Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Zelfmoordneigingen, racisme en gevangenschap: dít deelden Harry en Meghan in het interview met Oprah

Zelfmoordneigingen, racisme en gevangenschap: dít deelden Harry en Meghan in het interview met Oprah

Zelfmoordneigingen, racisme en gevangenschap: dít deelden Harry en Meghan in het interview met Oprah

Zondagavond zaten heel Amerika en Groot-Brittannië voor de buis voor nu al hét interview van het jaar. Meghan en Harry spraken in een twee uur durend interview met talkshow-koningin Oprah Winfrey ‘hun waarheid’ over hun vertrek uit het Britse koningshuis. De voorstukjes die zender CBS afgelopen week strooide, deden al vermoeden dat het paar stuitende uitspraken zou doen. Die bleken wellicht echter nog heftiger dan we konden vermoeden.

‘Ik voelde me gevangen’

Meghan vertelde onder meer hoe verschrikkelijk ze de manier vond waarop het koningshuis haar de mond snoerde. “Ik heb er altijd voor gepleit dat vrouwen hun stem zouden gebruiken, en toen werd ik het zwijgen opgelegd.” Haar rijbewijs, paspoort en creditcards werden na haar huwelijk ingenomen. “Ik voelde me enorm eenzaam en werd bij wijze van spreken gevangen gehouden in het paleis. Eens gaan eten met vrienden, dat mocht niet. Ik werd gedwongen om thuis te blijven. Wat iedereen nu meemaakt met de coronacrisis, dat was bij mij dagelijkse realiteit.”

‘Archie te donker voor een prins’

Toen zoontje Archie aan bod kwam in het gesprek, werd Meghan emotioneel. “Er werd gezegd dat Archie niet de titel van prins zou krijgen, en dat zou van hem een kind met een gekleurde huid maken die niet dezelfde titel zou krijgen als de andere kleinkinderen. Volgens het protocol betekent dat ook dat hij niet op bescherming van het paleis zou kunnen rekenen. Dat is hard, want je wil natuurlijk dat je zoon veilig is.” Volgens Meghan maakte de koninklijke familie zich ook zorgen maakte over hoe donker Archie zou worden. “Er waren gesprekken met Harry over hoe donker de huid van mijn zoon zou zijn en wat dat zou betekenen.” Wie die uitspraken deed, wilde Meghan niet vertellen omdat dat een te schadelijke onthulling zou zijn. Ook Harry zei “niet op zijn gemak te zijn” om dat te delen in het interview.

Zelfmoordneigingen

Schokkend was ook dat Meghan onthulde zelfs zelfmoordneigingen te hebben gehad. “Ik wilde gewoon niet meer leven en ik had zelfmoordgedachten. Het was heel echt en beangstigend en het werd een constante. Ik heb hierover gepraat met Harry, want ik wist dat als ik het niet zou vertellen, dat ik het zou doen.” Meghan voelde de noodzaak om onder de mensen te blijven en besloot tijdens haar zwangerschap met Harry mee te gaan naar een evenement. “Harry zei dat hij het geen goed idee vond dat ik zou gaan, maar ik zei hem dat ik niet alleen gelaten kon worden. Op de foto’s lachen we, maar je kan zien hoe hard hij in mijn hand knijpt. Telkens als de lichten uitgingen, huilde ik.”

Hulp geweigerd

Op hulp van de royal family kon Meghan niet rekenen. “Ik heb hulp gezocht bij de personeelsafdeling, maar zij zeiden me dat ze niets voor mij konden doen, omdat ik geen betaald lid van de instelling was.” Toen ze ook in het ziekenhuis de deur gewezen werd, zocht ze haar heil bij één van de beste vriendinnen van prinses Diana. “Er is veel moed voor nodig om toe te geven dat je hulp nodig hebt. Om toe te geven hoe donker het is op een plek waar je bent. Ik deel mijn verhaal hier omdat er zoveel mensen zijn die bang zijn om hulp te zoeken.”

Kate uit haar slof

Tijdens de voorbereidingen van haar huwelijk in 2018, heeft Meghan haar schoonzus Kate nooit aan het huilen gemaakt. In het interview met Oprah beweerde de vrouw van prins Harry dat zij juist in tranen was na een meningsverschil met haar aanstaande schoonzus. Een aantal maanden na het huwelijk schreven Britse tabloids dat er een ruzie was geweest over het jurkje dat Kates dochter Charlotte als bloemenmeisje zou dragen tijdens de bruiloft. Daarbij was het verhaal dat Meghan Kate aan het huilen had gemaakt. Meghan ontkende dat in het vorige maand opgenomen interview, en vertelde dat dit omgekeerd wel het geval was. De Amerikaanse verklaarde dat ze het ware incident nooit naar buiten wilde brengen. Ze meldde dat de vrouw van prins William achteraf haar excuses heeft aangeboden en haar bloemen en een briefje heeft gestuurd. Meghan zei uit respect voor Kate geen verdere details te willen delen.

Ontmoeting met Elizabeth

De koningin is daarentegen altijd aardig geweest tegen Meghan, de vrouw van haar kleinzoon. “Ik genoot altijd van haar gezelschap”, aldus Meghan over het staatshoofd. “Ze was altijd heel warm en uitnodigend.” Ze haalde ook herinneringen op aan haar eerste ontmoeting met Elizabeth, die vrij onverwacht kwam. Harry en zij lunchten met andere familieleden toen ze erachter kwamen dat de Queen, die de voormalig actrice bij haar titel, “hare majesteit de koningin” noemde, in de buurt was.

Buigen voor the Queen

In het interview vertelde de hertogin dat het idee dat de twee elkaar zouden ontmoeten vrij spontaan opkwam, en dat Harry haar in de auto onderweg naar zijn grootmoeder moest uitleggen hoe zij moest buigen voor een koningin. “Ik dacht echt dat dat iets was dat ze alleen deden in een publieke setting, dat dat onderdeel was van het uiterlijk vertoon.” Tegen Harry zei ze op dat moment: “Maar ze is je oma!”, waarop de prins antwoordde: “Het is de koningin”. De Amerikaanse stelde dat dat het moment was “waarop het kwartje viel” over de formaliteiten binnen een koningshuis.

Vast in het koningshuis

Prins Harry heeft medelijden met zijn vader Charles en broer William. In een interview met Oprah Winfrey dat zondagavond in de VS werd uitgezonden, stelt hij dat zijn vader en broer vastzitten in “de instantie”, het Koninklijk Huis. “Net als ik er ooit in vast zat, zonder dat ik dat doorhad. Maar zij kunnen niet weg.”

Teleurgesteld in familie

Ondanks de compassie voor de situatie van zijn familie, vertelde de prins ook zeer teleurgesteld te zijn in de Windsors. Zij hebben hem en zijn vrouw nooit gesteund toen Meghan het slachtoffer was van racistische aanvallen, zo stelde Harry. “Er waren zoveel mogelijkheden om ons bij te staan. Maar niemand in mijn familie heeft er ooit iets van gezegd.”

Lees ook
It’s a… Harry en Meghan maken geslacht tweede kind bekend

Onzichtbaar contract

Volgens prins Harry gaat zijn familie gebukt onder de druk van de Britse media. “Ik ben me er absoluut van bewust hoe bang mijn familieleden zijn dat de tabloids zich tegen hen keren”, aldus de hertog van Sussex, die uitlegde dat er een “onzichtbaar contract” is tussen de familie en de pers, die elkaar nodig hebben. Hij suggereerde dat die angst ervoor heeft gezorgd dat zijn familie niet heeft opgetreden tegen racistische verhalen over zijn vrouw en hun gezin in de media.

Denk je aan zelfmoord? Neem contact op met 113 (0900 0113). De crisislijn is 24/7 open, ook kun je er terecht voor therapie met een psycholoog, of doe de zelfhulpcursus. Anoniem en vertrouwelijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Oprah (@oprah)

Bron: ANP | Beeld: BrunoPress