Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Oud-medewerkers waren bang voor opperbaas John de Mol: ‘John creëerde een angstcultuur’

Oud-medewerkers waren bang voor opperbaas John de Mol: ‘John creëerde een angstcultuur’

Oud-medewerkers waren bang voor opperbaas John de Mol: ‘John creëerde een angstcultuur’

John de Mol (66) is een machtige man. Niemand durft tegen de directeur in te gaan, want de kans om ontslagen te worden is groot. Dit vertellen diverse oud-medewerkers in een uitgebreid interview met het AD, naar aanleiding van het The Voice-schandaal.

John de Mol angstcultuur

Een aantal oud-medewerkers deden hun verhaal aan het AD, maar veel durfden dit alleen anoniem te doen. Radiomaker Erik de Zwart (67) wil zijn verhaal wel vertellen met naam en toenaam. Erik was in de jaren ’80, maar ook later van 2003 tot 2006 een werknemer van John de Mol.

“Iedereen is bang voor hem. Als John de Mol de werkvloer op loopt, klikt het personeel met de hakken. Bang voor de grote baas. Ga je er tegenin, dan is het exit voor je”, vertelt de oud-radiodirecteur. De manier van werken voor John is ‘een manipulatieve, intimiderende manier van leidinggeven en sfeer waarin gewerkt wordt’, volgens Erik.

Andere oud-medewerkers vertellen dat John er om bekend staat dat hij mensen afblaft op de werkvloer. De wil van John is wet en over alle kleine details heeft hij een mening. “Soms vraag je je af waar John de Mol de tijd vandaan haalt, maar hij ziet alles”, vertelt een oud-personeelslid. Uitspattingen van de directeur konden ook om de kleinste dingen gaan, zoals bijvoorbeeld de temperatuur van zijn koffie. “Iedereen is op zijn hoede voor De Mol, 100 procent.”

Volgens de medewerkers was het werkklimaat verstikkend en heerste er een angstcultuur. Veel mensen waren bang om te worden ontslagen als ze iets zeiden over wanpraktijken. “Als je niet meegaat met de manier van werken van John de Mol, heb je een probleem. Er zijn diverse voorbeelden van mensen die prima hun werk deden, maar omdat ze ageerden tegen John de Mol eruit vlogen”, biechten meerdere personeelsleden op.

Lees ook
Contracten bij The Voice belemmeren kandidaten niet om zich uit te spreken over seksueel grensoverschrijdend gedrag

The Voice-schandaal

John de Mol speelde ook een grote rol bij The Voice. Volgens het AD was de directeur jarenlang dominant aanwezig om aanwijzigingen te geven in de opnamestudio’s, bij repetities en bij de liveshows. John heeft zelf niet gereageerd op de ophef rondom het programma.

The Voice of Holland is per direct van de buis gehaald. RTL ontving een brief van het programma BOOS met daarin beschuldigingen van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. Donderdagmiddag volgt er een uitzending van BOOS waarin er meer wordt uitgelegd over de beschuldigingen en wanpraktijken bij het programma.

Onder andere bandleider Jeroen Rietbergen bleek schuldig te zijn aan grensoverschrijdend gedrag. Hij erkende dit in een statement. Zijn vriendin Linda de Mol liet later weten dat zij en Jeroen niet meer bij elkaar zijn.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nlRTL Boulevard | Beeld: BrunoPress