Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Liza Sips had voorstadium van baarmoederhalskanker: ‘Het was een onrustig jaar met veel zorgen en gepieker’

Liza Sips had voorstadium van baarmoederhalskanker: ‘Het was een onrustig jaar met veel zorgen en gepieker’

Liza Sips had voorstadium van baarmoederhalskanker: ‘Het was een onrustig jaar met veel zorgen en gepieker’

Liza Sips (31) deelt op Instagram dat ze een voorstadium van baarmoederhalskanker had. Gelukkig gaat het nu weer goed met haar. In een lang bericht op haar Instagram deelt ze haar verhaal. Ze wil bewustwording creëren voor het humaan papillomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker tot gevolg kan hebben.

Uitstrijkje

Liza Sips werd vorig jaar dertig en toen heeft ze een uitstrijkje laten maken. “De brief met de ‘oproep’ lag (zoals bij velen) eigenlijk al te lang in het keukenlaatje, maar ik moest nog even de tijd (en vooral ook de zin 😅) vinden om de afspraak daadwerkelijk te maken”, begint ze haar verhaal onder de post. Ze werd doorverwezen naar de gynaecoloog, aangezien het HPV was aangetroffen.

“Ik kan het me nu bijna niet meer voorstellen, maar ik wist destijds niet eens wat het HPV was! Toen ik het googelde, schrok ik wel even: het HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken”, vertelt Lisa over het moment dat ze de uitslag kreeg.

Onrustige cellen

Na verder onderzoek bleek dat Liza een voorstadium van baarmoederhalskanker had. “Ontzettend schrikken natuurlijk! Dit had ik totaal niet verwacht”, aldus de actrice. In het ziekenhuis werd er een dun laagje van de baarmoedermond verwijderd, waar de onrustige cellen zich bevonden. Ook al werden er geen kankercellen gevonden, toch brak er een spannende tijd aan voor Liza.

Na een halfjaar zou blijken of alle onrustige cellen ook echt verwijderd waren. “Juist dit wachten – op een behandeling, een ingreep óf weer een uitslag – maakte het voor mij een onrustig jaar met veel zorgen en gepieker. Het hing continu als een soort wolkje om me heen”, schrijft ze.

Lees ook
Komt een vrouw niet bij de dokter: minder dan 50% van de vrouwen laat na oproep een uitstrijkje maken

Bewustzijn

Gelukkig kon Liza een paar dagen geleden opgelucht ademhalen: “Ik heb een PAP1 en géén HPV meer!” Toch deelt ze haar verhaal nog op Instagram. Ze wil meer bewustzijn creëren en vrouwen die hetzelfde doormaken herkenning en steun geven. Daar was ze zelf, naar eigen zeggen, tijdens het wachten erg naar op zoek.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LIZA SIPS (@lizasips)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Grazia | Beeld: BrunoPress