik en met zijn gedrag kwam hij veel van de afspraken die gemaakt waren met zijn trainer en de bond niet na.

Naar huis

De kwestie werd voorgelegd aan Hans Gootjes, technisch directeur van de Nederlandse Olympische ploeg en Maurits Hendriks, chef de mission van het NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité en Nederlandse Sport Federatie). Zij namen toen de beslissing om Yuri terug te trekken uit het Olympische toernooi en stuurden hem, en zijn vriendin, terug naar Nederland.

In de officiële persverklaring over Yuri’s vertrek zijn Hendriks: “Het is een zeer moeilijke beslissing geweest. Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sportevenement dan ook. Sportief is dit een aderlating maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze. We staan voor samen excelleren, met respect voor alle afspraken en regels. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij. We hebben Yuri erop aangesproken en hij heeft toegegeven dat hij die ochtend pas is teruggekeerd in het dorp. Yuri heeft ons geen andere keuze gelaten.”

Lange weg naar Rio

Yuri wilde al lang meedoen met de Olympische Spelen, maar het was hem nog niet eerder gelukt om zich te kwalificeren. Bij grote finales was hij vaak net niet goed genoeg om mee te mogen doen aan de Spelen. Nu kon hij wel mee toen een team van vijf Nederlandse turners voor Nederland mocht uitkomen, maar aan deze droom komt nu dus een abrupt einde.

Lees ook:

Zien: Deze knappe vrijgezelle Olympische sporters zitten op Tinder

Wow: lookalike van Leonardo DiCaprio gespot op Olympische Spelen!

Zien: deze knappe sporters zijn onderweg naar Rio

Bron: volkskrant.nl / hln.be