Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ook Nederlandse sterren aanwezig bij omstreden protest op Amsterdamse Dam

Ook Nederlandse sterren aanwezig bij omstreden protest op Amsterdamse Dam

Ook Nederlandse sterren aanwezig bij omstreden protest op Amsterdamse Dam

Een ongekend beeld in coronatijd: een overvolle Amsterdamse Dam. Maandagavond protesteerden ruim vijfduizend mensen tegen politiegeweld en racisme. Aanleiding was de dood van de ongewapende zwarte Amerikaan George Floyd, die vorige week om het leven kwam. Tijdens zijn arrestatie drukte een witte politieagent minutenlang met zijn knie zijn keel dicht. Ook bekende Nederlanders kwamen in de hoofdstad.

Bn’ers strijdend op de Dam

Topmodellen Doutzen Kroes en Imaam Hammam, dj Sunnery James, voetballer Memphis Depay en GTST-acteur Alkan Çöklü (Amir) behoorden tot de duizenden mensen die naar de Dam kwamen om te demonstreren tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten. Rapper Akwasi sprong er zelfs op het podium voor een vurig betoog.

Boze volgers

Op Instagram deelden de BN’ers foto’s en video’s vanaf de Dam, waarbij Doutzen de mogelijkheid om daarop te reageren uitschakelde. Volgers plaatsen dan ook reacties onder een eerdere post van het model, omdat sommigen het oneens waren met haar keuze om te gaan demonstreren. “Bedankt. Ik snap de urgentie van het protest, maar wij in Amsterdam zitten straks weer in lockdown. Jij zit straks weer in Friesland. Nogmaals: Hartelijk bedankt voor dat ondoordachte gedoe namens alle medici in Nederland & horeca.” Andere reacties waren ondermeer: “Dom op de Dam”, en “Ga je serieus tussen al die mensen staan in deze omstandigheden? Schaam je diep, echt heel diep.”

Positieve reacties

Naast negatief commentaar waren er ook velen die de actie van Doutzen juist konden waarderen. “Mooi Doutzen. Je bent mooi van binnen en buiten” en “Dank je wel voor deze post, dit is zo belangrijk.”

George Floyd

Het protest op de Dam werd aangespoord door de dood van de ongewapende zwarte Amerikaan George Floyd, die vorige week om het leven kwam toen tijdens een arrestatie een witte politieagent minutenlang met zijn knie zijn keel dichtdrukte.

‘Eigen verantwoordelijkheid’

Vanuit de politiek en zorg is verbolgen gereageerd op het protest en dan vooral op het niet ingrijpen van de autoriteiten. De verklaring van burgemeester Femke Halsema in Op1: “Er was geen enkele verwachting dat het tot deze proporties zou aanzwellen, daar was de politie niet op voorbereid. We hadden ze met harde hand moeten verwijderen van een plein. Ik vond dat niet verantwoord, want dit had tot relletjes en gedoe geleid. Het is ook voor mensen hun eigen verantwoordelijkheid.” Eerder op de dag zei Halsema al niet te willen ingrijpen omdat “demonstratievrijheid een heel groot goed is”. Behalve dat de demonstratie niet beëindigd is, zijn er ook geen boetes uitgedeeld, terwijl niemand zich aan de anderhalvemeterregel hield.

Lees ook
#BlackLivesMatter: ‘Die boosheid en agressie zorgen alleen maar voor meer ellende en verwijdering’

‘Super spreading event’

Experts zijn bang voor de gevolgen van de massale samenkomst terwijl er al maanden gevochten wordt tegen het dodelijke coronavirus. Menno de Jong, viroloog Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team, zegt in Parool: “In potentie kan dit een zogenaamd super spreading event zijn”. Volgens hem kunnen besmette personen veel anderen hebben geïnfecteerd. “Wat de kans daarop hopelijk verkleint, is dat de demonstratie plaatsvond in de buitenlucht. Verder begreep ik dat veel mensen mondmaskers droegen.” Dat er massaal gezongen is, is minder gunstig. “Dat kan dat verspreiding weer in de hand werken.” Demonstranten zouden vrijwillig twee weken in quarantaine moeten gaan, vindt onder andere burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer.

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#solidarity #togetherness #blacklivesmatter @imaanhammam

Een bericht gedeeld door Doutzen Kroes (@doutzen) op

imaam hammam demonstratie dam

sunnery demonstratie dam

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

hoofd is nog steeds heet maar we hebben het gewoon gedaan! we kunnen écht samenkomen als het moet… en dit moest gewoon gebeuren. I will never forget this day because today, we wrote history. together.. shoutout to you for being one of the more than ten thousand pioneers. we are not our ancestors, we will fuck you up! (prachtig bordje) this is unseen and unheard. we never had something like this in the netherlands. it’s so sad that it had to come to george floyd’s unfortunate and untimely death for us to reach to this but you must all know that we have now reached a point of no return. today I spoke from the heart and without a filter because I was just fed up. you might catch me laughing but wont catch me lacking when it comes to this matter. I said what i said. geen politiek correcte shit and i do not regret anything what i said. i said what i said. it was all real and it was all the truth. give thanks to the organizers. historische dingen. #blacklivesmatter

Een bericht gedeeld door Λ K W Λ S I | ANTONKAREL ?? (@akwasion) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

F*CK RACISM!!!!!#BLACKLIVESMATTER

Een bericht gedeeld door Memphis Depay (@memphisdepay) op

alkan demonstratie dam

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, Parool | Beeld: BrunoPress