Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > ‘Als Amalia lesbisch is, moet ze ook koningin kunnen worden’

‘Als Amalia lesbisch is, moet ze ook koningin kunnen worden’

‘Als Amalia lesbisch is, moet ze ook koningin kunnen worden’

Kroonprinses Amalia moet ook de kroon kunnen bestijgen als zij met iemand van hetzelfde geslacht trouwt. Dat stellen VVD en D66 in Kamervragen aan demissionair premier Mark Rutte. Op dit moment is het regeringsstandpunt dat Amalia als zij lesbisch blijkt te zijn, ze afstand moet doen van de troon.

‘Wat gebeurt er met monarchie als Amalia lesbisch is?’

De partijen stellen de vragen naar aanleiding van het boek Amalia, de plicht roept van politicus Peter Rehwinkel. In het boek wordt de stelling besproken wat er met de monarchie zou gebeuren als Amalia op iemand van hetzelfde geslacht zou vallen. De regering-Kok stelde in 2000, toen de wet voor de invoering van het homohuwelijk werd aangenomen, dat koningschap erfelijk is en dat er uit een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht geen troonopvolger zou kunnen voortkomen.

Standpunt herzien

VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Hatte van der Woude en D66-parlementariër Joost Sneller willen nu de demissionaire regering vragen dit standpunt te herzien. Zij vinden dat dit standpunt niet bij de “normen en waarden anno 2021” past. De Tweede Kamer bespreekt de begroting van het koningshuis over twee weken. De Kamerleden willen dat demissionair premier Rutte de vragen voor die tijd beantwoordt.

Lees ook:
Als Amalia met een vrouw zou willen trouwen, dan moet ze haar troon opgeven

Homobelangenorganisatie reageert

Ook de PvdA stelde vragen naar aanleiding van het boek. De sociaal-democraten vragen Rutte of “in een moderne constitutionele monarchie, wettige nakomelingen ook voort zouden moeten kunnen komen uit adoptie, donatie of IVF met draagmoederschap”. Homobelangenorganisatie COC laat maandag weten geen commentaar te geven uit respect voor de privacy van Amalia.

GroenLinks zegt dat “iedereen zichzelf moet kunnen zijn. En in ons land is het burgerlijk huwelijk al heel lang voor iedereen opengesteld. Als dit zou gelden voor een troonopvolger zien wij daar geen belemmering in.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: BrunoPress