Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Susan Visser aangerand in de tram: ‘Niemand deed iets’

Susan Visser aangerand in de tram: ‘Niemand deed iets’

Susan Visser aangerand in de tram: ‘Niemand deed iets’

Susan Visser is als tiener aangerand in de tram. Dat vertelde de actrice, die nu te zien is in het stuk ‘De Verleiders Female’, vrijdag in het VPRO-programma ‘Nooit meer slapen’. Zij noemde het incident als voorbeeld om aan te geven dat elke vrouw in haar leven zulke onaangename ervaringen meemaakt.

“Ik werd letterlijk in mijn kruis gegrepen in de tram door een man, op klaarlichte dag”, bekende Visser (nu 54). “Ik ging gillen en werd woedend. Maar niemand deed iets, ook niet de tramchauffeur. Toen de man het nog een keer wilde doen, duwde ik zijn hand weg. Daarna sloeg hij mij in het gezicht – en nog steeds deed niemand iets. Alle andere mensen bleven stil zitten.”

Niet de enige

De ster uit Gooische Vrouwen beklemtoont dat haar verhaal niet uniek is. “Iedere vrouw heeft zulke verhalen, het is absurd. Het perverse is dat je het vooral meemaakt als je heel jong bent: je wordt geseksualiseerd terwijl je zelf nog helemaal niet seksueel actief bent. Echt, what the fuck, hoe haalt iemand het in zijn hóófd?! Je houdt ook op een gegeven moment op met erover te praten omdat je denkt dat het normaal is. Nee, het ís niet normaal.”

Dagelijkse discriminatie

En het gebeurt niet alleen bij vrouwen, voegt Visser daaraan toe. “Dit geldt ook voor alle minderheden zoals Nederlanders van kleur die dagelijks worden gediscrimineerd. Of leden van de lhbtiq+-gemeenschap die worden geïntimideerd. Laten we ons daar in godsnaam vooral tegen uitspreken, om elkaar te beschermen.” Het ensemble van De Verleiders Female spreekt deze wens ook uit in de voorstelling.

Lees ook
Makers onthullen: komt er nog een derde ‘Gooische Vrouwen’-film?

Diversiteit

“Diversiteit is zó belangrijk, ook en vooral op de topposities in ons land. Daar moeten ook vrouwen te vinden zijn, of mensen van kleur, of mensen uit de lhbtiq+-gemeenschap”, gaat Susan verder. “Alleen op die manier gaan de blinde vlekken weg die je krijgt als er maar één soort machthebber is, als er maar één soort mensen in de top van Nederland te vinden is. Die groep heeft geen idee hoe de maatschappij voor andere mensen is.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron & beeld: ANP