Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Familie Kiki Bertens ‘groeit in rap tempo’: moet tennis al wijken voor haar eigen kinderwens?

Familie Kiki Bertens ‘groeit in rap tempo’: moet tennis al wijken voor haar eigen kinderwens?

Familie Kiki Bertens ‘groeit in rap tempo’: moet tennis al wijken voor haar eigen kinderwens?

Het contrast kan niet groter. Na 2019 – waarin ze 81 wedstrijden speelde, op nummer vier van de wereldranglijst stond, met haar coach brak en trouwde met haar trainer – is in coronajaar 2020 álles anders voor tennisster Kiki Bertens (28). Een zwart gat? ‘Nee, die rust is ergens ook wel prettig.’

Hoe dit jaar er tennis-wise uit gaat zien voor Kiki weet ze nog niet. Haar agenda is voorlopig nog helemaal leeg. En ja, dat is balen, want het liefst is ze natuurlijk aan het tennissen. De tenniswereld ligt in elk geval tot 13 juli stil en er zijn geen wedstrijden. Er zit niks anders op dan te trainen. Alleen is dat lastig, omdat ze niet weet waarvóór ze moet trainen. Wordt het alsnog de US Open in september, of Roland Garros, dat voor diezelfde maand staat gepland. Of is het hele seizoen al klaar?

Maakt dat je zenuwachtig als je agenda zo, hup, wordt leeggeveegd?

“Ik ben vrij nuchter en schiet niet heel snel in de stress. Ook nu niet. Maar dat komt misschien ook omdat ik een paar heel goede jaren achter de rug heb, waarin ik veel prijzen heb gewonnen en me niet druk hoef te maken of ik het financieel red. Als dit vier, vijf jaar geleden was gebeurd, had ik wellicht meer zorgen gehad. Wat ik wel lastig vind, is die onzekerheid. Het leven van een topsporter is best gepland: dan en dan trainen, dan en dan spelen. Nu weet ik niet eens of ik dit jaar nog ga spelen.”

2019 was nogal een turbulent jaar voor je. Je speelde 81 wedstrijden, stond op nummer vier van de wereldranglijst, brak met je coach én trouwde in november met Remko, je trainer. Hoe kijk je terug op dat jaar?

“Het was een druk, maar vooral heel mooi jaar. In de eerste plaats omdat Remko en ik gingen trouwen. Het was een prachtige dag in november, met onze families en vrienden. De liefde vieren is mooi, maar de liefde van iedereen op onze trouwdag voelen was heel bijzonder.”

Jullie zijn vier jaar samen, wat maakt hem zo leuk?

“Het voelde eigenlijk vanaf het begin heel vertrouwd en heel erg goed. We kennen elkaar uit het tenniswereldje, hij was coach van Thiemo de Bakker. In Australië zag ik hem voor het eerst en raakten we een beetje aan de praat. Later op een ander toernooi in Mexico weer. In Nederland vroeg ik hem mee op een date. Hij was wat terughoudend, omdat hij het niet vond kunnen omdat hij natuurlijk een coach was. Weliswaar van een andere speler, maar toch. Gelukkig is het toch wat geworden. Het is fijn dat hij ook weet wat topsport inhoudt, ik hoef nooit uit te leggen waarom ik iets wil. Daarnaast is hij natuurlijk een heel lieve en zorgzame man.”

Je hebt de samenwerking met je coach, voormalig tennisser Raemon Sluiter, stopgezet omdat je meer de regie over je eigen carrière wilde nemen. Waarom is dat belangrijk voor je?

“Ik vind het belangrijk om mijn eigen keuzes te kunnen maken, dat ik kan doen waar ik achter sta. Raemon en ik hebben heel intensief samengewerkt en mooie resultaten behaald, maar onze visies op mijn spel matchten niet meer. En dat is oké, na vier jaar waren we uit elkaar gegroeid. Of misschien moet ik zeggen dat ik zelf ontzettend ben gegroeid, niet alleen in mijn spel, maar ook, of vooral, persoonlijk. Ik weet nu beter wat ik kan en wat ik wil.”

Je bent nu nog jong, maar denk je er al weleens over na wat je straks wilt gaan doen als je niet meer op dit niveau kunt blijven tennissen?

“Zeker nu, in deze periode, word ik wel geconfronteerd met de vraag: kan ik ook zonder tennis? En wat zou ik dan eventueel willen doen? Maar ik heb die vraag nog niet beantwoord voor mezelf. Ik weet wel dat ik over vijf, zes jaar het niet meer op dit niveau kan doen. Ik bekijk het per jaar, of eigenlijk per maand, hoe ik me voel en erin sta. Voor nu is de uitdaging in het tennis er gelukkig nog. Als ik straks weer ga spelen, is dat mijn focus. Wie weet ga ik ‘later’ wel studeren. Of ik tenniscoach wil worden? Ik denk niet dat dat erin zit, dat lijkt me niks.”

Kom je zelf uit een sportief gezin?

“Mijn ouders hebben allebei gehandbald. Ik ook, tot mijn twaalfde, daarna koos ik voor tennis. En mijn vader badmintonde
en voetbalde ook. Met mijn zusjes logeerde ik vaak bij mijn oom en tante, die heel actief op de tennisclub waren. Zij namen ons mee naar de tennisbaan, waar ik de eerste ballen tegen het oefenmuurtje sloeg. Een trainer had dat gezien en vroeg of ik op les wilde. Of hij mijn talent zag? Welnee, ik was zes. Hij zag vooral dat ik het ontzettend leuk vond. Sport was in elk geval erg aanwezig in mijn jeugd, iedereen deed wel aan sport.”

Jouw gesport had natuurlijk invloed op het hele gezin.

“Het was ongetwijfeld weleens lastig, want ik moest veel trainen en spelen. Toen ik een jaar of twaalf was, hadden mijn ouders een zomervakantie geboekt, maar moest ik ineens allemaal jeugdtoernooien spelen. Ik wilde niet mee, maar mijn ouders hadden geen zin om thuis te blijven. Ze zeiden dat het niet allemaal om mij draaide, maar ze dachten – gelukkig – mee over een oplossing. Ik mocht bij mijn oom en tante logeren die me naar de toernooien brachten en mijn ouders zijn op vakantie gegaan met mijn zus en zusje. En mijn zusjes zeiden echt weleens: ‘Dat stomme tennis!’ Mijn ouders splitsten zich meestal op, er ging altijd iemand met mij mee en de ander bleef dan thuis voor de andere twee. Het heeft niet voor frictie gezorgd hoor, ik heb een heel goede band met mijn zusjes. Ze waren mijn getuigen op mijn bruiloft.”

Geen zussengedoe dus?

“Nee, helemaal niet. We gaan heel goed met elkaar om en spreken we elkaar bijna dagelijks. Naarmate ik ouder word, ga ik dat meer waarderen, hoe bijzonder het is dat ik twee van die geweldige zussen heb.”

En ze hebben je tante gemaakt. ‘Tante Kiki’ klinkt wel heel leuk.

“Dat is het ook. Het is zo leuk om met die kleine van mijn zus te spelen. Hij is nu anderhalf en het wordt steeds leuker. Nog even en ik kan met hem tennissen! Mijn zus is nu zwanger van de tweede en mijn zusje staat op het punt om te bevallen van haar eerste. Mijn familie groeit dus in een enorm tempo en het is mooi om dat van dichtbij mee te kunnen maken. Toen mijn neefje werd geboren, was ik in het buitenland. Daar heb ik het best moeilijk mee gehad, want ik had er graag voor mijn zus willen zijn. Ik miste in het begin ook veel van zijn ontwikkeling. Dus zodra ik thuis was, rende ik meteen naar mijn zus, of eigenlijk naar mijn neefje om met hem te knuffelen en spelen. Het klinkt misschien heel raar, en dat zei ik in het begin ook tegen mijn zus, dat ze dit niet verkeerd moest opvatten, maar ik had gehoopt dat ik het niet zo leuk zou vinden.”

Omdat het ook bij jou gaat kriebelen?

“Ja. Moeder worden is echt wel een wens. Ik heb alleen geen haast, want ik wil me helemaal kunnen richten op tennis. Maar mocht het over een paar jaar gebeuren, dan zou ik dat geweldig vinden.”

Lees ook
Zangeres Floor Jansen biecht op aan Flair: ‘Ik vond metal vreselijke muziek’

Sta je er weleens bij stil dat je voor veel meisjes een rolmodel bent?

“Eigenlijk niet. Ik vind het ook lastig om te bedenken dat ik dat ben. Ik ben zelf niet iemand die snel tegen iemand opkijkt. Ik heb namelijk altijd het idee dat iedereen wel iets goed kan en het maakt eigenlijk niet uit wat dat is. Ik kan toevallig goed tennissen, maar ik kan ook heel veel dingen absoluut niet. Ik ben bijvoorbeeld een ramp als het op klussen aankomt. Een schilderij ophangen, moet je mij echt niet laten doen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Best Sissies in the world❤️ ? @alyssavanheyst

Een bericht gedeeld door Kiki Bertens (@kikibertens) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

?? ❤️30-11-2019❤️ what a day!!?

Een bericht gedeeld door Kiki Bertens (@kikibertens) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

So happy & proud of my 10th title! ? @formula_tx

Een bericht gedeeld door Kiki Bertens (@kikibertens) op

Het hele interview lees je in Flair 22-2020. Deze ligt tot en met 2 juni in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Saskia Smith | Beeld: Bart Honingh, Instagram