Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Niet dinsdag, maar vandaag al een persconferentie: kabinet beslist over langere coronamaatregelen

Niet dinsdag, maar vandaag al een persconferentie: kabinet beslist over langere coronamaatregelen

Niet dinsdag, maar vandaag al een persconferentie: kabinet beslist over langere coronamaatregelen

Het kabinet besluit maandag over de coronamaatregelen na 15 maart, als de huidige beperkingen zouden aflopen. Uitgelekt is al dat de meest bij de coronacrisis betrokken ministers zaterdag in het Catshuis bespraken dat er nog geen versoepelingen kunnen komen en dat de avondklok wordt verlengd tot en met 30 maart. Ook de harde lockdown geldt tot die tijd, meldden ingewijden.

‘Eind maart pas meer mogelijk’

Volgens de bronnen zullen premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maandagavond tijdens hun persconferentie zeggen dat eind van deze maand meer mogelijk moet worden. Dan moeten de besmettingscijfers wel de goede kant op gaan. Dat is nu nog steeds niet het geval, met opnieuw meer nieuwe besmettingen het afgelopen weekend dan gemiddeld.

Terrassen en sporten

Voorop staat bij een mogelijke versoepeling eind maart de heropening van hogescholen en universiteiten en van buitenterrassen en dat volwassenen weer in kleine teams buiten mogen sporten. Op 23 maart zal het kabinet hierover een besluit nemen. Vanaf medio maart wordt in ieder geval wel één kleine beperking opgeheven: dan mogen kinderen weer zwemlessen volgen in binnenbaden.

Reisadvies

Ook is al uitgelekt dat het negatieve reisadvies wordt verlengd tot zeker 15 april. Niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland worden dringend ontraden. Dat geldt al sinds medio december toen het kabinet alle landen in de wereld op code oranje zette. Woensdag zal de Tweede Kamer over het coronabeleid debatteren. Ze komen daarvoor terug van verkiezingsreces.

Iets minder dan 4000 nieuwe coronagevallen

Het aantal positieve tests is de laatste weken behoorlijk stabiel. Per dag komen er gemiddeld ongeveer 4500 besmettingen aan het licht. Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen onder dat gemiddelde, doordat minder mensen zich in de weekeindes laten testen. In de loop van de week komt het aantal nieuwe gevallen boven dat gemiddelde uit. Rotterdam telde afgelopen etmaal de meeste besmettingen. In de Maasstad werden 164 inwoners positief getest. Verder kregen 159 Amsterdammers te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Den Haag telde 87 nieuwe gevallen, Utrecht 63 en Tilburg 54. De veiligheidsregio met de meeste besmettingen is Rotterdam-Rijnmond (358), gevolgd door Utrecht (285) en Noord-Holland Noord (284).

Lees ook
Dikke domper: ‘bezorgde’ Rutte doet verontrustende uitspraak over openen terrassen

Dalend aantal besmettingen

Sinds het begin van de vaccinaties in januari is het aantal sterfgevallen aanzienlijk gedaald. Begon januari stierven gemiddeld ongeveer 100 mensen per dag, nu dertig tot 40 per dag. Het aantal besmettingen is ook gedaald. Ruim een jaar geleden brak het coronavirus uit in Nederland. Sindsdien zijn 1,1 miljoen Nederlanders positief getest. Het aantal sterfgevallen komt waarschijnlijk in de loop van deze week boven de 16.000 uit. De werkelijke aantallen besmettingen en coronadoden liggen hoger.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock