Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > John van den Heuvel: ‘Ik wist dat als ik zou blijven, ik niet gelukkig zou worden’

John van den Heuvel: ‘Ik wist dat als ik zou blijven, ik niet gelukkig zou worden’

John van den Heuvel: ‘Ik wist dat als ik zou blijven, ik niet gelukkig zou worden’

Zijn morele kompas zorgt ervoor dat journalist en presentator John van den Heuvel (58) programma’s als ‘Crime Desk’ en ‘Ontvoerd’ wil blijven maken. Ook al is dat letterlijk met gevaar voor eigen leven. Maar: ‘Ik kan zó boos worden om onrechtvaardigheid.’

Je bent onlangs je eigen programma ‘Crime Desk’ gaan produceren, waarom?

“Ik vond het jammer dat er geen misdaadprogramma meer was op de Nederlandse televisie. Ik bespreek natuurlijk crimezaken in RTL Boulevard, maar daar moet ik het kort houden, terwijl ik eigenlijk dieper op bepaalde zaken wil ingaan. In mijn eigen programma kan dat. Het voelt ook wel als een logische stap om zelf te produceren, zelf de touwtjes in handen te hebben.”

In je bedrijf werken twee van je drie kinderen, is dit het begin van een familiebedrijf?

“Wie weet. Mijn jongste studeert nog, de oudste twee zijn geïnteresseerd in televisie maken en dan vooral in het werk achter de camera. Dat hebben ze overigens al heel lang. Ik nam ze vaak mee als ik op reis ging voor mijn werk. Ze zijn letterlijk begonnen als kofferdragers en dat is denk ik een heel gezonde manier om het, of een, vak te leren. Onderaan beginnen maakt je nederig. En gedreven, want je wil immers een stap verder komen. Mijn oudste zoon richt zich meer op sportprogramma’s, de middelste werkt achter de schermen bij Crime Desk. Ik vind het leuk, maar vooral waardevol om dit met mijn kinderen te kunnen doen.”

Op nummer twee van je carrièrelijstje stond journalist, dat ben je uiteindelijk ook geworden.

“Ik heb het ontzettend leuk gehad bij de politie, maar na tien jaar merkte ik dat het klaar was. Er waren eigenlijk geen mogelijkheden voor mij om door te groeien. Ik wist dat als ik zou blijven, ik niet gelukkig zou worden. Ik ben te nieuwsgierig, misschien wel ook te ongedurig om stil te staan. Ik wil verder komen, mezelf ontwikkelen. Dat is ook de reden dat ik mijn eigen programma ben gaan produceren. Met die instelling zet je dingen in beweging. Ik kon bij De Telegraaf als politieverslaggever aan de slag en dat ben ik gaan doen. Dat was spannend, want ik gaf al mijn zekerheden – vaste baan, vast inkomen – op voor een onzeker bestaan als misdaadjournalist. Maar de kansen die het leven je biedt, moet je grijpen. Ik had wel enige schrijfervaring, maar om van politiewerk naar journalist te gaan, was toch een sprong in het diepe.”

Lees ook
Yolanthe Cabau: ‘Ik durfde op een bepaald moment niet meer naar buiten’

In hoeverre speelt angst een rol als je aan het werk bent?

“Angst is een slechte raadgever. Als ik voor het programma Ontvoerd in het buitenland ben, voel ik wel een bepaalde gespannenheid. Dat heb ik nodig om scherp en alert te blijven. Ik ben niet iemand die snel bang is, ik heb niet zo snel het hart in de keel en klotsende oksels. Ik ben wel voorzichtig, realiseer me heel goed dat er een moment kan komen waarop het de verkeerde kant op gaat. Maar vaak is het ook handelen op de automatische piloot en achteraf pas beseffen in welke achtbaan je zat.”

Lees het volledige interview met John van den Heuvel in Flair 15-2021 , deze ligt vanaf 14 april in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Saskia Smith | Fotografie: Bart Honingh