Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Celebs > Deze bijzondere meesterbakker is de winnaar van ‘Heel Holland Bakt’

Deze bijzondere meesterbakker is de winnaar van ‘Heel Holland Bakt’

Deze bijzondere meesterbakker is de winnaar van ‘Heel Holland Bakt’

De winnaar van Heel Holland Bakt is best wel bijzondern. Het is namelijk niemand minder dan Elzo Pérès-Labourdette, een bakker die geheel vegan bakt. Toen hij zich opgaf voor het programma vroeg hij zich af “of het wel kon, een plantaardige bakker in het programma”. Hij was de eerste volledige vegan bakker die meedeed en hij heeft ook gelijk de winst te pakken.

Veganistische bakkunsten

Zijn veganistische bakkunsten leverden Elzo juist pluspunten op. Janny van der Heijden, jurylid van het programma, gaf aan dat de winnaar toekomstige bakkers kan inspireren. Ook jurylid Robèrt van Beckoven was erg te spreken over Enzo en gaf zelfs aan dingen van hem geleerd te hebben.

Winnaar Enzo is in het dagelijks leven kunstenaar en illustrator. Enzo is zelf ook veganist en is drie maanden voor de opnames voor het eerst plantaardig gaan bakken. Toen hij besloot mee te doen aan Heel Holland Bakt had hij niet per se de intentie om mensen te inspireren. “Ik deed vooral mee met het idee: dit is hoe ik bak.”

Vegan bakken was wel een uitdaging. “Als Janny zei, je bent aan het experimenteren, dan was dat ook echt zo.” Hij geeft aan dat hij zich nog goed kan herinneren dat hij op een Koreaanse blog aan het kijken was hoe een plantaardige chocolademoussetaart het beste gemaakt kon worden. “Dat was ik dan aan het vertalen met Google Translate.”

Elzo krijgt “echt bizar veel berichten” sinds zijn deelname. “Van mensen die een allergie hebben, vegan zijn of die duurzaam willen leven maar ook lekker willen eten en aangeven het vet te vinden.”

Unieke manier

Zijn unieke manier van bakken leek voor Enzo geen voorsprong. Robèrt van Beckoven zei tegen hem in de eerste aflevering dat hij het heel knap vindt wat hij doet. “Maar hij zei ook: als ik het niet lekker vind, dan ga ik het zeker zeggen.” Enzo denkt dat het plantaardige bakken een beetje zijn “trademark” is geworden. Hij zet echter geen punt achter het niet-plantaardig bakken en koken.

In het voorjaar van 2023 kunnen we een veganistische bakboek van hem verwachten. “Maar ik heb nog heel veel ideeën. Bijvoorbeeld voor geïllustreerde kinderbakboeken. Of misschien een high tea-boek. Dus ik denk dat het er misschien wel meer gaan worden op den duur.”

Finale

Tijdens de finale hebben de bakkers een bruidsbuffet moeten maken. Hier hadden ze 7,5 (!) uur de tijd voor. Juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven besloten dat Enzo eruit sprong. Hij was te onderscheiden van de rest vanwege zijn vegan bakkunsten. “Hij heeft mij ook geïnspireerd”, aldus Robèrt. “Hij gaat over grenzen heen, met nieuwe technieken”, aldus Janny.

Lees ook
Netflix Originalhit van het moment: ‘Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives.’

Enzo’s ervaring met ‘Heel Holland Bakt’

Enzo vertelde aan AD dat het bikkelen zou worden als hij in de laatste auditieronde bij Tom en Zeinab zou zitten. “Het grappige is: in de laatste auditieronde bakten we in groepjes van tien. Toevallig zat ik in de groep bij Tom en Zeinab. Ik dacht: als ik erin kom, dat wordt echt even bikkelen. We zijn allebei heel competitief.”

Ook vertelde hij waarom hij ervoor kiest om vegan te bakken. “Omdat ik geen melk kan verdragen ging ik zuivelvervangend bakken. Maar ik ben een lekkerbek, dus ik wilde wel een éclair kunnen eten. Vegan is niet altijd lekker, dus ik wilde bakken op een manier dat je een waardig alternatief maakt. Ik ben een luxepoes, dus ik wil wel beter voor de wereld zorgen, maar ik wil zelf ook genieten. Ik ben ook meer vegan gaan eten.”

Dat Enzo een inspiratie is geweest om vegan te bakken vindt hij een mooi compliment. “Dat vind ik een mooi compliment. En van mij hoeft echt niet iedereen ineens vegan te gaan eten, maar ik hoop dat mensen denken als ze een keer in het weekend bakken: ik probeer het een keer plantaardig. En dat ze dan een van mijn recepten proberen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, AD, RTL Boulevard | Beeld: Omroep Max