Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Miljuschka doet bewust niet mee aan ‘inspirerende vrouwen’-challenge: ‘We zijn soms elkaars ergste vijand’

Miljuschka doet bewust niet mee aan ‘inspirerende vrouwen’-challenge: ‘We zijn soms elkaars ergste vijand’

Miljuschka doet bewust niet mee aan ‘inspirerende vrouwen’-challenge: ‘We zijn soms elkaars ergste vijand’

Als je de afgelopen dagen een paar keer door je Instagram-feed gescrold hebt, is het je vast wel opgevallen dat veel vrouwen een zwart-witkiekje van zichzelf hebben gedeeld in het kader van #womeninspiringwomen. Hoewel de challenge zich als een lopend vuurtje verspreid, zul je Miljuschka Witzenhausen (35) er niet aan mee zien doen. En daar heeft de tv-kok een duidelijke reden voor.

#womensupportingwomen

Zowel een hoop bekende als onbekende vrouwen plaatsen vandaag de dag zwart-witfoto’s van zichzelf op Instagram, met daarbij de hashtags #womeninspiringwomen en/of #womensupportingwomen. Het doel van de challenge is om positiviteit te verspreiden en andere vrouwen te steunen. Daarbij is het de bedoeling om anderen te nomineren, om op die manier het stokje door te geven.

Miljuschka doet niét mee

Wie ook veelvuldig is genomineerd om mee te doen aan de trend, is Miljuschka Witzenhausen. Maar zij heeft besloten de uitdaging aan zich voorbij te laten gaan. “Hoewel ik weet dat er nog steeds een groot verschil is tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt, in biologie en vooral in culturele benadering, kies ik ervoor om er niet aan mee te doen. Ik zal uitleggen waarom”, begint de Flair-columnist bij een foto op Instagram. “De vrouwen die ik ken en logischerwijs zou nomineren hebben al met tegenzin leren vechten voor zichzelf.”

Oma

Om het wat duidelijker te maken, geeft Miljuschka twee voorbeelden. “Mijn oma kon niet scheiden van haar man, terwijl ze iedere dag alle hoeken van de kamer kreeg te zien met vier kleine kinderen die het zagen en soms werden meegenomen. Want dat beslissingsrecht lag in de handen van een man. Iedereen wist ervan in de buurt en keek weg. Toch heeft ze het gedaan.”

Gekkie

Het tweede voorbeeld van de brunette gaat over haar moeder. “Zij had het geluk een goed stel hersens te hebben. Een feministe als buurvrouw die haar zag en haar een zetje de juiste richting in gaf. Zij liet zien: kennis is macht en uiteindelijk vrijheid”, vervolgt Miljuschka. “Maar tot een paar jaar geleden is ze uitgemaakt voor een gekkie en een nerd, omdat ze wilde studeren, werken en kinderen hebben. Niet alleen door mannen maar ook door vrouwen.”

Grootste vijand

“Wij vrouwen zijn soms elkaars ergste vijand. We bekritiseren elkaar over moederschap, werkwijze, lichaam en wat nog wel niet meer”, gaat Witzenhausen verder. “Ik zou jullie allemaal eens een wandeling door mijn inbox willen wensen. Dat laat duidelijk een weerspiegeling zien van de hardheid van de mensheid. De vriendelijkheid en warmte is ook duidelijk vertegenwoordigt maar gek genoeg blijft dat minder door dreunen in je hoofd. Wat ik wil zeggen is: de mensen, dus niet alleen vrouwen, die deze sociale media empowerment nodig hebben, die zijn meestal niet zichtbaar totdat ze succesvol zijn. Het zijn mensen die nu dagelijks aan het vechten en overleven zijn voor een plekje in de maatschappij die ze hard veroordeelt en niet helpt. Mensen die nauwelijks kunnen werken aan hun emotionele welzijn door de overlevingsmodus.”

Wees lief

Miljuschka sluit af met een belangrijke boodschap. “Als ik dus al iets zou willen aanjagen, dan is dat onderlinge vriendelijkheid en begrip. We komen allemaal ergens vandaan. Maar de weg van waar we naartoe gaan en hoe je dat doet, bepaalt het landschap waarin we leven. Wees lief voor elkaar. Dat is de grootste hulp die je een ieder kan geven.”

Lees ook
Miljuschka over eigen kookprogramma in coronatijd: ‘Niet iedereen hield zich aan die anderhalve meter afstand’

Helemaal mee eens

Veel vrouwen kunnen zich vinden in de woorden van Miljuschka. “Prachtig geschreven, heel waar”, reageert actrice Abbey Hoes. Model Joann van den Herik schrijft: “Ik denk dat we allemaal die support en empathie van elkaar nodig hebben. Mensen vergeten vaak dat andere mensen ook gevoel hebben, ook een verhaal hebben en dat er meer bestaat dan alleen jouw gevoel. Be kind to everyone you meet, cause everyone is fighting their own battles. Als meer mensen dat zouden onthouden, elkaar zouden respecteren en elkaar zouden willen helpen uit liefde, dan zou de wereld een mooiere plek worden.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

VROUW… Ik zie overal een vrouwen challenge voorbij komen en ben er nu ook al vaak voor genomineerd. Hoewel ik weet dat er nog steeds een groot verschil is tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt, in biologie en vooral in culturele benadering. Kies ik ervoor om er niet aan mee te doen en ik zal uitleggen waarom. De vrouwen die ik ken en logischerwijs zou nomineren hebben al met tegenzin leren vechten voor zichzelf. Twee voorbeelden. Mijn oma kon niet scheiden van haar man terwijl ze iedere dag alle hoeken van de kamer kregen te zien met 4 kleine kinderen die het zagen en soms werden meegenomen. Want dat beslissingsrecht lag in de handen van een man. Iedereen wist ervan in de buurt en keek weg. Toch heeft ze het gedaan. Mijn moeder had het geluk een goed stel hersens te hebben. Een feministe als buurvrouw die haar zag en haar een zetje de juiste richting in gaf. Zij liet zien kennis is macht en uiteindelijk vrijheid. Maar tot een paar jaar geleden is ze uitgemaakt voor een gekkie een nerd omdat ze wilde studeren, werken en kinderen hebben. Niet alleen door mannen maar ook door vrouwen. Wij vrouwen zijn soms elkaars ergste vijand. We bekritiseren elkaar over moederschap, werkwijze, lichaam en wat nog wel niet meer. Ik zou jullie allemaal eens een wandeling door mijn inbox willen wensen. Dat laat duidelijk een weerspiegeling zien van de hardheid van de mensheid. De vriendelijkheid en warmte is ook duidelijk vertegenwoordigt maar gek genoeg blijft dat minder door dreunen in je hoofd. Wat ik wil zeggen is. De mensen dus niet alleen vrouwen die deze sociale media empowerment nodig hebben, die zijn meestal niet zichtbaar totdat ze succesvol zijn. Het zijn mensen die nu dagelijks aan het vechten en overleven zijn voor een plekje in de maatschappij die ze hard veroordeelt, niet helpt en nauwelijks kunnen werken aan hun emotionele welzijn door de overlevingsmodus. Als ik dus al iets zou willen aanjagen dan is dat onderlinge vriendelijkheid en begrip. We komen allemaal ergens vandaan. Maar de weg van waar we naartoe gaan en hoe je dat doet bepaalt het landschap waarin we leven. Wees lief voor elkaar. Dat is de grootste hulp die je een ieder kan geven.

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

Beeld: Bart Honingh voor Flair, Instagram