Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Fifty & fabulous: 11 verrassende weetjes over onze jarige koningin Máxima

Fifty & fabulous: 11 verrassende weetjes over onze jarige koningin Máxima

Fifty & fabulous: 11 verrassende weetjes over onze jarige koningin Máxima

Het is níet te zien, maar vandaag is onze koningin Máxima vijftig jaar geworden. Vijftig! Deze bijzondere dag vraagt om meer interessante en verrassende weetjes over onze prachtige vorstin. Verrassende feitjes die je waarschijnlijk nog niet over de vrouw van koning Willem-Alexander wist…

Wat je nog niet wist over Máxima

 1. Máxima is vernoemd naar haar overgrootmoeder Máxima Bonorino, die in 1965 stierf.
 2. De naam Máxima betekent ‘de grootste’.
 3. Als baby werd Máxima ‘gordita’ genoemd. Dat is Argentijns voor ‘dikkertje’.
 4. Als kind mocht ze, net als Willem-Alexander, van haar ouders geen televisie kijken.
 5. Máxima ging naar de middelbare Northlands School, die volgens Britse tradities lesgeeft. Deze school lag in Olivos, een chique buitenwijk van Buenos Aires.
 6. Máxima heeft schoenmaat 42.
 7. Van 1992 tot 1995 gaf Máxima als bijbaantje Engels- en wiskundebijles aan kinderen en volwassenen.
 8. Voor haar ontmoeting met Willem-Alexander had ze in New York een relatie met Dieter Zimmermann.
 9. Van 1996 tot 1998 werkte Máxima als vice-president Latijns-Amerikaanse Institutionele Verkoop bij de bank HSBC James Capel Inc. Aansluitend was ze tot 1999 vice-president afdeling Opkomende Markten bij de bank Dresdner Kleinwort Benson.
 10. Toen ze in april 1999 Willem-Alexander in de Spaanse stad Sevilla ontmoette, wilde ze in eerste instantie niets van hem weten.
 11. Op haar verjaardag in 2001 kreeg Máxima het Nederlands staatsburgerschap.

Vijftigste verjaardag

Vandaag mag onze koningin vijftig kaarsjes uitblazen. Helaas kan Máxima deze bijzondere verjaardag niet uitgebreid vieren door de coronamaatregelen, maar desondanks stonden er afgelopen week wel wat feestelijkheden op het programma. Zo werd zondag de eerder vorige week opgenomen muzikale show Koningin Máxima; een leven vol muziek uitgezonden. In het NPO 1-programma, opgenomen in Theater Carré in Amsterdam, werd uitgebreid stilgestaan bij de rol van de koningin in het project Méér muziek in de klas. Máxima vertelde dat ze mede door naar Nederlandse muziek te luisteren de taal onder de knie heeft gekregen.

Mooie cadeaus

Ook is er ter ere van haar vijftigste verjaardag een speciaal vel potzegels uitgebracht. Het postzegelvel ‘Koningin Máxima 50 jaar’ telt vijf extra grote zegels met een mooi zwart-witportret van de koningin. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft een speciale herdenkingsmunt uitgebracht. Op de voorzijde van de zilveren vijf guldenmunt staat het portret van Máxima met daarbij de tekst: ‘Koningin Máxima 50 jaar’. Ook bracht de Rijksvoorlichtingsdienst zondag drie nieuwe foto’s van haar naar buiten, die zijn gemaakt door de koning.

Amalia

Hoe de rest van de familie de verjaardag van Máxima gaat vieren is nog een grote verassing voor de jarige. Wel heeft kroonprinses Amalia hoogstwaarschijnlijk wat anders aan haar hoofd dan een feestje vieren: vandaag is zij begonnen aan haar eindexamens.

Lees ook
Máxima op haar mooist: koningshuis deelt prachtige privéfoto’s ter ere van 50e verjaardag koningin

Bijzonder interview

Maandagavond zendt de NPO een bijzonder en exclusief interview met de koningin uit, die in gesprek ging met presentator Matthijs van Nieuwkerk. Ze sprak met hem over haar leven, de liefde en haar werk en vertelt onder meer hoe ze twintig jaar geleden vermomd met een zwarte pruik door Nederland trok om het land te ontdekken. Het gesprek wordt om 20.30 uur op NPO 1 uitgezonden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Bron: Story | Beeld: Getty Images