Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Vriend shorttrackster Lara van Ruijven geeft eerste interview na overlijden: ‘Hoe kon dit gebeuren?’

Vriend shorttrackster Lara van Ruijven geeft eerste interview na overlijden: ‘Hoe kon dit gebeuren?’

Vriend shorttrackster Lara van Ruijven geeft eerste interview na overlijden: ‘Hoe kon dit gebeuren?’

Shorttrackster Lara van Ruijven werd slechts 27 jaar en overleed na een kort ziekbed aan de gevolgen van een auto-immuunziekte. Ruim een maand na het grote verlies vertelt haar vriend Ivar Fama over zijn intense verdriet en de gitzwarte periode.

Onbewust laatste trainingskamp

Nietsvermoedend trok de Nationale Trainingsselectie eind juni richting Zuid-Frankrijk voor het eerste trainingskamp van het nieuwe seizoen. Eigenlijk zouden ze in mei al richting het inmiddels vertrouwde skioord afreizen, maar vanwege de uitbraak van het coronavirus moest het kamp enkele weken uitgesteld worden. Op de reis ernaartoe voelde Van Ruijven zich al niet helemaal lekker, vertelde bondscoach Jeroen Otter eerder al. Na de eerste schaatstraining ging het al snel bergafwaarts. Op 10 juli overleed Lara op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van een auto-immuunziekte.

Niet meer wakker geworden

Voor Ivar, de vriend van Lara, voelt het plotselinge overlijden van zijn vriendin nog altijd onwerkelijk. “Er leek niet veel aan de hand. Zondagochtend ben ik met haar vader Gerard toch die kant opgegaan”, vertelt hij in De Telegraaf. “Ik heb haar zelfs nog via FaceTime gesproken en ook toen leek het er nog niet op dat het heel ernstig was (…) Maar om half vijf ’s nachts werd ik gebeld dat het heel slecht ging. Sindsdien is ze niet meer wakker geworden.”

‘Hoe kon dit gebeuren?’

Fama bracht Van Ruijven altijd weg voordat ze op reis ging, zo ook toen ze afgelopen juni richting Frankrijk vertrok. “Dat bleek de laatste keer te zijn, want dit zag helemaal niemand aankomen. Hoe dit kon gebeuren?”, aldus de grote liefde van Lara. “Ik heb het medisch dossier gelezen en het was brute pech. Een auto-immuunreactie met een noodlottige afloop, die heel zelden voorkomt. Met de vraag blijven stellen hoe het kon, komt Lara niet terug. Was het maar zo.”

Donkere wolken

Ivar beleeft inmiddels wel weer goede dagen, “maar soms word ik wakker met donkere wolken in mijn hoofd”, geeft hij toe. De gedachte aan Lara houdt hem sterk. “Het zal nog wel moeilijk worden, maar ik wil mezelf niet verliezen. Dat zou Lara ook niet willen. Zoals ik van haar zou verwachten dat ze verder zou leven, verwacht ze dat ook van mij. En op de mindere momenten zal ze er altijd zijn om die schop onder mijn reet te geven.”

Verschrikkelijk sterke vrouw

Het stel had veel plannen voor de toekomst. Zo dachten de twee al na over trouwen en het stichten van een gezin. Daarnaast was Van Ruijven druk met haar carrière en studeerde ze bovendien nog rechten. “Ze werd vaak omschreven als te bescheiden. Dat was ze ook, maar ik kende ook een andere Lara. Een intelligente, sterke vrouw die zich niet het kaas van haar brood liet eten”, vertelt Ivar over zijn vriendin. “Ze was lief en bescheiden, maar stiekem verschrikkelijk sterk.”

Lees ook
Internationale shorttrackwereld brengt ode aan overleden Lara van Ruijven (27): ‘We zullen je voor altijd missen’

#PanterLara schreef geschiedenis

Van Ruijven was jaren een vaste waarde in de Nederlandse ploeg. In 2019 schreef ze geschiedenis door op de 500 meter in het Bulgaarse Sofia als eerste Nederlandse vrouw een individuele wereldtitel te pakken in het shorttrack. Een jaar eerder pakte de geboren Naaldwijkse met de relayploeg olympisch brons op de Spelen in Pyeongchang.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

I will fix you #linkinbio

Een bericht gedeeld door Ivar (@ivarfama) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Ik kon me niet inhouden? #sportgala #sanka

Een bericht gedeeld door Ivar (@ivarfama) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Even een kusje

Een bericht gedeeld door Ivar (@ivarfama) op

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Brunopress, Instagram