Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Renate Gerschtanowitz: ‘Het is niet vanzelfsprekend dat ik nog 10 jaar heb, dus waarom wachten?’

Renate Gerschtanowitz: ‘Het is niet vanzelfsprekend dat ik nog 10 jaar heb, dus waarom wachten?’

Renate Gerschtanowitz: ‘Het is niet vanzelfsprekend dat ik nog 10 jaar heb, dus waarom wachten?’

Time to move on, vond Renate Gerschtanowitz (39). En dus stopte ze als presentatrice van ‘Shownieuws’. Dat er nu even niks is, vindt ze prima. Heeft ze ook eens tijd om naar een hockeytraining van haar jongens te kijken. “Straks zijn het pubers en willen ze dat allemaal niet meer.”

Denk je lang na over een beslissing of doe je iets impulsief? 

“Ik ben aan de ene kant heel impulsief, aan de andere kant houd ik van controle en wil ik weten waar ik aan toe ben. Toen ik mijn contract had getekend voor nog een jaar Shownieuws, begon ik te twijfelen. Als je in een relatief comfortabele positie zit, ben je ook niet zo snel geneigd verder te kijken dan je neus lang is. Moest ik wel doorgaan? Werd ik er nog gelukkig van? Veel mensen, inclusief ikzelf, vergeten ­weleens dat ik vanaf mijn 16de al fulltime aan het werk ben. Ik ging van modellenwerk naar de televisie en heb eigenlijk nooit zo’n moment gehad waarop je gaat nadenken over wie je bent, wat je wilt en wat je leuk vindt. Dat ga ik dus nu allemaal doen. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen, blijven uitdagen. Dat is misschien een ­cliché, maar als het kan, is het goed om je horizon breed te houden.”

In oktober word je 40. Denk je daarom ook: als ik iets nieuws of anders wil, moet ik het nu doen?   

“Het speelt zeker mee. Ook omdat ik nu nog genoeg energie heb om het roer om te gooien, mocht ik dat willen. Dit is een prettige leeftijd: je hebt al veel jaren achter je en er, in principe, ook nog veel voor je. Het is fijn om levenservaring te hebben en daar nieuwe ervaringen aan toe te kunnen voegen. Vooral de vraag wat ik nog meer wil doen, houdt me bezig. Televisie is niet zaligmakend. Het is superleuk en ik had het heel erg naar mijn zin. Maar om nou te zeggen dat ik er mensenlevens mee redde, nee.

Lees ook
Zó ziet het knappe gezin van Winston en Renate Gerschtanowitz er nu uit

Afgelopen november is de moeder van een vriendje van Benjamin overleden. Dat was, en is, ontzettend verdrietig. Zo’n lieve, leuke, jonge vrouw met nog een heel leven voor zich. Dat zette alles in een ander ­perspectief. Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat ik nog 10 of 20 jaar heb, dus waarom zou ik wachten? Als er zoiets ­heftigs gebeurt, realiseer je je hoe kwetsbaar het leven is. Haar bidprintje staat bij ons in huis en er zijn veel momenten waarop ik naar haar foto kijk. Het is goed om je steeds af te vragen wat nou echt belangrijk is.”  

Heb je die vraag voor jezelf inmiddels kunnen beantwoorden? 

“Nou ja, in de kern zijn Winston en de ­jongens natuurlijk het belangrijkst. Dat ik er voor hen ben, dat we er voor elkaar zijn. Wat betreft mijn werk vind ik het moeilijker om die vraag te beantwoorden. Het heeft geen zin om nu iets geforceerd te bedenken. Dat werkt niet. Ik ga eerst even de rust omarmen en daarvan genieten.” 

Vind je dat moeilijk? 

“Ik kom nu uit mijn comfortzone. Daarin liggen, volgens mij, de uitdagingen. En de berusting. Vroeger zou ik zenuwachtiger zijn geweest van zo’n periode die zich voor me uitstrekt zonder te weten wat ik ga doen. Maar nu denk ik: het komt wel goed. En zo niet, dan niet. Neemt niet weg dat ik ook wel onzeker kan zijn iets nieuws te beginnen. Kan ik dat wel? Wie zit daarop te wachten? Ik ben ook niet van de afdeling: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.”

Zou het ook iets heel anders kunnen zijn? Zou je bijvoorbeeld chef-kok of boekhandelaar willen worden? 

“Als dat is waar ik uiteindelijk gelukkig van word, waarom niet? Maar ik wil echt even voor mezelf kijken waar ik blij van word. Misschien ga ik de aankomende maanden gewoon even geen flikker doen. Tenminste, op werkgebied, want thuis is er altijd genoeg te doen. Julian en Benjamin vinden het ook nu nog leuk als ik bij hun hockeytraining ben. Straks zijn het pubers en dan willen ze dat allemaal niet meer.”

Het hele interview met Renate lees je in Flair 19. Deze editie ligt vanaf woensdag 1 mei in de winkel. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier