Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Jim Bakkum: ‘Bettina snapt dat ik na een drukke dag even alleen wil zijn’

Jim Bakkum: ‘Bettina snapt dat ik na een drukke dag even alleen wil zijn’

Jim Bakkum: ‘Bettina snapt dat ik na een drukke dag even alleen wil zijn’

Jim Bakkum is pas 32, maar hij staat al meer dan de helft van zijn leven volop in de spotlights. En met zijn vrouw Bettina kreeg hij in de afgelopen zeven jaar drie kinderen. Roerige, maar gelukkige tijden dus, in huize Bakkum: ‘Als ik een drukke dag heb gehad en de kinderen liggen op bed, dan wil ik soms even alleen in bad liggen. Bettina snapt dat.’

Een jongen uit Noord-Holland

Hij zegt het een paar keer tijdens het interview: “Ik ben gewoon een jongen uit Noord-Holland”. Waarmee hij maar wil zeggen dat dát is wie hij is. Dat daar zijn kern ligt, de normen en waarden waarmee hij is opgegroeid. Hij blijft, zeg maar, met beide benen op de grond staan en weet goed wat belangrijk is in het leven, of in ieder geval in zíjn leven: zijn vrouw Bettina en hun drie kinderen, zoon Lux (7) en dochters Posy (4) en Molly (10 maanden). “Ik ben iemand die zijn verantwoordelijkheden serieus neemt. Vaak zeggen mensen: ‘Spring een keer uit de band’, maar waarom? Dit is wie ik ben. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit drugs gebruikt, dat past helemaal niet bij me.”

Ook niet als je je spieren moet oppompen voor een film als ‘Onze jongens in Miami’?

“Nee, dan ook niet. Dit lichaam heeft echt bloed, zweet en tranen gekost. Ik heb er acht maanden over gedaan om topfit en ‘droog’ te zijn. Ik had een heel streng regime van eten en bewegen waar ik me aan moest houden.”

Dat lijkt me best pittig, denk je dan af en toe niet: ‘ik neem gewoon een groot stuk appeltaart met slagroom’?

“Nee, want die verantwoordelijkheid waar ik het net over had, zit ook daarin. Ik heb ‘ja’ gezegd tegen deze rol, dus wil ik het zo goed mogelijk doen. Ik speel een stripper, dan moet mijn lichaam er ook uitzien als dat van een stripper. Daarin ben ik heel toegewijd, half werk leveren wil ik niet.”

Werd je daar niet chagrijnig van?

“Nou, er zijn wel momenten geweest dat ik even niet de leukste was. Sporten en gezond eten zorgt ook dat je je lekker voelt en nu dat wegviel, zat ik gewoon niet lekker in mijn vel. Het lijkt misschien overdreven, maar ik denk dat mensen die veel sporten het wel herkennen. Gelukkig snapt Bettina het. Die zag ook wel dat ik ermee worstelde. Zij was er heel relaxed onder. Voor haar is het belangrijk dat ik me goed voel, met of zonder sixpack.”

Iets heel anders: werd zij chagrijnig van jouw rol? In de film stoei je halfnaakt met heel wat vrouwen.

“Dat interesseert haar dus echt niks. Toen de opnames van deze film waren, was Molly net geboren. Het laatste waar zij mee bezig was, was met mijn werk. Het scheelt misschien ook dat ze uit het vak komt, dus ze weet precies hoe het er op een set aan toegaat. Als ze dit soort scènes ziet, denkt ze eerder: kijk hem nou. Ze kent me door en door en ziet mijn ongemak en hoe hard ik ervoor heb gewerkt. Maar dat Eva [actrice Eva van de Wijdeven, red.] en ik op elkaar liggen, daar ligt ze niet wakker van.”

Kun je je ook in figuurlijke zin goed blootgeven? Praat je makkelijk?

“Ik ben thuis heel erg van het praten en zeggen hoe ik me voel. Publiekelijk ben ik iets gereserveerder. Onlangs was ik in het programma van Beau van Erven Dorens en zong ik een liedje uit mijn theatertour. Het nummer gaat over de periode dat ik niet zo lekker in mijn vel zat. Ik vind het niet erg om te laten zien dat ik ook weleens een periode heb waarin ik twijfel en onzeker ben, maar ik houd het liever toch klein. Ook omdat alles, door het te delen met de buitenwereld, door anderen zo wordt opgeblazen.”

Ben jij de vader die je zelf ook hebt gehad?

“Ik kom uit een traditioneel gezin, mijn vader werkte, mijn moeder was thuis. Ik ben op een bepaalde manier verantwoordelijker dan mijn eigen vader. En dan in de zin van dat ik elke zaterdag langs de lijn sta, mijn kinderen naar school breng en bij elk tienminutengesprek probeer aan te schuiven. Mijn vader deed dat niet, omdat hij van ’s morgens vroeg tot aan het einde van de dag werkte. Mijn broer wordt nu vader en dat vind ik geweldig. Maar hij is heel anders dan ik. Ik ben zo’n gevoelssukkel die daar dan heel erg mee bezig is en het een heel ding vind, hij staat er veel nuchterder in en denkt: waar maak je je druk om?”

Verlies je met al die projecten de romantiek niet uit het oog?

“Ik denk dat Bettina en ik allebei onze relatie goed in de gaten houden. Het is onze basis, als die goed is, kunnen we met de rest prima dealen. Afgelopen jaar was het best lastig. Molly wilde niet naar de oppas, wilde geen fles en sliep slecht, dus onze we-time schoof min of meer naar achteren. Het was het jaar dat we het minste samen hebben gedaan. Om precies te zijn: helemaal niks. Maar je hebt pas een sterke relatie als je een stap opzij kunt doen, omdat je weet: het gaat wel weer komen, daarvoor vinden we elkaar gewoon te leuk. En we kunnen elkaar daarin ook makkelijk vrijlaten. Als ik een drukke dag heb gehad en de kinderen liggen op bed, dan wil ik soms even alleen in bad liggen. Bettina snapt dat, zoals ik ook snap als zij even alleen wil zijn. Hoe relaxter je erin staat, hoe makkelijker een fase als deze is.”

We kennen je vooral van de grote musicals en bioscoopfilms en nu ga je, na dertien jaar, weer solo het theater in en zing je de mooiste Nederlandstalige liedjes. Waarom wilde je dat gaan doen?

“Vorig jaar speelde ik in de musical All stars en bracht ik het nummer Toen ik je zag uit. Daar kreeg ik veel mooie en ontroerende reacties op en dat was het moment dat ik dacht: moet ik daar niet wat mee gaan doen? Kan ik niet een ode aan al die mooie Nederlandstalige nummers maken? Het idee liet me niet meer los, en dan weet ik het al: daar moet ik iets mee doen. In de voorstelling zing ik nummers van André Hazes tot Boudewijn de Groot en van Toon Hermans tot Frank Boeijen. Niet alle nummers zullen mensen van mij verwachten en daarom is het zo leuk om te doen. Ik speel best vaak op safe en dit is een leuke uitdaging. Het is goed om af en toe uit mijn comfortzone te komen en een andere kant van mezelf te laten zien.”

Je zingt ook nummers van jezelf, waaronder ‘Klein’. Is dat een ode aan jezelf?

“Eerder een ode aan mijn kinderen. Ik heb overigens best getwijfeld om eigen nummers te zingen, het is toch een beetje jezelf in de Galerij Der Groten zetten. Maar Klein is zo’n mooi nummer en het hoort zo goed bij wie ik ben, dat ik het graag wilde zingen. En daarmee wil ik mezelf niet naast zangers als Frank Boeijen of Toon Hermans zetten, maar vooral laten zien waarom dit nummer zo belangrijk voor me is. Het gaat over mijn kinderen en ik kan het eigenlijk nooit normaal zingen, omdat het zo persoonlijk is. Alles wat met mijn kinderen te maken heeft, raakt me. Ik ben ontzettend kwetsbaar als vader. Als ik zing, voel ik dat misschien wel het meest.”

Jim zien?

Onze jongens in Miami is vanaf 30 januari in de bioscoop te zien. Bekijk hieronder alvast de trailer. Jim tourt met de theatervoorstelling Klein tot en met 29 april door het land. Meer info op jimbakkum.nl.

Lees het hele interview in Flair 04-2020. Deze editie ligt vanaf 22 t/m 29 januari in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Saskia Smith | Fotografie: Bart Honingh