Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Journalist Hester: ‘Moet je uitgerekend een ‘Zwarte Piet is racisme’-shirt aan als je gaat lunchen met de koning?’

Journalist Hester: ‘Moet je uitgerekend een ‘Zwarte Piet is racisme’-shirt aan als je gaat lunchen met de koning?’

Journalist Hester: ‘Moet je uitgerekend een ‘Zwarte Piet is racisme’-shirt aan als je gaat lunchen met de koning?’

Hester Zitvast (42) is freelance journalist en moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Door haar toch wel lichte social media verslaving – vooral Twitter – zit ze bovenop het nieuws en daar heeft ze ook in veel gevallen wel een mening over. Voor Flaironline.nl ventileert ze haar opinie en daar hoef je het als lezer natuurlijk niet altijd mee eens te zijn. Een goede (en fatsoenlijke) discussie gaat ze niet uit de weg.

Hannah Hoekstra in anti-Zwarte Piet shirt

“Hannah Hoekstra. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar sinds vorige week staat ze op de kaart en dat is voor veel mensen niet omdat ze als actrice de theaterprijs de Theo d’Or en een Gouden Kalf in de wacht sleepte. Nee, Hannah vestigde de ogen van het grote publiek op zich door op de uitblinkerslunch bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima in een ‘Zwarte Piet is racisme’-shirt te verschijnen. Het moet kunnen, vindt Hannah, een statement maken, je uitspreken.”

Steeds meer eigen bubbel in

“Het zijn verwarrende tijden. Je mag in principe alles zeggen, bij wet, en toch ook weer niet. Om een verkeerde mening of een foute grap kun je volledig worden afgeslacht. Ach, eigenlijk is het best overzichtelijk: Je mag vooral dát zeggen wat bij de ander in de smaak valt. Discussies voeren we louter op extreem felle toon en als het gesprek niet de juiste richting opgaat, geef je iemand een block. En zo trekt links en rechts en zwart en wit steeds meer een eigen bubbel in, en komen we geen steek verder.”

‘Hannah Hoekstra kan wel heel ‘vreedzaam’ met een tekst op een T-shirt een hapje bij ons koningspaar gaan eten, maar de ongepastheid is zo groot’

“Hier bij ons in het dorp zijn de zwarte pieten zwarter dan zwart. Supergênant, vind ik, maar ook ik heb even de tijd nodig gehad om tot dat inzicht te komen. Aanvankelijk vond ik het allemaal maar geneuzel. Ik was toch niet racistisch, omdat ik was opgegroeid met Zwarte Piet? Want zo kwam het nu wel op mij over. Anno 2020 zie ik het anders. Ik was inderdaad niet racistisch, maar de karikatuur van Zwarte Piet is wel ongepast. Om er een feest voor alle kinderen van te maken, is een roetveegpiet veel beter. Maar dat kwartje valt bij veel mensen nou eenmaal wat trager.”

Triest

“Ik heb de burgemeester gemaild, een paar weken terug. Of wij niet ook eens over kunnen schakelen naar roetveegpieten. De burgemeester vond het ook tijd voor verandering en adviseerde mij contact op te nemen met het lokale Sinterklaascomité en zo geschiedde. Ik bracht het zo voorzichtig mogelijk, want ik voel aan alles dat je met extreme felheid niets bereikt. Het werkte. Het gesprek was geopend en ook het comité zag dat er iets moest gebeuren. Maar: “Sponsoren blijven weg als piet niet zwart is”, vertelden ze. En vorig jaar waren er ook al bedreigingen geweest vanuit het anti-zwarte-pietenkamp. Hoe triest; allebei.”

Extreme felheid

“In niets lijkt de dialoog te worden gezocht. Hannah Hoekstra kan wel heel ‘vreedzaam’ met een tekst op een T-shirt een hapje bij ons koningspaar gaan eten, maar de ongepastheid is zo groot, dat het in mijn ogen valt onder die extreme felheid. Hoezo moet je uitgerekend op dat moment dat T-shirt aan? Je trekt alle aandacht naar jou toe en het draait ook om die andere uitblinkers.”

Lees ook
Stoer of ongepast? Hannah Hoekstra draagt anti-Zwarte Piet shirt naar koning en zorgt voor flinke discussie

Statement gemaakt

“Alles voor het goede doel, zal de beweegreden zijn geweest. Maar jouw doel is niet het enige goede doel, Hannah. En zeker, je hebt je statement daar gemaakt, maar ik waag te betwijfelen of je ook maar één iemand hebt bewogen zijn of haar mening over Zwarte Piet bij te stellen. En dat is toch wat je wil? Zolang de felheid in beide kampen blijft heersen, schieten we geen steek op of gaat alles meer dan stroperig. Kom eens van die barricades af en doe eens normaal. Wedden dat het er dan veel gezelliger op wordt, voor iedereen?”

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Hester Zitvast | Beeld: Brunopress, Instagram