Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Premier Rutte na overlijden moeder: ‘Ik kan niet op dat moment mijn taak neerleggen’

Premier Rutte na overlijden moeder: ‘Ik kan niet op dat moment mijn taak neerleggen’

Premier Rutte na overlijden moeder: ‘Ik kan niet op dat moment mijn taak neerleggen’

Ruim een week geleden liet Mark Rutte (53) in een verklaring weten dat hij afscheid had moeten nemen van zijn moeder. Na het overlijden van Mieke legde de premier zijn taken niet neer, maar bleef hij doorwerken. In ‘Beau’ vertelt hij over die keuze en het grote verlies.

Overlijden moeder Mark Rutte

“Veel mensen zien mij op televisie en je leeft met elkaar mee. Maar in die zin is dit één van de zeventien miljoen verhalen”, aldus minister-president tegenover politiek verslaggever Jaïr Ferwerda (43). Hoewel het niet makkelijk was, wilde hij gewoon door blijven werken. “Ik kan niet op dat moment mijn taak neerleggen. Het gaat ook door. Je moet gewoon je werk doen, dat doet iedereen. Je kunt niet in zo’n moeilijke tijd zeggen: ik ga thuiszitten. Dat kan gewoon niet.”

Geen geheim

Hij heeft er ook bewust voor gekozen om het nieuws niet voor zich te houden. “Ik heb het wel verteld omdat ik dacht: het is ook gek als ik het stilhoud. Want vanwege mijn werk zien veel mensen mij op televisie en je leeft met elkaar mee, dus ik dacht: dat moet ik niet geheimhouden”, vertelt Rutte.

Verzorgingstehuis

Rutte had een hechte band met zijn moeder en was al jaren haar mantelzorger. Mieke (96) woonde sinds een paar jaar in een verzorgingstehuis in Den Haag, waar het coronavirus onlangs was uitgebroken. Op 16 april werden uit het niets drie coronabesmettingen geconstateerd binnen de woongemeenschap. Mieke is niet overleden aan het coronavirus. Vlak voor haar overlijden is ze nog getest op de ziekte. Door de coronamaatregelen die in Nederland zijn genomen om het coronavirus de baas te worden, heeft ook Rutte verdrietig genoeg zijn moeder de laatste weken voor haar dood niet kunnen bezoeken.

Lees ook
Moeder premier Rutte overleden, geen afscheid kunnen nemen door coronamaatregelen

Oudere vader en eerder verlies

De moeder van Mark Rutte was al sinds eind jaren tachtig weduwe. Zijn vader was eerder getrouwd met Mieke’s zus, die omkwam in een Jappenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog viel de weduwnaar voor de behoorlijk jongere Mieke. Hij had al drie kinderen en kreeg er met haar nog eens vier. Mark Rutte, wiens oudste zus 35 jaar ouder is, was het jongste kind en werd geboren toen zijn vader 58 was. Eind jaren tachtig overleed een broer van de premier aan Aids, later verloor hij ook nog een zus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Story.nl, RTL Nieuws | Beeld: Brunopress