Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Jet van Nieuwkerk: ‘Voor het accepteren van mijn lichaam heb ik hulp gezocht’

Jet van Nieuwkerk: ‘Voor het accepteren van mijn lichaam heb ik hulp gezocht’

Jet van Nieuwkerk: ‘Voor het accepteren van mijn lichaam heb ik hulp gezocht’

Opgelet, want hier komt de nieuwe Jet van Nieuwkerk (29). Want, zoals ze zelf zegt: ouder en wijzer. En barstensvol ideeën. Die ze allemaal gaat uitvoeren. Let maar op. Flair sprak haar over de eetstoornis waarmee ze kampte, haar burn-out en haar nieuwe platform ‘Tip van Jet’.

“Goed!” antwoordt ze ferm op de vraag hoe het met haar is. Haar koele blauwe ogen lichten op voordat ze ze samenknijpt. Dan lachend: “Want, en let nu op wat ik ga zeggen, ik ben ouder en wijzer. En dat is best raar om te zeggen. Ik bedoel, ik ben 29. Maar de laatste jaren heb ik veel gedaan en veel geleerd. Dus dan kan ik zo’n cliché er wel tegenaan gooien, toch?” En het gaat ook goed met haar. De afgelopen 5 jaar was een soort rollercoaster.

“Ik ben heel bewust keuzes gaan maken, waardoor ik beter in balans ben”

In het kort: ze was klaar met studeren, ging als gastvrouw in een restaurant werken, stapte over naar de media, schreef 3 kookboeken, maakte een documentaire over orthorexia nervosa, een ongezonde obsessie met gezond eten die zij zelf ook had, en maakte een kookwebserie op MyChannels. Dat het tropenjaren waren, is misschien wel een understatement. Waarin ze zichzelf ook tegenkwam, want zeg maar eens ‘nee’ tegen al die leuke dingen. En dus kwam er ook nog een burn-out overheen. “Dat laatste was natuurlijk heel vervelend. Ik was gewend om alles tegelijk te doen. En het helpt ook niet echt dat ik best perfectionistisch ben én een controlfreak, dus tel uit je winst.” En hoewel ze niet graag terugkijkt op die periode, is dat juist zo’n moment waarvan ze nu zegt dat dat dus een van die dingen is die haar wijzer hebben gemaakt. “Ik werd gedwongen om mijn grenzen beter aan te geven. Wat wilde ik? Wat was echt belangrijk voor mij? Ik ben heel bewust keuzes gaan maken, waardoor ik ook beter in balans ben.”

Tip van Jet

Een van die keuzes was dat ze iets nieuws wilde beginnen. Na maanden, met onder meer haar vriend Ward, aan de keukentafel te hebben gebrainstormd over wat dat moest zijn, lanceert ze in april haar nieuwe platform: Tip van Jet. Dé plek waar ze haar lekkerste recepten deelt, haar favoriete restaurantjes prijsgeeft, verhalen vertelt, maar ook welke nieuwe film je moet zien of boek je moet lezen, hoe je van de griep af kunt komen, en interviews met mensen die haar inspireren. Het is niet het zoveelste hapsnap-knippen-plakken-korte-stukjes online magazine, benadrukt ze. Je moet echt tijd en zin hebben om het te lezen. “Zie het als dat je met mijn magazine in bad gaat. Bij wijze van spreken dan, want met je telefoon of tablet in bad zitten, is dan nou net geen tip van mij,” zegt ze droogjes. Wat ze vooral wilt, legt ze uit, is drukke vrouwen, die met kinderen en carrière, een relaxmoment bieden.

“Ik vergeet soms naar mezelf te luisteren”

Jet wordt geboren als jongste in een, zoals ze dat zelf omschrijft, warm nest. Ze heeft een broer Kees. Haar vader is hoofdredacteur bij een krant en gaat later bij de televisie werken, haar moeder is culinair-recensent en gaat later het onderwijs in. De liefde voor koken kreeg ze van haar mee, die van hard werken van haar vader (Matthijs van Nieuwkerk, red.). Na de middelbare school gaat ze naar de Hotelschool. Niet om te leren koken, maar om gastvrouw te worden. Want lekker eten gaat altijd gepaard met een goede sfeer en dat laatste kun je wel aan haar overlaten. Toch ging ze juist boeken schrijven over koken. “Ik wilde vooral laten zien hoe je gezond kunt leven, én het leuk houdt. Want alleen dan kun je het volhouden. Het hoeft allemaal niet zo streng. Dat heb ik zelf ondervonden, ik had een obsessie met gezond eten, maar dat werkte niet. Dus heb ik zelf ook de teugels laten vieren.”

Je zegt dat om een gezond leven vol te houden, je de lat niet te hoog moet leggen. Hoe zit dat met jou? Volg je je eigen raad ook zelf op?

“Wat denk je zelf? Voor jezelf ben je vaak je slechtste raadgever. Ik wil het ook beter dan goed doen en leg ik die lat niet een beetje hoog, maar megahoog. En daarin vergeet ik soms om naar mezelf te luisteren. Gelukkig heb ik een lieve vriend die aan de bel trekt als ik uit de bocht dreig te vliegen. Als ik te veel doe, merkt hij dat meteen. Dan ben ik afwezig, erger me snel, heb een kort lontje. En als ik dan ook nog uit tijdgebrek niet naar de sportschool ga, weet hij hoe laat het is. ‘Ga lekker even sporten,’ zegt hij dan heel lief. Waar ik dan weer boos om word omdat ik denk: dat maak ik zelf wel uit. Maar ik luister uiteindelijk wel.”

Wat is de beste les die je hebt geleerd de afgelopen 5 jaar?

“Dat het goed is om jezelf te accepteren zoals je bent. Ik heb best een verstoorde verhouding met mijn lichaam gehad. Ik was heel kritisch op mezelf, vond mezelf niet mooi. Nog steeds kan ik naar bijvoorbeeld een foto van een bikinimodel op Instagram kijken en denken: dat wil ik ook. Maar nu weet ik: het is prima. Ik ben prima zoals ik ben, met al mijn imperfecties. Die heeft iedereen. Ook zo’n bikinimodel. Dat omarmen van wie je bent, klinkt misschien zweverig, maar is gewoon jezelf in gedachten een schouderklop geven en een lekker wijf noemen.”

Ben je iemand die als het even niet goed gaat makkelijk om hulp vraagt?

“Gek genoeg vind ik het moeilijk om hulp aan mensen in mijn omgeving te vragen. Ik zal niet snel bij een vriendin aankloppen om bij haar op de bank te gaan liggen. Maar bij een psycholoog of therapeut doe ik dat wel. Voor het accepteren van mijn lichaam heb ik ook hulp gezocht. Samen met een therapeut heb ik mezelf binnenstebuiten gekeerd. Ik schaam me er niet voor, ik ga al jaren zo nu en dan naar een psycholoog. En niet alleen als het slecht gaat, ook als het goed gaat. Ik zie het als een apk. Er wordt je een spiegel voorgehouden waardoor je gaat nadenken over wie je bent, wat je doet en vooral waarom je dat doet. Iedereen zou dat eigenlijk moeten doen. Zodra we rugpijn hebben of onze nek vastzit, rennen we meteen naar de masseur, maar als je in je kop vastloopt laten we het hangen. Dat moet je dus voor zijn. En dan hoef je niet meteen naar een psycholoog, hè. Je kunt ook gewoon een dag naar een spa gaan om even tot jezelf te komen.”

Benieuwd naar het gloednieuwe platform van Jet? Neem een kijkje op www.tipvanjet.nl.

Het hele interview met Jet lees je in Flair 16. Deze editie ligt vanaf woensdag 17 april in de winkel. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Saskia Smith | Fotografie: Bart Honingh