Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Simon Keizer onder vuur na íets te eerlijke column: ‘Wat een arrogante zak’

Simon Keizer onder vuur na íets te eerlijke column: ‘Wat een arrogante zak’

Simon Keizer onder vuur na íets te eerlijke column: ‘Wat een arrogante zak’

Simon Keizer kan niet alleen goed zingen, maar ook schrijven. En meer dan lekkere meezingers. Ook pent hij met plezier maandelijks columns voor Linda.nl. Mensen die dat schrijftalent niet bezitten, liggen hem alleen niet zo, zo valt te lezen in zijn laatste stuk voor de website. Met zijn ‘eerlijkheid’ harkt hij nu een gigantische bak kritiek binnen.

Simon is van de taalpolitie

De zanger is in zijn stuk helder: spelfouten kunnen er bij hem níet in. Dat is bij veel mensen behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten. “Ik verbeter vaak mensen die schrijffouten maken. Ik las laatst dat dat als zeer irritant wordt ervaren. Ja, hallo! Dat snap ik! Ík vind het óók irritant dat er een verkeersboete op de mat valt nadat ik te hard heb gereden”, begint hij. “Maar ik reed zélf te hard, dus liep ik het risico beboet te worden.”

‘Typefoutjes kan ik mee leven’

Simon zegt dat van sommige fouten zijn “nekharen recht overeind staan”. Als voorbeeld haalt hij een vaak gestelde fanvraag aan: ‘Ik lees vaker dan me lief is: ”waarneer’ komt er een nieuwe single uit?’ Als iemand ‘waarneer’ schrijft, heeft het niks meer te maken met een typefoutje. Typefoutjes, daar kan ik mee leven. Nee, hier denkt iemand écht dat ‘waarneer’ de juiste spelling is! Waar is het dan misgegaan? Waarom greep niemand die allereerste keer in? En, vraag ik me af, leest zo iemand zélf ooit?”

Pittige woorden

Verder vertelt Simon hoe vreselijk hij het vindt wanneer mensen binnen hun eigen vakgebied de (spel)fout ingaan. “We kregen een aanvraag van een interviewer voor een – volgens hem – ‘intervieuw’. Het spijt me, maar ik kan zo’n man dan niet meer serieus nemen. Hij schríjft nota bene! Je weet wel, woorden!” Hij gaat verder: “Als ik een offerte opvraag bij een schilder en hij rekent een prijs voor ‘blouwe verf op de kozeinen’, dan ga ik op zoek naar een andere schilder. Hij verliest met zo’n schrijffout al zijn geloofwaardigheid.”

Uithaal naar collega’s

Ook haalt hij uit naar collega-artiesten die hun nieuwe ‘singel’ delen. “Er is wel zoiets als een Singel, maar da’s die gracht in Amsterdam. Het uit te brengen liedje heet een single. Als in: ‘eenling’. Geen album, maar één lied. Als ik ‘singel’ zie staan, jeuken mijn handen om zo iemand in een openbare reactie terecht te wijzen.”

Dyslexie vergeten?

Simon had wellicht zijn woorden iets zorgvuldiger kunnen kiezen, want fans zijn niet bepaald blij met zijn uitspraken. Natuurlijk zijn er mensen die gewoon niet hebben opgelet op school. Maar de zanger lijkt te vergeten dat er ook nog zoiets bestaat als dyslexie. Daarbij is er grote moeite met lezen, spellen en schrijven, een stoornis waar zo’n acht procent van de Nederlanders mee kampt. Zij kunnen in veel gevallen een zin tien keer lezen en nog steeds een fout over het hoofd zien.

Verschuilen achter aandoening

Nouja, ‘vergeten’ is-ie het niet echt. Simon zegt dat hen niets kwalijk genomen mag worden, maar vliegt met de daarop volgende zinnen wederom flink uit de bocht. “Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat veel mensen zich nogal gemakkelijk achter die aandoening verschuilen. Kijk, als je twijfelt over de spelling van een woord, bijvoorbeeld bij het schrijven van een officiële mail, of bij het schrijven van een openbare – dus voor de hele wereld (!) leesbare – reactie, bestaat er altijd nog iets als Google. Hoe erg je ook lijdt aan dyslexie, Google is er voor je.”

Lees ook
Simon en Annemarie Keizer over gezinsuitbreiding: ‘Zullen we nu gaan vertellen?’

‘De pot verwijt de ketel’

De zanger, die aan het eind van zijn verhaal wel opbiecht dat hij in zijn vroegere leraar Nederlands – die hij zijn stukken laat nakijken – gemiddeld zo’n zestig aanpassingen in zijn columns doet, wordt online bedolven onder de boze reacties. “Misschien is de schilder wel schilder geworden omdat hij beter met zijn handen werkt dan met zijn hoofd. Kortzichtig van deze meneer Keizer”, klinkt het. Een ander schrijft: “Als je dyslexie hebt, dan helpt Google niet echt. Duidelijk dat je daar inderdaad weinig kaas van hebt gegeten…Wat een arrogantie, alsof het niveau van spelling iets zegt over de persoon in kwestie of de kwaliteit van zijn professie.” Simon heeft nog niet gereageerd op alle ophef.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Facebook LINDA.nl | Beeld: BrunoPress