Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Lale Gül: ‘Ik wil dat andere moslimas weten dat ze er niet alleen voor staan’

Lale Gül: ‘Ik wil dat andere moslimas weten dat ze er niet alleen voor staan’

Lale Gül: ‘Ik wil dat andere moslimas weten dat ze er niet alleen voor staan’

De Amsterdamse Lale Gül sprak gisteren op Twitter Denk aan op de advertentie van de partij, die is geplaatst bij een artikel waarin Lale een vijand van de islam wordt genoemd. De advertentie (vertaald uit het Turks): ‘Wilt u dat we vijandschap tegen de islam stoppen? Stem Denk’.

Het is het zoveelste hoofdstuk in een triest verhaal dat begon toen Lale een autobiografisch boek schreef over hoe ze zich heeft ontworsteld aan het juk van de strenge Islam. In Flair 11, die 17 maart verschijnt, staat een groot interview met Lale, waarin ze haar levensverhaal vertelt. Van meisje van 6 op de koranschool tot nu: een vrouw van 23, een meisje eigenlijk nog, opgesloten in haar eigen huis, bedreigd en uitgescholden.

Opvoeding

“Ik ben opgegroeid in een achterstandswijk in Amsterdam-West, waar negentig procent van de bewoners een migratieachtergrond heeft. Ik kwam amper in aanraking met autochtone Nederlanders. Ik geloofde net als mijn familie heilig in Allah, de profeet en alle leefregels. Ik vond mijn opvoeding of ouders niet streng. Ik was geen uitzondering, alle meisjes die ik kende hadden dezelfde regels. Maar hoe ouder ik werd, hoe meer de schoen begon te wringen.

God

“Wat verwachtte God eigenlijk van mij? Moest ik als kamerplant leven terwijl de mannen binnen mijn gemeenschap alle vrijheden hadden om hun leven in te kleden? Daten was verboden, net als het hebben van vrienden van het andere geslacht, me leuk kleden en opmaken waren ongepast, en ook uitgaan was verboden. Maar ik wilde geen broedkip worden en de rest van mijn bestaan slijten in dienst van een seksloos huwelijk en God.

Nederlander

Ik kreeg een Nederlands vriendje. Zijn familie omarmde mij en voor het eerst zag ik hoe het is om echt vrij te zijn. Zijn zusje kwam thuis met vriendjes, mocht ’s avonds de deur uit en droeg altijd waar ze zelf zin in had. Aan de keukentafel bespraken ze alles met elkaar. Van seks tot politiek. Het opende mijn ogen. Dit wilde ik ook. Mijn vriendje kon het simpelweg niet begrijpen met zijn Nederlandse opvoeding. Hij zei dat het wel zou meevallen, dat hij mijn ouders wel voor zich zou winnen. Ik zei altijd: ‘Het gaat niet om hoe je bent, maar om wie je bent. Een Nederlander.’

Ouders

“De liefde van mijn ouders was niet onvoorwaardelijk.  Ze chanteerden me met uithuwelijking, verstoting uit de familie, een sociale boycot. Ze waren alleen liefdevol als ik deed wat zij wilden. Volgens de Koran zijn ouders verantwoordelijk voor de daden van hun kinderen. Als ik fouten maak, ga ík niet alleen naar de hel maar zij ook. Zij worden door de gemeenschap aangekeken als ik de mist in ga. Maar hoe kun je nou een kind op de wereld zetten en tégen haar geluk zijn?

Boek

“Ik maakte een afspraak met mezelf: ik ga dat boek over de onderdrukking binnen mijn gemeenschap schrijvenen me niets aantrekken van wat iedereen zegt. Zolang ik niet doodga, red ik het allemaal wel. Vrouwen in mijn gemeenschap zijn zo lang stil geweest, iemand moest zich uitspreken. Ik vind het belangrijk dat Nederlanders weten dat er in ons land elke dag vrouwen worden onderdrukt op deze manier. Ik ben naïef geweest over de consequenties. Ik durf niet meer alleen naar buiten sinds ik ben bedreigd. Mijn ouders zeggen dat ze mij haten om wat ik heb gedaan. Ze vinden mij een ondankbare hond en een hoer. Elke dag kloppen er boze mensen aan om hun woede over mij uit te storten. Ik had echt nooit verwacht dat de reacties zo heftig zouden zijn, maar tegelijkertijd is het de ultieme bevestiging van mijn gelijk.

Lees ook
Schrijfster Lale Gül bedreigd door ‘vijandige’ uitspraken Islam

Missie volbracht

“Mijn missie is volbracht: jonge moslima’s met twijfels over de strikte leer weten nu dat ze niet alleen zijn, de onderdrukking is blootgelegd. De stilte is verbroken. Ik hoop dat de Nederlandse overheid zich bewuster wordt van de parallelle samenlevingen die er bestaan in ons land. Een samenleving waarin niet dezelfde normen en waarden gelden als in de rest van Nederland. Als je wilt dat mensen écht integreren en assimileren, moet je als overheid geen religieus geoormerkte scholen en instanties subsidiëren. En je moet eisen dat de voertaal in moskeeën Nederlands is. Wat je als individu voor mij kunt doen? Mijn boek lezen en mijn verhaal delen. Praat erover, zodat iedereen weet wat er speelt. Zo is de opoffering van mijn bewegingsvrijheid niet voor niets geweest. Laten we dit met elkaar in de openbaarheid beslechten.

Hoofdredacteur Marije Veerman gaat vierkant achter Lale staan en geeft gehoor aan haar oproep, door ook haar editorial in editie 11 aan Lale te wijden: “Het is een beklemmend verhaal. Een verhaal dat laat zien dat er in Nederland parallelle werelden bestaan, die aan het maatschappelijk oog worden onttrokken. Werelden waarin anders denken niet wordt geaccepteerd en je publiekelijk uitspreken al helemaal niet.

 Het volledige interview en de editorial van Marije lees je in Flair 11, die op 17 maart verschijnt
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Marije | Fotografie: Mariel Kolmschot