Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Tjitske Reidinga onthult vlak voor start nieuwe dramaserie ‘De K van Karlijn’: ‘Ik had blaaskanker’

Tjitske Reidinga onthult vlak voor start nieuwe dramaserie ‘De K van Karlijn’: ‘Ik had blaaskanker’

Tjitske Reidinga onthult vlak voor start nieuwe dramaserie ‘De K van Karlijn’: ‘Ik had blaaskanker’

Vanaf woensdag is Tjitske Reidinga (48) wekelijks te zien in de langverwachte nieuwe dramaserie ‘De K van Karlijn’, over een vrouw die de diagnose borstkanker krijgt. Vandaag onthult de actrice dat het verhaal van Karlijn minder ver van haar af staat dan iedereen dacht. In een interview biecht Tjitske op in het verleden zelf te zijn gediagnostiseerd met kanker.

Het juiste moment

Zes jaar geleden werd blaaskanker bij de actrice ontdekt. Ze besloot hier niet over te vertellen in de media en het nieuws enkel te delen met familie en goede vrienden. Na jarenlang zwijgen leek het Tjitske, door haar rol in de nieuwe Net5-serie over het onderwerp, een mooi moment om haar ervaring met de ziekte te onthullen.

‘Het besef kwam pas later’

“Er was geen sprake van paniek, ik vond het vooral onwerkelijk. Ook omdat ik me helemaal niet ziek voelde. Daardoor duurt het behoorlijk lang totdat het besef werkelijk landt en impact krijgt: er zit iets in mijn lichaam dat daar niet hoort. Dat moet weg”, zegt ze in de VARAgids.

Werk was afleiding

De pers wist dus van niets, maar aan collega’s moest Tjitske het wel vertellen. “Ik maakte er geen geheim van. Dat kon ook niet door planning, speelschema’s en ziekenhuisopnames. Maar ik wilde zoveel mogelijk doorwerken. Vasthouden aan de normale dagelijkse gang van zaken, dat is ook een reddingsmechanisme en een manier om te overleven. Het gaf afleiding.”

‘Pittig en mentaal moeilijk’

In het geheim onderging ze meerdere operaties, waarna ze gelukkig gezond werd verklaard. Tjitske heeft altijd vertrouwen gehad in een goede afloop, ook omdat ze er vroeg bij was en de behandelingen aansloegen. “Evengoed is het dan bijzonder pittig en mentaal moeilijk. De wetenschap dat je ziek bent en de behandelingen, de narcose, ik ben wel vier, vijf keer geopereerd.” Maar voor de halfjaarlijkse controles blijft ze zenuwachtig. “Wanneer ik hoor dat het goed is, volgt een enorme opluchting.”

Karlijn spelen was zwaar

Het spelen van een ziek personage was juist door haar eigen ervaring een behoorlijke uitdaging. “Haar personage ligt vrij dicht bij mezelf en hoe ik reageer, en voor deze serie was ik toch weer negen of tien weken bezig met ziek zijn. Compleet met in de mri liggen en bestralingsscènes. Zwaar.”

Lees ook
Tjitske Reidinga vindt dat naakt niet ‘extra mooi’ in beeld moet worden gebracht

‘De K van Karlijn’

De K van Karlijn, vanaf 6 januari te zien, gaat dus over Karlijn, die hoort dat ze borstkanker heeft. De gedachte dat het wel eens fout af zou kunnen lopen, vermijdt ze met humor en ironie. Karlijn doet er alles aan om te voorkomen dat haar hele leven met haar man Victor (Ali Ben Horsting) en zoon Thijs (Kit Verboom) alleen nog maar om haar ziekte draait. Ze vindt het moeilijk om hulp te accepteren en ontsnapt het liefst met haar beste vriendin Ellen (Fockeline Ouwerkerk) om een fles Pinot Grigio leeg te drinken. Ook Freek Bartels, Rifka Lodeizen, Joke Bruijs en Gijs de Lange verschijnen in de serie.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tjitske Reidinga (@treidinga)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: STORY | Beeld: BrunoPress