Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Katja open naar dochter (10) over bipolaire stoornis: ‘Ik hoop niet dat zij het van mij geërfd heeft’

Katja open naar dochter (10) over bipolaire stoornis: ‘Ik hoop niet dat zij het van mij geërfd heeft’

Katja open naar dochter (10) over bipolaire stoornis: ‘Ik hoop niet dat zij het van mij geërfd heeft’

Over krap zes weken mogen Katja Schuurman en haar geliefde Freek van Noortwijk eindelijk hun dochtertje verwelkomen. De zwangerschap is helaas niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor de presentatrice, maar de weg ernaartoe was ook niet heel gemakkelijk. Om opnieuw in verwachting te kunnen raken, moest de 45-jarige brunette namelijk stoppen met de medicatie die ze slikte tegen dwanggedachten en -handelingen. Met alle gevolgen van dien.

Gestopt met medicatie

Een paar maanden voor haar zwangerschap vertelde Katja al in Gert Late Night gestopt te zijn met de medicatie tegen haar psychische aandoening. “Ik wil graag zwanger worden, maar die medicijnen vanwege mijn bipolaire stoornis mag je niet combineren met zwangerschap, dus ik moest stoppen”, zei de presentatrice destijds. “Ik ben 44 en kan niet zo heel erg lang meer wachten.”

Stemmingswisselingen

Na het stoppen met haar medicatie had Schuurman veel last van stemmingswisselingen, iets wat voor het gezin niet altijd even gemakkelijk was. “Met name voor Freek was dat vrij heftig. Bij Sammie (Katja’s tienjarige dochter uit haar eerdere relatie met Thijs Römer, red.) heb ik het voor het grootste deel weg kunnen houden, maar zij heeft mij ook af en toe heel hard zien huilen”, aldus de krullenbol in de nieuwste editie van LINDA. “Dat is superkut, want ik ben echt een krachtig iemand, maar hier kan ik dan geen weerstand aan bieden.”

Open over stoornis

Om die reden is Katja heel eerlijk naar haar dochter toe, wat betreft haar bipolaire stoornis. “Ik heb haar wel verteld dat ik moest stoppen met de medicijnen die ik normaal gebruik en dat je emoties daardoor alle kanten op kunnen gaan”, zegt ze in hetzelfde interview. “Ik vind het heel belangrijk om daar open over te zijn. Ik vind het goed dat Sammie weet dat we allemaal niet perfect zijn. Zeker haar moeder niet.”

Weeffoutje

De aandoening die Katja heeft is erfelijk bepaald, haar moeder had precies hetzelfde. De kans is daarom aanwezig dat het zich bij Sammie openbaart. “Er is iets chemisch mis en het enige wat daartegen helpt is medicatie. Zonder medicijnen ben ik mezelf niet. En als ik ze wel slik, gaat het hartstikke goed”, vertelt de hoogzwangere Schuurman erover. “Mocht Sammie het geërfd hebben, wat ik natuurlijk niet hoop, dan kan ze er net als mijn moeder en ik wat tegen slikken. Dan heeft zij gewoon hetzelfde weeffoutje, en dat is helemaal niet erg.”

Nieuw begin

Op Valentijnsdag maakten Katja en Freek wereldkundig een kindje te verwachten. Voor de chefkok wordt het de eerste, zijn vrouw is al de trotse moeder van dochter Sammie. Tien jaar geleden zette ze haar op de wereld, samen met haar toenmalige geliefde Thijs Römer. Het acteurskoppel ging in 2015 na een huwelijk van acht jaar uit elkaar, maar bleven altijd goede vrienden. “Voor ons is dit niet alleen een einde, maar ook een nieuw begin samen”, lieten ze destijds weten. Halverwege 2015 viel Katja als een blok voor topchef Freek van Noortwijk. In juni 2019 gaven ze elkaar tijdens een sprookjesachtig huwelijk het jawoord.

Lees ook
Hoogzwangere Katja ‘ontoerekeningsvatbaar’: ‘Lieve Moeder Natuur, waarom heeft u dat zo geregeld?’

Mindere momenten

Onlangs vertelde Katja in Effe Relativeren – een podcast van Kaj Gorgels (29) – over de mindere momenten van haar huidige zwangerschap. De brunette zei zo weinig energie te hebben dat ze “zo ongeveer” doorligplekken kreeg en het door de hormonen ook mentaal gezien soms heel zwaar had. “Het lijkt soms alsof een ander iemand bezit van mij neemt”, aldus Schuurman. Dat uitte zich in moordneigingen en huilbuien. “Het is verschrikkelijk (…) maar het gaat nu goed.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Tien jaar geleden deed ik een shoot voor Linda met Sammie in mijn buik. Die foto’s koesteren we hier thuis: “Daar zat ik in hè, mama?” ☺️ Dus dat wilde ik voor mijn kleinste meisje weer. En foto’s zijn wederom zo te gek geworden! Dank jullie wel voor deze ontroerende blijvende herinnering: Fotografie: Petrovsky & Ramone @petrovskyramone Styling: @roelschagen Visagie: @davidkoppelaar LINDA. @linda (De hele shoot voor Linda ligt vanaf morgen in de winkel) Het thema van deze Linda is #bodypositivity , hoe toepasselijk is dat; ik ben me namelijk een potje positief over mijn body dat ze bereid en in staat is me op mijn 45e nog dit geschenk te geven ???? En laat mijn buik nou net dat deel van mijn lichaam zijn waar ik normaal gesproken helemaal niet zo positief over ben; net teveel vet, niet lekker getraind strak omdat ik zoveel meer houd van snaaien dan van sporten. Je zal mij mijn blote buik normaalgesproken niet snel zien showen.. Nu ik zwanger ben, ben ik nou juist zó trots op die buik! Bij deze beloof ik dat na de bevalling ook te blijven. Uiterlijk misschien niet ‘perfect’, maar jeetje wat een tópbuik ben jij! ?

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Kijk deze heerlijke chick! ? Nog even en ze is groter dan ik ? Gelukkig ben ik druk bezig met de productie van weer een minimeisje ? #whoruntheworld ??

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman) op

Bron: Story.nl | Beeld: Brunopress, Instagram