Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Loes Haverkort over zingen in nieuw seizoen ‘It Takes 2’: ‘Dit is doodeng’

Loes Haverkort over zingen in nieuw seizoen ‘It Takes 2’: ‘Dit is doodeng’

Loes Haverkort over zingen in nieuw seizoen ‘It Takes 2’: ‘Dit is doodeng’

We kennen Loes Haverkort (38) vooral als actrice (‘Soldaat van Oranje’, ‘Celblok H’), maar zingen doet ze ook al haar hele leven. En voor dat laatste maakt ze nu eindelijk tijd vrij; ze schittert binnenkort in een nieuw seizoen van ‘It Takes 2’. ‘Muziek maakt me kwetsbaar. Maar die barrière gooi ik overboord.’

Nuchtere tukker

Ze zit na een fotoshoot van twee uur nog vol energie. Lang blond haar, wijde broek, ruime trui. Helderblauwe ogen waar je in verdrinkt. En toch, niks aan haar verraadt dat ze een actrice van formaat is die in alle grote films en televisieseries van de laatste tijd heeft gespeeld. Geen opsmuk, geen gedoe. De nuchtere tukker in haar haalt daarover haar schouders op. “Ik hoef niet zo nodig in de spotlights te staan, daarvoor ben ik ook geen actrice geworden.”

Alles op gevoel

In de nieuwe Nederlandse film Singel 39 speelt ze een zakenvrouw die no matter what een kind wil, in de nieuwe politieserie DNA is ze een strenge officier van justitie. Allebei sterke, koele vrouwen: rollen waar ze vaker voor wordt gecast. “Met blond haar en blauwe ogen kun je blijkbaar een heel sterke, bitchy vrouw neerzetten. Waarom ze dan bij mij uitkomen? Geen idee. Misschien vanwege mijn wat nukkige houding? Niet dat ik zo in het leven sta, maar ik loop niet zomaar alles achter en iedereen aan. Carrièretechnisch had ik soms andere keuzes kunnen maken, maar ik heb altijd mijn hart gevolgd. Voelt het goed? Dan doe ik het.”

Je vader was hartpatiënt, jullie wisten dat hij niet oud zou worden. Was dat niet ontzettend moeilijk?
“Mijn vader was de optimist zelve en stond heel positief in het leven. Hij was directeur van drie bedrijven, maar kon minder goed tegen stress dan hij dacht. Hij heeft geleefd voor twee. Zijn eerste hartaanval kreeg hij toen ik 13 was. Hoewel mijn ouders er open en eerlijk over waren, lukte het hen om hun angsten weg te houden bij mijn zus en mij. In het ziekenhuisbed riep hij dat het allemaal goed zou komen. Dat was de kern van hoe hij in het leven stond: heb vertrouwen. Dat is ook mijn basis. Als kind ging ik overal vol vertrouwen in. Na mijn vaders overlijden was ik dat vertrouwen kwijt. Hoezo kwam alles goed? Ik zat nog op de toneelschool en dacht: wat heeft het allemaal voor zin? Die drukte om dat spelen, ik zag er het nut niet van in. Later heb ik dat hervonden: het volle vertrouwen dat het wel goed komt. Gelukkig maar, want het is een prettige manier van zijn. Ook omdat het gek genoeg altijd wel klopt. Het verdriet en gemis van mijn vader zijn er altijd, maar ik speel, lach, leef voort, heb lief. In die zin is het goed gekomen met mij.”

‘De toneelschool is niets voor Loes’

De liefde voor theater komt bij haar opa vandaan, die zong cabaretliedjes in het Twents en speelde bij het amateurtoneel. Als jong meisje zette Loes haar eerste stappen op het podium om haar opa na zijn voorstelling bloemen te geven. Ze voelde toen al dat het leuk was om daar te staan. Toch ging ze Nederlands studeren in Groningen. “Ik vond het conservatorium te hoog gegrepen, dat durfde ik niet en ik vond mezelf niet goed genoeg. Ik twijfelde of acteren dan mijn beroep moest worden. Uit een beroepskeuzetest kwam de studie Nederlands bovendrijven. Mijn moeder zag me wel naar de toneelschool gaan, maar de vrouw van die bewuste test – ze was al in de 70 – zei heel stellig: ‘Nee, die wereld is niets voor Loes. Dat is veel te veel achter
de ellebogen’.”

Waarom ben je na een jaar Nederlands alsnog naar de toneelschool gegaan?
“Op de middelbare school zat ik bij het schooltoneel en in een voorstelling moest ik een liedje zingen over afscheid nemen van mijn stervende man. Ik merkte dat ik me kon verplaatsen in de rol en daarmee iets kon overbrengen op het publiek. Het was geen lightstruck-ervaring in de zin van: nú weet ik wat ik ga doen, maar ik merkte wel dat toneelspelen bij me hoorde. Maar tegelijkertijd was ik nog te onzeker. Uiteindelijk heb ik auditie gedaan voor de toneelschool, omdat ik dacht: ik wil het niet níét gedaan hebben en spijt krijgen dat ik het niet heb geprobeerd. Die auditie was doodeng. Ik dacht: wat doe ik hier? Ik heb hier helemaal geen verstand van. Maar ik werd aangenomen, en daar was ik zelf misschien nog wel het meest verbaasd over.” Lachend vervolgt ze: “Nog steeds denk ik: ik heb er geen verstand van, maar nu voelt die gedachte niet meer eng of benauwd. Ik heb nu het vertrouwen dat ik het op mijn intuïtie kan doen.”

”It Takes 2′ komt op het juiste moment’

We kennen je vooral als actrice, maar je doet dit seizoen mee als kandidaat met het programma It takes 2. Waarom?
“Ik vind zingen ontzettend leuk, maar voor mijn gevoel zette ik daar een rem op. Ik wilde het daarom serieuzer aanpakken. It takes 2 komt misschien wel op het juiste moment. Het is, zonder zweverig te willen klinken, goed voor mijn eigen innerlijke proces. En net als die auditie op de toneelschool is ook dit doodeng. Ook omdat ik het in het begin moeilijk vond om me te verhouden tot zo’n show. Voor iemand die niet graag in de schijnwerpers staat, is zoiets overweldigend. Mijn man Floris zei: ‘Je hebt niet per se het intiemste proces voor jezelf gekozen.’ Daar heeft ie natuurlijk gelijk in, maar ik dwing mezelf nu wel om het zingen echt goed neer te zetten.”

Lees ook
WIN: 5×2 bioscoopkaartjes voor de film Singel 39

Had dat niet eerder gekund?
“Er kwamen steeds zo veel leuke acteer-uitdagingen op mijn pad, dat ik het zingen ervoor opzijschoof. Daar baalde ik op een gegeven moment van. Door It takes 2 is die escape er niet meer. Ik moet het nu doen. Na het overlijden van mijn vader ben ik naar een soort medium gegaan. Zij zei: ‘Je bent een laatbloeier’.  Toen wist ik niet zo goed wat ze daarmee bedoelde, nu wel. Want ik bén een laatbloeier, echt een diesel. Nu pas ben ik er klaar voor om echt voor het zingen te gaan en LouisV (de indiepopband van Loes en haar man, red.) serieus te nemen. En eigenlijk geldt dat ook voor het acteren: de tijd is rijp om grote rollen te gaan spelen. Dat heb ik natuurlijk al wel gedaan, maar nu komt alles samen. Ik ben er klaar voor om mezelf helemaal te laten zien.”

‘It Takes 2’ zie je vanaf 3 mei iedere vrijdag om 20.30 uur bij SBS6.

Het hele interview met Loes lees je in Flair 18. Deze editie ligt vanaf woensdag 1 mei in de winkel. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Saskia Smith | Beeld: Bart Honingh