Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Wil je zien: kerstvideo van Rutte, Van Dissel, Gommers en De Jonge gaat viral

Wil je zien: kerstvideo van Rutte, Van Dissel, Gommers en De Jonge gaat viral

Wil je zien: kerstvideo van Rutte, Van Dissel, Gommers en De Jonge gaat viral

“I’m dreaming of a white Christmas.” Al zingend en dansend zijn Mark Rutte, Jaap van Dissel, Diederik Gommers en Hugo de Jonge te zien in een video die momenteel viraal gaat. Het gaat om een deepfakevideo, gemaakt door de broers Matties en Cas Grooten uit Amersfoort.

Deepfakevideo Mark Rutte

In de video kun je Mark Rutte, Jaap van Dissel, Diederik Gommers en Hugo de Jonge zien zingen en dansen, gekleed in nette, rode pakken. Het lijkt nét echt. Maar dat is het niet, want het is een deepfakevideo. Ruim twee weken hebben de twee broers aan deze deepfake (een techniek voor het samenstellen van menselijke beelden op basis van artificiële intelligentie, red.) gewerkt. De video zit bijzonder goed in elkaar. En die mening wordt massaal gedeeld. De video is namelijk binnen een dag al bijna 700.000 keer bekeken op TikTok en YouTube.

Matties aan RTL Nieuws: “’Met welke app hebben jullie dat gemaakt?’, vragen mensen nu veel aan ons. Dat vinden we wel grappig. Omdat iedereen zo gewend is dat alles zo snel gaat in deze wereld, denkt men dat je dit zo kan maken. Maar dat gaat niet zomaar met een foto en een telefoon, er zit echt heel veel werk in.” Zeker twee weken zijn ze er dus mee bezig geweest. “We wilden mensen vooral in deze moeilijke tijd een fijne kerst wensen, een lach op hun gezicht bezorgen. Het is tof dat dat nu is gelukt, dat is het werk van de video meer dan waard.” Bekijk de video hieronder.

Tekst gaat verder onder de video.

Ingewikkeld

Zo’n dergelijke video maken, is dus niet voor iedereen weggelegd. Matties en Cas hebben sinds 2021 een bedrijfje dat deepfakevideo’s maakt, bijvoorbeeld voor tv-programma’s. Daar gebruiken ze zeer ingewikkelde technieken voor. “Je hebt allereerst veel beeldmateriaal nodig van de mensen die je wil deepfaken, dus bijvoorbeeld van Mark Rutte. Daarnaast moet je sterke, slimme computers hebben en veel kennis hebben van de software”, vertellen Matties en Cas aan RTL Nieuws.

Lees ook
Heeft Mark Rutte een penthouse gekocht?

Satire

Deepfakevideo’s kunnen ook gevaarlijk zijn en voor verkeerde doeleinden worden ingezet. De broers zijn zich daar bewust van, maar geven aan dat ze het bij satire houden. Matties en Cas in RTL Nieuws: “We schrijven bij de video altijd dat het om een deepfake gaat, en we hebben ons bedrijf niet voor niets ‘Fake It or Leave It’ genoemd. Natuurlijk vinden wij het ook heftig om het gezicht van iemand te gebruiken voor iets heel anders, en we begrijpen dan ook dat er soms commotie is over de technologie. Maar wij willen juist laten zien dat het ook op een leuke manier ingezet kan worden. Want iedereen die zich de afgelopen coronaperiode heeft afgevraagd hoe het zou zijn als Mark Rutte samen met Hugo de Jonge in een boyband zou zitten, heeft daar nu wel het antwoord op.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Still YouTube