Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Indrukwekkend: weduwe Marc de Hond in ‘Op1’ over laatste maanden samen, Marc krijgt laatste woord

Indrukwekkend: weduwe Marc de Hond in ‘Op1’ over laatste maanden samen, Marc krijgt laatste woord

Indrukwekkend: weduwe Marc de Hond in ‘Op1’ over laatste maanden samen, Marc krijgt laatste woord

Op 3 juni overleed Marc de Hond op 42-jarige leeftijd aan kanker. Indrukwekkend genoeg schoven nog geen twee weken na zijn dood zijn vrouw Remona en broer Brian woensdag aan in ‘Op1’ om te praten over zijn laatste maanden en nagedachtenis. Het werd een mooi gesprek over een bijzondere man, die zélf het laatste woord kreeg in de uitzending.

Zware laatste maanden

Het gesprek in Op1 was stiekem ook een verzoek van Marc zelf. “Als jij er klaar voor bent vind ik het heel mooi als je je verhaal gaat doen”, quoot Remona Fransen haar man. En dat verhaal komt binnen. Zo vertelt ze onder meer over de laatste periode van hun leven samen, waarin ze besloten geen gebruik te maken van thuiszorg en Remona de zorg voor Marc volledig op zich nam.

‘We moesten niet denken aan verpleging in huis’

“Die periode was super intens. We moesten allebei wel een knop omzetten om dat te kunnen doen”, vertelt ze. “Maar uiteindelijk  heeft het ons ook heel veel gebracht en was het heel mooi en fijn om te doen. We hadden er allebei niet aan moeten denken om ook nog verpleging in huis te hebben, het was een bewuste keuze en heel bijzonder.”

Document voor de kinderen

Toen Marc eind 2018 te horen kreeg dat hij ernstig ziek was, besefte hij zich goed dat hij zijn kinderen waarschijnlijk niet zou zien opgroeien. Hij besloot een document te maken voor James (1) en Livia (3), zodat ze toch nog zoveel mogelijk over hem te weten kunnen komen en van hem kunnen leren. “Als ze goed de tijd gaan nemen, want het is nogal wat materiaal, gaan ze hem echt goed leren kennen”, aldus Remona. “Ik vind het natuurlijk onwijs verdrietig dat hij er niet meer als vader voor hen kan zijn, want hij had zoveel te bieden. Op deze manier kan hij dat alsnog over brengen, z’n wijze lessen, z’n humor, z’n kijk op het leven. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”

‘Een nieuwe papa kopen’

Als Remona vertelt hoe het nu met de kinderen gaat en wat dochter Livia begrijpt van wat er gebeurd is, krijg je als kijker een brok in je keel. “Het gaat goed met ze. Livia is bijna 3,5 en hebben we ook betrokken bij de situatie. We hebben alles eerlijk verteld aan de hand van kinderboekjes en ze realiseerde zich goed wat er ging gebeuren.” Zo vroeg Livia bijvoorbeeld aan Marc toen hij nog leefde of hij dan niet “een beetje dood kon gaan”. Remona: “Ze heeft ook al een paar keer gevraagd of we niet met centjes een nieuwe papa kunnen kopen, maar het liefst wel een papa in een rolstoel. Ja, zo werkt het bij een driejarige. Ik ben vooral heel blij dat ze dat kán zeggen en dat ze ook verdrietig kan zijn, dat hebben we haar geprobeerd mee te geven.”

Geen zorgen om de kinderen

Gelukkig zijn er totaal geen zorgen of het wel goed komt met de kleintjes. Broer Brian legt uit: “Beide families zijn erg betrokken en goed met de kinderen, dus er is in die zin wel echt een groot vangnet. Dat gaat er natuurlijk nooit voor zorgen dat ze hun vader terugkrijgen, maar dat in combinatie met alles wat hij heeft nagelaten, het boek [Licht in de tunnel, verschijnt op 19 juni, red.] en de interviews, maakt dat ik me geen zorgen maak om ze. Het is heel verdrietig, maar ik maak me geen zorgen.”

‘Treur niet om mij’

Afgelopen donderdag was er een herdenkingsbijeenkomst voor Marc, die hij zelf regisseerde, op de speeches van zijn geliefden na. In een opgenomen videoboodschap kreeg Marc het laatste woord, beelden waarmee ook de mooie uitzending van Op1 werden afgesloten. “M’n theatertour sloot altijd af met dezelfde tekst. Dat gaf me zowel verdriet als troost, en hopelijk jullie nu ook.” Vervolgens zingt Marc het refrein van de hit Treur niet, van Diggy Dex, waarbij het drooghouden haast niet te doen is. “En als de klok luidt, het tijd is, ik zing voor de laatste keer. Als ik daar lig in vrede, zing deze dan nog een keer. En als de klok luidt, bouw dan een mooi feest voor mij. Zo eentje die doorgaat, doorgaat voor altijd. Mocht ik heengaan, ergens, treur dan niet om mij. Maar proost op het leven en treur niet om mij.”

Lees ook
Marc de Hond (42) overleden aan gevolgen van kanker: ‘Hij was een heel bijzondere zoon’

Lezen en kijken

Licht in de tunnel, Marc’s bijzonder intieme boek over de laatste periode van zijn leven, verschijnt vrijdag 19 juni. Donderdag 18 juni zendt Net5 de indringende documentaire Marc de Hond: Tot de dood ons scheidt uit. Nada van Nie volgde Marc en zijn gezin anderhalf jaar lang van dichtbij, waarbij ze mee ging naar ziekenhuisafspraken, chemotherapie, maar ook bij Marc en zijn gezin thuis veel tijd doorbracht. Het resultaat is een persoonlijk en indringend portret.

Bekijk hier de uitzending van Op1 terug.

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Op1 | Beeld: Still