Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Vandaag Inside keert vanaf maandag echt weer terug met Johan Derksen

Vandaag Inside keert vanaf maandag echt weer terug met Johan Derksen

Vandaag Inside keert vanaf maandag echt weer terug met Johan Derksen

Vandaag Inside is aankomende maandag weer terug van weggeweest, vertelt Johan Derksen aan het AD. Het programma is vanwege het kaars-schandaal twee weken niet op televisie geweest, maar fans kunnen weer naar hartelust kijken naar het programma. Ook Johan Derksen is weer van de partij, zegt hij zelf.

Update: Talpa Network bevestigt vrijdag dat het programma inderdaad vanaf 16 mei weer op de buis is. “Johan Derksen heeft wat ons betreft duidelijk genoeg afstand genomen van hetgeen er mis is gegaan. De keuze om te stoppen lag bij hem, maar inmiddels is het hem duidelijk geworden dat zelfs de grootste criticasters vinden dat een programma als Vandaag Inside een plek moet hebben in het Nederlandse medialandschap. Die mening delen wij”, aldus directeur televisie Marco Louwerens.

Mediarel

In eerste instantie dacht iedereen dat Johan Derksen was opgestapt wegens de mediarel die ontstond rond zijn kaars-verhaal. Nu blijkt dat echter helemaal niet zo te zijn. Derksen stapte op omdat hij en zijn Vandaag Inside-collega’s geen rugdekking kregen van de Talpa-directie, vertelt hij aan het AD.

“Tegen al die hysterische reacties ben ik wel bestand. Pissige columnisten en opgewonden dames aan talkshowtafels die leeglopen kan ik ook wel hebben. Ik kan wel tegen een stootje,” vertelt Derksen. “Maar als je met de rug tegen de muur staat, verwacht ik wel wat steun van de Talpa-directie, daar heb ik echter niets van gemerkt.”

Spraakmakende televisie

Derksen legt uit waarom hij niet te spreken was over de aanpak van onder andere John de Mol en Talpa baas Paul Römer. “Paul Römer vertelde op de radio dat het programma niet meer van deze tijd was en John de Mol keurde een gênant persbericht goed, waarin aangekondigd werd dat ik ’s avonds opnieuw excuses zou aanbieden. Ik blíjf niet aan de gang.”

Ook vertelt de analist hoe zijn verhaal compleet de spuigaten is uitgelopen. “Ik ben aan een verhaal begonnen van vijftig jaar geleden, halverwege wist ik niet meer hoe het precies was gegaan. Toen heb ik er, in de sfeer van het programma, een smeuïg eind aan geluld. Helemaal fout, ik neem alle schuld op me.”

Derksen weet dat hij met zijn verhaal flink wat onrust heeft veroorzaakt. “Maar De Mol wist wie hij binnenhaalde. Hij wilde spraakmakende televisie en goede kijkcijfers, daar zorgen wij voor. Hij wist ook, dat we af en toe voor een relletje zorgen. Ik begrijp wel, dat hij de laatste tijd wel erg veel bagger over zich heen krijgt, maar ik verwacht van de Talpa-baas dat hij zich niet laat beïnvloeden door een hetze op social media.”

Pittig gesprek

Ondanks dat het programma abrupt werd beëindigd, is daar nu toch weer verandering in gekomen. Het programma is té belangrijk. Daarom werden Johan Derksen, Wilfred Genee en René van de Gijp uitgenodigd voor een gesprek. De meningen waren nogal verdeeld, maar tijdens het gesprek ontstond er meer begrip.

“De Mol benadrukte, dat hij wel achter ons stond, omdat hij ons niet cancelde. Wij hadden zelf de handdoek in de ring gegooid. En de directie maakte duidelijk, dat ze het programma graag wilde hervatten, maar geen enkel directielid was bereid aan de talkshow tafel plaats te nemen om de gang van zaken nog eens te analyseren.”

Verandering publieke opinie

Nadat het trio bekend maakte te stoppen met het programma, veranderde de publieke opinie direct. De kritiek veranderde in steunbetuigingen. “De cancel- en woke beweging maakt veel lawaai. Dat geldt ook voor de structureel gekwetsten. Onze doelgroep bestaat grotendeels uit de zwijgende meerderheid. Mensen die nooit een platform krijgen om hun mening te ventileren. Na verloop van tijd bleek die groep veel groter dan de al die druktemakers.”

“Ik ben bedolven onder mails, brieven, bloemen en sigaren. Het waren hartverwarmende reacties, mijn dank daarvoor.” Hij sluit zijn verhaal af met een verklaring voor zijn onverwachte terugkomst. “Om al die mensen een plezier te doen en alle tegenstanders de indruk te ontnemen dat ze gewonnen hebben, ben ik bereid weer aan te schuiven. En dat doe ik ook een beetje om Miss Arrogantie 2022, Sigrid Kaag, te pesten.”

Lees ook
Johan Derksen maakt kans op een prijs bij de Online Radio Awards

Hobby’s kwijt

Ondanks zijn terugkomst bij Vandaag Inside is Johan wel een aantal van zijn hobby’s kwijt. Radio Rijnmond, Radio West en RTV Noord-Holland stopten abrupt met zijn radioprogramma. “Ik wist binnen een dag wie mijn echte vrienden zijn. Alleen Arrow Rock, RTV Drenthe en John de Bever zijn me trouw gebleven. Alle andere baasjes hebben zich laten leiden door onderbuikgevoelens en op basis van emoties een politiek correcte beslissing genomen voor de bühne. Daar ben ik wel van geschrokken, het was maar een hobby, ik deed alles pro deo, maar wel met veel liefde en plezier.”

Als inhaker op de cancel cultuur die in de tijd van nu steeds weer opspeelt, maakt Johan een opvallende vergelijking. “Vroeger kreeg je een draai om je oren na een uitglijder, nu word je vernietigd. Om misverstanden te voorkomen, ik ben geen martelaar of slachtoffer. Tijl Uilenspiegel zei het al, ze hebben een hekel aan me, maar daar heb ik het naar gemaakt.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Brunopress