Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > ‘Luizenmoeder’-actrice Rian Gerritsen: ‘Ik ben heel bang geweest om mijn hart weer open te stellen’

‘Luizenmoeder’-actrice Rian Gerritsen: ‘Ik ben heel bang geweest om mijn hart weer open te stellen’

‘Luizenmoeder’-actrice Rian Gerritsen: ‘Ik ben heel bang geweest om mijn hart weer open te stellen’

Actrice Rian Gerritsen (49) schittert op dit moment als Kim in ‘Luizenmoeder de film’. Grappig genoeg staat ze zelf bijna nooit op het schoolplein. Dochter Keesje (10) wordt door haar vriend gebracht en gehaald, want hij regelt alles thuis en zij werkt. ‘Ik ben echt een leukere moeder omdát ik werk. Al zegt een stemmetje soms: ben ik er wel genoeg voor haar?’

Wat denk jij dat het succes is van ‘De Luizenmoeder’?

“Ik denk de herkenbaarheid. Elke vader of moeder is wel een keer op het schoolplein geweest en hoe verhoud je je dan tegenover die andere ouders? En tegenover de docent? We willen allemaal dat ons eigen kind wordt gezien en gehoord en trekken aan de bel als we het gevoel hebben dat dat niet het geval is. En gaan er dan vaak met een gestrekt been in. Als ouder ben je nu eenmaal kwetsbaar als het gaat om je kind. Dus de film, of de thema’s van de film, zijn in die zin ook goed invoelbaar. Wat ik vooral mooi vind, is dat Ilse (actrice en regisseur Ilse Warringa, red.) echt een ode heeft gebracht aan het kind. En heeft laten zien hoe belangrijk het is dat er aandacht is voor goed onderwijs en hoe belangrijk goede docenten zijn.”

Ben jij ook zo’n moeder die op het schoolplein staat en over van alles en nog wat een mening heeft?

“Ik sta bijna nooit op het schoolplein. Ik ben thuis de kostwinner. Mijn vriend, hij is elf jaar ouder dan ik, is huisvader en zorgt voor onze dochter Keesje. En ja, dat is aan de ene kant heel fijn dat we het zo geregeld hebben, maar zorgt aan de andere kant ook voor een schuldgevoel. Hoewel ik het niet anders zou willen, ik ben echt een leukere moeder omdát ik werk, maar er is toch soms dat stemmetje in mijn achterhoofd dat zegt: ben ik er wel genoeg voor haar? Terwijl ik ook veel thuis ben, want als ik speel, ben ik overdag gewoon thuis.”

Je bent twintig jaar samen met je vriend, vond je het destijds moeilijk om je weer open te stellen voor iemand?

“Ja, ik ben heel bang geweest om mijn hart weer open te stellen. Het is ook heel voorzichtig gegaan. Ik kende hem al lang en vertrouwde hem. Dat laatste had ik nodig, omdat al mijn vertrouwen helemaal weg was. Ik was in die tijd ook wel het spoor een beetje bijster. Als ik moest spelen, werd ik door een collega opgehaald en weer terug naar huis gebracht. Spelen lukte wel, omdat ik even uit mijn eigen gevoel kon stappen. Maar eenmaal van het podium wist ik niet wat ik moest doen. Toen ik mijn huidige vriend tegenkwam, heb ik letterlijk aan hem gevraagd: ‘Wil jij op mij passen?’ En dat is hij gaan doen.”

Lees ook
Dat wordt weer ouderwets genieten! Officiële trailer van de Luizenmoeder-film uitgebracht

En daarna zijn jullie verliefd geworden?

“Ik denk dat ik die fase heb overgeslagen. Ik was, denk ik, te bang. Ik voelde me heel veilig en geborgen bij hem. En eigenlijk is dat langzaam overgegaan in houden van. Hij is een enorm baken van rust voor mij. Mijn leven was lang onstuimig en ik vond zo’n rustige basis heel fijn. Bij hem mag ik verdrietig zijn en boos en dat kan ik allemaal lekker in onze veilige haven ventileren. Hij is echt de liefste man die ik ken. Ik wilde graag kinderen, hij was een verstokte vrijgezel en had niet echt een kinderwens, maar vond: als jij dat wilt, vind ik het prima. Het leuke is dat hij stapelgek op Keesje is, die twee zijn echt twee handen op één buik.”

Lees het volledige interview met Rian Gerritsen in Flair 30-2021 , deze ligt vanaf 7 juli in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Saskia Smith | Fotografie: Bart Honingh