Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Tweelingmoeder Sanne Vogel: ‘Toen ik vroeg naar plantaardige kunstvoeding, schrok ik van alle oordelen’

Tweelingmoeder Sanne Vogel: ‘Toen ik vroeg naar plantaardige kunstvoeding, schrok ik van alle oordelen’

Tweelingmoeder Sanne Vogel: ‘Toen ik vroeg naar plantaardige kunstvoeding, schrok ik van alle oordelen’

Supertrots is ze, op hoe zij en haar vriend én de tweeling Bella en Loewy (vijftien maanden) het ’t afgelopen jaar hebben gedaan. Dat het in deze rare tijden gelukt is om te doen wat ze graag willen doen. Voor actrice, regisseur en schrijver Sanne Vogel (36) was dat tweelingmoeder zijn en haar laatste verrassende project, een plantaardig kookboek, afmaken. ‘Ik kies mijn projecten nu nog kritischer, zodat ik van elke seconde met mijn kinderen én mijn werk volop kan genieten.’

In die weinige vrije uren van je drukke bestaan dacht je: ik maak een kookboek?

“Dat is eigenlijk iets wat ik al tien jaar wilde doen, maar nooit durfde. Ik ben jong gaan werken, vanaf mijn vijftiende maakte ik zelf theatervoorstellingen, op mijn zeventiende verhuisde ik met mijn broer naar Amsterdam en richtten we een eigen theatergezelschap op. Ik schreef, regisseerde en speelde, mijn broer maakte decors en deed de productie. Een paar jaar later begon ik films te schrijven en regisseren en schreef ik een jeugdroman. Al die tijd werd er tegen me gezegd: ‘Maak een keuze, je kunt niet álles doen.’ Nu is het veel meer geaccepteerd, maar toen ik jong was, was het niet vanzelfsprekend dat je meerdere disciplines deed. Daar heb ik me best vaak voor moeten verantwoorden naar oudere collega’s, dus lang dacht ik: ik kan niet óók nog eens gaan koken. Uiteindelijk ben ik een paar jaar geleden online kookprogrammaatjes gaan maken. Vanuit mijn liefde voor koken, maar ook omdat iedereen die bij ons komt eten altijd om het recept vraagt. Ik kook op gevoel en schreef dus nooit iets op. Door die programma’s kon ik vastleggen wat ik doe in de keuken. Ik vond het geweldig om te doen en ben aan mijn kookboek begonnen. Maar ja, toen werd ik zwanger van Bella en Loewy.”

Daarmee stopte alles?

“Min of meer wel, ja. Ik ben tijdens mijn zwangerschap, zeker in de eerste maanden, heel ziek geweest. Kotsmisselijk lag ik in bed. Het woord ‘veganistisch’ vond ik ineens heel vies. Zeewier, tofu, tempeh; ik moest er niet aan denken. Ik vond eten verschrikkelijk. Ik heb alle koks die ik volgde op Instagram ontvolgd. Nadat de tweeling was geboren, was dat gelukkig voorbij en kon ik mijn kookboek afmaken.”

Eten je kinderen ook veganistisch?

“Bijna helemaal. Af en toe krijgen ze een biodynamisch eitje, omdat ze bij het consultatiebureau zeggen dat als kinderen in het begin van hun leven geen ei eten ze allergisch kunnen worden, net als met pinda’s. Als ze later een keer op een kinderfeestje een niet-vegan taartje naar binnen proppen wil ik niet dat ze een allergische reactie krijgen. Ze mogen overigens straks zelf beslissen wat ze willen eten, wanneer ze snappen wat het eten van dieren en dierlijke producten betekent. Ze hebben in het begin ook koemelk, of nou ja, kunstvoeding gedronken, omdat ik gewoon niet genoeg borstvoeding kon produceren. Dat laatste vond ik trouwens heel erg.”

Je bent toch niet boos op jezelf geweest omdat je geen borstvoeding kon geven?

“Wel erg teleurgesteld. Ik geloof dat borstvoeding het allermooiste is wat je je kind kunt geven, en ook heel goed voor de antistoffen. Maar mijn lichaam was na een zware zwangerschap, een inleiding van drie dagen en een spoedkeizersnede helemaal op. Ik lag met twee infusen in mijn armen met morfine, terwijl de verpleegkundige keer op keer de kinderen op mijn borsten duwde. Er gebeurde niks, en Bella werd woedend en begon te bijten. Borstvoeding wordt nu extreem gehypet op Instagram en als moeder kun je dan echt het gevoel krijgen dat je je kinderen tekortdoet als het niet lukt. Ik had een keer op een facebookpagina voor veganistische moeders gevraagd wat voor plantaardige opties er waren voor kunstvoeding als borstvoeding niet lukt. Nou, het dak vloog eraf. Al die meningen en oordelen. Daar ben ik van geschrokken. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik geen goed plantaardig alternatief heb kunnen vinden voor kunstvoeding. Ik denk dat de meeste vrouwen wel borstvoeding willen geven, maar soms, zeker bij moeders met een tweeling, lukt het niet. Dat maakt je geen slechte moeder. Ik merk sinds mijn zwangerschap dat, aangezwengeld door social media, bepaalde moeders vinden dat zij de waarheid in pacht hebben en keihard oordelen, terwijl het heel pijnlijk is als iets bij jou niet lukt. Soms wilde Melchior, mijn vriend, op Instagram iets over onze kinderen posten, dan scande ik eerst de foto’s of de video. Als er een flesje op de achtergrond stond, wilde ik niet dat hij die foto postte. Ik kon het niet aan als mensen daar iets over zouden gaan zeggen.”

Lees ook
John van den Heuvel: ‘Ik wist dat als ik zou blijven, ik niet gelukkig zou worden’

Je bent het gewend om veel te werken, hoe vind jij balans tussen werk en privé?

“Een gezin met twee dreumesen runnen en daarnaast werken, is allesbehalve rustig. Ik ben gewend aan zes dagen, maar werk nu drie tot vier dagen in de week. Melchior en ik willen onze kinderen niet vijf dagen per week naar het kinderdagverblijf sturen. Hij is zesenhalf jaar jonger dan ik en staat aan het begin van zijn carrière. Daarom hebben we besloten dat ik voorlopig minder ga werken en hij niet. Dat heeft invloed op mijn feministische ‘ik’, omdat het een clichévorm is: de vrouw doet tijdelijk een stap terug in haar carrière en de man niet. Maar als het omgekeerd zou zijn, als Melchior ouder was en ik aan het begin van mijn carrière stond, hadden we de rollen zeker weten omgedraaid. Hij is heel geëmancipeerd; de kinderen dragen mijn achternaam en alle taken in huis verdelen we. Als de kinderen ouder zijn, komt er weer meer ruimte voor mijn carrière. Omdat ik nu minder tijd heb, kies ik mijn projecten nog kritischer. Zodat ik van elke seconde die ik met Bella en Loewy ben volop kan genieten, maar ook van elke seconde dat ik aan het werk ben.”

Lees het volledige interview met John van den Heuvel in Flair 16-2021 , deze ligt vanaf 21 april in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Saskia Smith | Fotografie: Bart Honingh