Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Peter R. de Vries kreeg staande ovatie en applaus bij verlaten Carré: ‘Uitvaart was hartverscheurend’

Peter R. de Vries kreeg staande ovatie en applaus bij verlaten Carré: ‘Uitvaart was hartverscheurend’

Peter R. de Vries kreeg staande ovatie en applaus bij verlaten Carré: ‘Uitvaart was hartverscheurend’

De afscheidsdienst voor Peter R. de Vries in Koninklijk Theater Carré donderdag was indrukwekkend, intiem en bij vlagen hartverscheurend. Dat zeiden presentatoren Vivienne van den Assem en Luuk Ikink aan het begin van ‘RTL Boulevard’ over hun collega.

Indrukwekkende dienst

“Het was echt een ontzettend indrukwekkende dag vandaag, een indrukwekkende dienst”, zo opende Van den Assem de uitzending van donderdag. Volgens haar is er “ontzettend mooi gesproken”. “Ik vond dat er heel veel kracht lag in de woorden die uitgesproken werden door zijn dierbaren.” En ondanks dat Koninklijk Theater Carré een grote zaal heeft, bleef het volgens haar intiem.

‘Hartverscheurend en helend’

“Ik vond het heel bijzonder om daar als collega te zijn”, vond Ikink. “De verhalen van zijn familie, zijn vriendin, zijn kinderen… Om dat te horen… Ik vond het heel indrukwekkend om daar bij te mogen zijn. Ook om Peter op die manier te leren kennen.” Goossens zei dat de dienst “een combinatie van hartverscheurend en helend” was.

‘Alles is gezegd’

Kees van der Spek, al 25 jaar een goede vriend en collega van De Vries, was ook in de studio. Hij stelde dat “alles gezegd is wat gezegd moest worden”. “Alle facetten kwamen aan bod. Z’n familie, z’n broer, Jacqueline [Peter’s ex-vrouw, red.], de kinderen, alles. Hij was een heel goede en bijzondere vader. Dat wist ik wel, want hij sprak er altijd vol lof over.”

‘Laatste sprankje hoop zijn is geen dankbare taak’

Iedereen wil een Peter R. De Vries zijn. Dat stelde Khalid Kasem donderdag tijdens het besloten afscheid van de misdaadjournalist in Theater Carré. RTL Boulevard zond donderdag delen van de herdenking, waaronder een fragment uit zijn speech, uit. “Peter was de persoon die we stiekem heel graag wilden zijn, maar waarvoor we de moed ontberen”, stelde de advocaat met wie De Vries samenwerkte. “Vier decennia op de barricaden staan, vindt zijn weerslag in de stukken die hij geschreven heeft. Maar het is nog meer zichtbaar in de mensen die hier zitten. Het laatste sprankje hoop zijn is geen dankbare taak, maar een enorme verantwoordelijkheid. Die droeg Peter met verve.”

Besef

Kasem, die samen een juridisch kantoor runt met Royce de Vries, was donderdag de ceremoniemeester van het afscheid. “De schok en de afschuw begint plaats te maken voor het besef dat Peter er niet meer is. En er nooit meer zal zijn. Het besef dat een groot mens ons tegen zijn zin in heeft moeten verlaten.” De advocaat stelde het fijn te vinden dat het verdriet rond het overlijden van De Vries de afgelopen dagen breed werd gedragen in de Nederlandse samenleving.

Minutenlang applaus

De kist met daarin Peter R. de Vries verliet donderdag na afloop van de besloten afscheidsdienst in Koninklijk Theater Carré onder een staande ovatie de zaal. Het applaus duurde vele minuten lang, vertelde aanwezige Fatima Moreira de Melo aan RTL Boulevard, waarbij ze net als Peter regelmatig te gast is. “Ik denk dat geen enkele cabaretier zo’n lang applaus heeft gehad. En dat verdiende hij ook.” Het programma zond beelden uit van dat bijzondere moment.

Broer hoopt op substituut

Na de bijeenkomst, waar bijna vijfhonderd mensen bij aanwezig waren, werd de kist via de hoofdingang van het theater naar buiten gedragen. Daar sprak Boulevard nog met de jongere broer van Peter, Wouter. Hij hoopt dat er een plaatsvervanger komt die het werk van zijn vermoorde broer voortzet. “Ik hoop voor alle mensen waar hij klaar voor stond dat er een substituut komt. Dat hebben we hard nodig, als ik zo alle namen hoor van mensen die hij heeft geholpen en alle moorden die anders niet waren opgelost. Ik denk wel dat het meerdere personen zullen moeten zijn, want Peter was uniek.”

Lees ook
Bekend Nederland neemt afscheid van overleden Peter R. de Vries

Peter zonder R.

Wouter memoreerde in zijn toespraak hoe lief zijn broer was. “Al gaf hij mij vroeger ook vaak een pak rammel, omdat ik twee jaar jonger was”, voegde hij daaraan toe. De twee broers waren samen heel goed in het hooghouden van een voetbal. Hun record was 807 keer, vertelde Wouter. “Ik zal hem vooral herinneren als broer. Als Peter zonder R.”

Voor de uitvaart daarna waren alleen familie en intimi uitgenodigd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RTLBoulevard (@rtlboulevard)

Bron: ANP | Beeld: ANP